

Έρευνα για την αλληλεπίδραση λύκων-κυνηγετικών σκύλων στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου
Στο παρόν έγγραφο μπορείτε να βρείτε μία σύντομη περιγραφή της έρευνας που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2021. Επίσης θα βρείτε 3 link:για την πρωτότυπη δημοσίευση (ελεύθερα διαθέσιμη στα Αγγλικά) καθώς και για εκτενή περίληψη της στα Ελληνικά.
Γενετική ανάλυση και κατάσταση υποπληθυσμών της καφέ αρκούδας σε τρία Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας που λειτουργούν ως Προπύργια για τη διατήρηση του είδους
Προκειμένου να βελτιστοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες διατήρησης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας (Ursus arctos L.) στην Ελλάδα, υπολογίσαμε το μέγεθος της απογραφής (Nc) και του αποτελεσματικού πληθυσμού (Ne) καθώς και την γενετική κατάσταση των υποπληθυσμών της καφέ αρκούδας σε τρία Εθνικά Πάρκα (NP): Πρέσπα (MBPNP), Πίνδου (PINDNP), και Ροδόπης (RMNP). Οι υποπληθυσμοί της Πρέσπας και της Πίνδου βρίσκονται στο δυτική Ελλάδα και ο πληθυσμός της Ροδόπης βρίσκεται στην ανατολική Ελλάδα. Εξάγαμε DNA από 472 δείγματα τριχών και ενισχύθηκαν μέσω PCR 10 μικροδορυφορικών θέσεων. Συνολικά, από τα 472 δείγματα τα 257 (54,5%) ήταν γονότυπος για 6-10 μικροδορυφορικούς τόπους. Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε ότι ο αποτελεσματικός πληθυσμός (Ne) ήταν 35, 118 και 61 άτομα για Πρέσπα (MBPNP), Πίνδο (PINDNP), και Ροδόπη (RMNP), αντίστοιχα, ενώ υψηλά επίπεδα ενδογαμίας ήταν βρέθηκαν στην Πρέσπα και τη Ροδόπη αλλά όχι στην Πίνδο. Επιπλέον, η ανάλυση της γενετικής δομής έδειξε ότι ο πληθυσμός της Πίνδου είναι γενετικά διακριτός, ενώ η Πρέσπα και η Ροδόπη παρουσιάζουν αλληλοεπικαλύψεις.
Τέλος, βρήκαμε μια αξιοσημείωτη γονιδιακή ροή από την Πρέσπα στη Ροδόπη (10,19%) και από τη Ροδόπη στην Πρέσπα (14,96%). Ως εκ τούτου, πρέπει να αναληφθούν στοχευμένες ενέργειες για τη διατήρηση των αρκούδων που ζουν στις προαναφερθείσες περιοχές, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του είδους και να διατηρηθούν οι διάδρομοι που επιτρέπουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ των υποπληθυσμών της αρκούδας στην Ελλάδα.
Η κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ελλάδα, ζητήματα σύγκρουσης και τρόποι αντιμετώπισης,Ηλιόπουλος Γιώργος, 2018 (επικαιρ.2020))
Εκτενής Ανασκόπηση-Ενημερωτική Έκθεση για την κατάσταση του είδους σε όλη την χώρα. Το έγγραφο δημοσιεύτηκε αρχικά το 2018 και στην συνέχεια εμπλουτίστηκε το 2020.
Παρατηρήσεις 11 Οργανώσεων επί του νομοσχεδίου για τις Προστατευόμενες Περιοχές
Το παρόν αποτελεί το κείμενο των παρατηρήσεων που κατέθεσαν τον Νοέμβριο του 2017 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Kαλλιστώ, ΑΝΙΜΑ, MEDASSET, MΟm και WWF Ελλάς στη δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου «Οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών»
Καταγραφή Ρεματικής Βλάστησης στο Ρέμα Κρυονερίου στο Περιαστικό Δάσος του Σέιχ Σου
Φοιτητική εργασία στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης στην Καλλιστώ βασισμένη κατά το μεγαλύτερο μέρος της εργασία πεδίου με επισκέψεις και καταγραφές-δειγματοληψίες στην περιοχή μελέτης (περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης Σέιχ-Σου), αλλά και σε βιβλιογραφική σε μικρότερο βαθμό.
Defining, preventing and reacting to problem bear behaviour in Europe
Τechnical report prepared under a service contract as part of the EU Large Carnivores Initiative.
Prepared by:
Aleksandra Majić Skrbinšek and Miha Krofel from University of Ljubljana, Biotechnical Faculty, Jamnikarjeva 111, 1000 Ljubljana, Slovenia
Contributors (either via completing a questionnaire or by participating in a workshops, in alphabetic
order):
Agnieszka Sergiel, Bernhaard Gutleb, Claudio Groff, Diana Zlatanova, Djuro Huber, Elena Tironi, Elisabetta Rossi, Felix Knauer, Georg Rauer, Giuliana Nadalin, Ivan Kos, Jean-Jacques Camarra, Jochen Grab, Juan Carlos Blanco, Klemen Jerina, Marcus Elfström, Manfred Wölfl, Marko Jonozovič, Mateja Blažič, Michal Haring, Nuria Selva, Paolo Molinari, Peep Männil, Piero Genovesi, Reinhard Schnidrig, Robin Rigg, Silviu Chiriac, Slaven Reljić, Tomasz Zwijacz-Kozica, Umberto Fattori, Urs Breitenmoser and Yorgos Mertzanis