Οι Άνθρωποι

Γιώργος Χατζηνάκος

Δρ. Ανθρωπογεωγραφίας

Ο Γιώργος Χατζηνάκος είναι ανθρωπογεωγράφος, με ειδίκευση στην έρευνα δράσης και το χτίσιμο κοινοτήτων (community-building).

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ως ταξιδευτής-περιηγητής έχει ζήσει, εκτός από την Ελλάδα, στην Αγγλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Εσθονία.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον Αστικό Πολιτισμό σε τέσσερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια (Vrije University of Brussels, Tilburg University, Manchester Metropolitan University, Estonian Academy of Arts. Το 2021, έλαβε το Διδακτορικό του δίπλωμα από το Manchester Metropolitan University, με ειδίκευση στην Ανθρωπογεωγραφία, την Αστική Κοινωνιολογία και την Πολιτιστική Διαχείριση (Φεστιβάλ). Η διατριβή του μελετάει τον σύγχρονο ρόλο των προαστιακών κοινοτήτων, επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ καθημερινής ζωής και πολιτισμού και παρουσιάζει τα οφέλη που μπορεί να έχει μια τέτοια εξερεύνηση στην σύλληψη της πόλης με έναν πιο συλλογικό και περιεκτικό τρόπο.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τα κοινά (commons), τον συμμετοχικό σχεδιασμό και τις συλλογικές διαδικασίες, την πολιτιστική χαρτογράφηση, τα κοινοτικά φεστιβάλ, το place-making και την μελέτη της σχέσης των ανθρώπων με τον ‘τόπο’.

Ο Γιώργος έχει τρείς (3) δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, δύο (2) κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, δεκαπέντε (15) δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει εκδώσει ένα (1) βιβλίο. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον τύπο.

Διδάσκει το μάθημα «Η Διδασκαλία της Γεωγραφίας στο Δημοτικό Σχολείο» στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ακαδημαϊκό έτος 2022-2023). Είναι επιστημονικός σύμβουλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Μαμαγαία και επισκέπτης ερευνητής στο Policy Evaluation and Research Unit του Μητροπολιτικού Πανεπιστήμιου του Μάντσεστερ. Παράλληλα, συμμετέχει σε ποικίλα ερευνητικά δίκτυα όπως την Ευρωπαϊκή Ένωση Κοινωνιολόγων (ESA), το Research Centre for Applied Social Sciences (RCASS) και το Institute of Place Management (IPM). Είναι ομότιμος κριτής σε δύο επιστημονικά περιοδικά και στο Science Fund της Δημοκρατίας της Σερβίας. Έχει (συν)διοργανώσει διάφορα εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού για την οικειοποίηση του δημόσιου χώρου και αστικά πειράματα, όπως το «Δείπνο της Άνοιξης» και το «Πάρκο Τσέπης» της γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου.

Αναζητώντας νέες προσωπικές και συλλογικές διαδρομές, σήμερα, είναι μέλος του Human Dimensions Group της Καλλιστώ.