Συνυπάρχοντας με την Άγρια Ζωή

Μέτρα Πρόληψης από Ζημιές που Προκαλούν τα Άγρια Ζώα

Προωθούμε συστηματικά αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα για την μείωση και την αποφυγή των ζημιών στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από επιθέσεις άγριων ζώων, μετατρέποντας τη συνύπαρξη σε ένα εφικτό στόχο.

Ηλεκτροφόρες Περιφράξεις

Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στην προστασία ζώων, καλλιεργειών και μελισσιών. Τα πλεονεκτήματά τους συνοψίζονται παρακάτω:
  • Μικρή σχετικά επένδυση. Εφάπαξ έξοδο.
  • Ελάχιστο κόστος συντήρησης.
  • Δυνατότητα μετακίνησης και επανατοποθέτησης.
  • Ενεργειακά αυτόνομες, χωρίς εξωτερική πηγή ηλεκτρικού ρεύματος.
  • 100% αποτελεσματικές αν τηρούνται οι προδιαγραφές εγκατάστασης και συντήρησης.
  • Εντελώς ακίνδυνες για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Έχουμε Πετύχει

  • Την ενεργοποίηση του Μέτρου 216 «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για την επιδότηση της αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρας περίφραξης. Η συγκεκριμένη δράση για την οποία η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχει πιέσει εδώ και δεκαετίες για την εφαρμογή της, θα συντελέσει σημαντικά στην άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον.
  • Την ευρύτερη διάδοση της χρήσης των ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Μάλιστα τα πρώτα χρόνια που το μέτρο αυτό δεν ήταν διαδεδομένο, η Καλλιστώ είχε παραχωρήσει αρκετές ηλεκτροφόρες περιφράξεις για πιλοτική χρήση από αγρότες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους σε περιοχές παρουσίας αρκούδας

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω φυλλάδια:

-Ηλεκτροφόρες Περιφράξεις (LIFE EXTRA)

-Βέλτιστες πρακτικές για τη διαχείριση της σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων σαρκοφάγων και αγροτικής οικονομίας (LIFE ARCTOS KASTORIA)

Σκύλοι Φύλαξης Κοπαδιών

Η χρήση ποιμενικών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών είναι μια από τις πιο αρχαίες και αποτελεσματικές πρακτικές για την προστασία των εκτρεφόμενων ζώων από τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων (λύκος, αρκούδα) και άλλων θηρευτών.

Αξιοποιώντας τη συμμετοχή μας σε έργα LIFE και σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Αναπτυξιακές Εταιρείες και ΟΤΑ, συνεργάτες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σαρώνουν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, εντοπίζουν κατόχους καλών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών και μεσολαβούν για την δικτύωση και την ανταλλαγή μεταξύ τους κουταβιών και ενήλικων σκύλων, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων και αγοραίων σχέσεων.
Από το 2009 μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2016, μεσολαβήσαμε για την δωρεά 218 κουταβιών σε 126 κτηνοτρόφους στους νομούς Φθιώτιδας, Τρικάλων, Γρεβενών, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Σερρών και Δράμας.

Αναλυτικές πληροφορίες για πως οι ποιμενικοί σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των ζημιών στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο από λύκο και αρκούδα, μπορούν να αναζητηθούν στο παρακάτω link:

Ο Σκύλος Φύλαξης Κοπαδιού, ένας πολύτιμος βοηθός.

Ιδιαίτερα χρήσιμο για τους επαγγελματίες της κτηνοτροφίας είναι και το εγχειρίδιο για την εκτροφή και εκπαίδευση των ποιμενικών σκύλων που δημιουργήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Οίτης.Το συγκεκριμένο εγχειρίδιο δημιουργήθηκε μέσα από την Πράξη "Προστασία και διαχείριση βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού Οίτης" του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον - Αειφόρος Ανάπτυξη»).