Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Αρχείο παλαιότερων δράσεων

«Ο σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε νέες μεθόδους διδασκαλίας, να βγάλουμε τα παιδιά από την τάξη και να τα φέρουμε κοντά στο φυσικό περιβάλλον»

Έχουμε υλοποιήσει πληθώρα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέματα που αφορούν στο δάσος, την καφέ αρκούδα, το λύκο, το τσακάλι αλλά και τη συνύπαρξη των ειδών αυτών με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην εκπαίδευση πεδίου, αφού έχουμε αναλάβει και ολοκληρώσει με επιτυχία την υλοποίηση μεγάλου αριθμού προγραμμάτων με καταρτισμένους συνεργάτες σε θέματα εκπαίδευσης και εθελοντές.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την χρονιά 2016-2017

Το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε κατά την σχολική χρονιά 2016-2017 και περιελάμβανε τέσσερις θεματικές: «Τα ζώα του δάσους πηγαίνουν σχολείο», «Θηλαστικά σε κίνδυνο» και «Άνθρωπος και σαρκοφάγα ζώα: σύγκρουση και συνύπαρξη», «Το ζήτημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης και με την χορηγική υποστήριξη της COSMOTE.

Η συνεργασία του Ομίλου ΟΤΕ με την «Καλλιστώ» ξεκίνησε το 2008 στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας. Οι δράσεις για το περιβάλλον στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δραστηριότητές της εταιρείας, την ανάπτυξη και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών για την αύξηση της παραγωγικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού. Κατά την σχολική χρονιά 2016-2017 ενημερώθηκαν 1279 μαθητές, ενώ συνολικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης περισσότεροι από 6.700 μαθητές.

«Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της αρκούδας ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ»

Σχολική χρονιά 2013-2014 

Κάθε Πέμπτη στο Οικολογικό Πάρκο Νέου Ψυχικού ΑΘΗΝΑ

Η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ περιμένει του μαθητές των σχολείων της Αττικής στο Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού για να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά της αρκούδας! Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ για όλη τη σχολική χρονιά 2013-2014 φιλοξενείται στο Οικολογικό Πάρκο Ν. Ψυχικού, στο πλαίσιο μία πρωτοβουλίας του Δήμου Φιλοθέης Ψυχικού και της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΙ.Ψ.

Σκοπός της δράσης είναι οι μικροί μαθητές να μάθουν για την καφέ αρκούδα, τον ρόλο της στο οικοσύστημα, αλλά και την αξία της βιοποικιλότητας.  Τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πολλές πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες της αρκούδας, το χειμέριο ύπνο αλλά και τους κινδύνους που έχει να αντιμετωπίσει, ενώ θα αντιληφθούν πως οι κυριότεροι κίνδυνοι για την αρκούδα προέρχονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και πως υπάρχουν πάντα τρόποι έτσι ώστε αρκούδα και άνθρωπος να συνυπάρχουν.

Μία φανταστική συνέντευξη με την αρκούδα και η αποκάλυψη των μυστικών της μέσα από το σεντούκι της, θα αποτελέσουν το έναυσμα για πολύ παιχνίδι και αναζήτηση σε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού και πολλών άλλων δραστηριοτήτων!

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

«Το Δάσος» & «Τα Ζώα του Δάσους πηγαίνουν σχολείο»

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2013-2014 με τη χορηγία ΟΤΕ-COSMOTE

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Συνεργασία με τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης

 

Η Καλλιστώ σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και την COSMOTE υλοποιεί για τη σχολική χρονιά 2013-2014 ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με δύο θεματικές: «Το Δάσος» & «Τα Ζώα του Δάσους πηγαίνουν σχολείο».

 

Το πρόγραμμα σκοπεύει να δώσει ευκαιρίες για δράση και ενεργό συμμετοχή των μαθητών, με στόχο τη βελτίωση και προστασία των ελληνικών δασών και την προστασία σπάνιων ειδών πανίδας στη χώρα μας, όπως είναι η αρκούδα. 

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 

Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2014-2015 με τη χορηγία ΟΤΕ-COSMOTE

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

 

Η Καλλιστώ σε συνεργασία με τον ΟΤΕ και την COSMOTE υλοποίησε για τη σχολική χρονιά 2014-2015 ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με  θέμα: «Το περιαστικό Δάσος του Σέϊχ-Σου της Θεσσαλονίκης».

 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε τόσο μέσω παρουσιάσεων σε σχολικές αίθουσες όσο και μέσω εκδρομών στο δάσος του Σέϊχ-Σου και με εκπαιδευτικά παιχνίδια που έπαιξαν οι μαθητές στο πεδίο.

 

Το πρόγραμμα απυθυνόταν σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Καλλιστώ στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών στα Διαβατά!

Η Καλλιστώ επισκέφτηκε στις 8 Ιουνίου 2010 το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών στα Διαβατά. Μετά από μία παρουσίαση για την καφέ αρκούδα, τόσο στις αντρικές, όσο και στις γυναικείες φυλακές προβάλαμε ντοκιμαντέρ της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης το οποίο παρουσιάζει τη δράση της Καλλιστώς στο πεδίο και τον τρόπο σύλληψης των αρκούδων ώστε να τους τοποθετηθεί το απαραίτητο ραδιοκολλάρο για την παρακολούθησή τους. Οι κρατούμενοι και κρατούμενες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι ο σκοπός μας για ευαισθητοποίηση αλλά και διασκέδαση, επιτεύχθηκε. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Διεύθυνση του Σχολείου για την τόσο μοναδική ευκαιρία που μας έδωσε.

Προστατευόμενη Περιοχή Οροσειράς Ροδόπης 2007-2008

Η Καλλιστώ, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης και με χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, υλοποίησε τη σχολική χρονιά 2007-2008 μία σειρά προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Παρανέστι Δράμας.

Τα προγράμματα απευθύνονταν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των γύρω νομών, αν και τελικά συμμετείχαν πολλά σχολεία και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Συνολικά συμμετείχαν 17 σχολεία σε προγράμματα τόσο ημερήσια, όσο και μεγαλύτερης διάρκειας. Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν ήταν βιωματικού χαρακτήρα και πραγματοποιούνταν μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Περιλάμβαναν ξενάγηση σε σημαδεμένα μονοπάτια με τη συνοδεία έμπειρου οδηγού βουνού, ξενάγηση με βαγόνι του ΟΣΕ στα στενά του Νέστου και βιωματικές δραστηριότητες πεδίου. Οι θεματικές ενότητες που επιλέχθηκαν αφορούσαν το Νέστο και τα υδάτινα οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα της Ροδόπης και τα μεγάλα σαρκοφάγα που ζουν στην περιοχή.

Η Καλλιστώ, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, συνεργάστηκε, επίσης, με το ΚΠΕ και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παρανεστίου ενώ σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης προχώρησε και στην έκδοση εντύπου σχετικά με την εφαρμογή περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο πεδίο. Το έντυπο μπορείτε να το αναζητήσετε στο site
μας στη σελίδα Περιοδικό-Έντυπα.