Νέα

Εκδηλώσεις

19/03/2019

Εκδήλωση με θέμα «Κινήματα και Περιβάλλον: Νερό, Χρυσός, Αιολικά»

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ  διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις γύρω από κάποια περιβαλλοντικά κινήματα. Η εκδήλωση θα ασχοληθεί με τα κινήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Θεσσαλονίκη, την εξόρυξη Χρυσού  στην Χαλκιδική και την κατασκευή αιολικών σταθμών τύπου Β.Α.Π.Ε. ανά την Ελλάδα.

 

Τη συζήτηση θα ανοίξουν:

-Νομικός εκπρόσωπος συλλογικοτήτων για την υπεράσπιση του Νερού

-Μέλος της Επιτροπής Αγώνας Μεγάλης Παναγιάς (Χαλκιδική)

-Μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

 

Μετά τις αρχικές  τοποθετήσεις, όποιος/α θέλει παίρνει τον λόγο είτε αντιπροσωπεύει κάποια συλλογικότητα (κατά προτεραιότητα) είτε απλά το άτομό του/της (στην συνέχεια). Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον χώρο τέχνης ΕΝΕΚΕΝ, Προξένου Κορομηλά 37, Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 7:30μμ.

 

Ενημερώστε τους φίλους σας, σημειώστε το στην ατζέντα σας και ελάτε!

 

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.facebook.com/events/398002010764952/

 

24/09/2018

Διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την προστασία του περιβάλλοντος της Ροδόπη

Με αφορμή τις Ημέρες Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης δύο Περιβαλλοντικές οργανώσεις από Ελλάδα και Βουλγαρία, η «Καλλιστώ» και η «Balkani», διοργανώνουν δημόσια συζήτηση με θέμα την διασυνοριακή συνεργασία για την προστασία της φύσης της Οροσειράς της Ροδόπης. Βασικός άξονας της συζήτησης θα είναι η αναγκαιότητα της προστασίας του οικοσυστήματος και από τις δύο πλευρές των συνόρων και της μετεξέλιξης των διαφορετικών καθεστώτων προστασίας σε μία Διασυνοριακή Προστατευόμενη Περιοχή.

H εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 10:30 π.μ. την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης, στο Παρανέστι Δράμας. Τα έξοδα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης καλύπτονται από την γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Euronatur, η οποία έχει τον ρόλο του Περιφερειακού Συντονιστή της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και άλλων τοπικών φορέων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί να βρεθεί εδώ *.

Οι Ημέρες Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης (τέλος Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο) έχουν καθιερωθεί για την ανάδειξη του σκοπού  της Πράσινης Ζώνης (Green Belt). Η Πράσινη Ζώνη αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ενός Πανευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου κατά μήκος του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος». Ως αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή κατά το παρελθόν, το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» έδωσε την θέση του σε έναν «πράσινο» διάδρομο, μία οικολογική γέφυρα που ενώνει 24 χώρες και έγινε καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Το νοτιότερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη, που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τις οροσειρές, τις λίμνες και τα ποτάμια της Βαλκανικής χερσονήσου. Η πρόταση για δημιουργία Διασυνοριακού Πάρκου στην Οροσειρά Ροδόπης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα προσπάθειας για ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα περιβάλλοντος-οικονομίας. Δεν είναι βιώσιμο το να είναι μία περιοχή εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, για παράδειγμα το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, πλήρως προστατευμένη από την μία πλευρά και σε από την άλλη πλευρά να είναι μία περιοχή χωρίς αντίστοιχη προστασία. Οι κάτοικοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων έχουν μόνο να κερδίσουν σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό) μέσα από την συνεργασία και την από κοινού προστασία και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής, βασισμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αν η παραπάνω πρόταση προχωρήσει, θα αποτελέσει και υλοποίηση του οράματος της Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη: Η κοινή μας φυσική κληρονομιά να διατηρηθεί για να λειτουργήσει ως οικολογικό δίκτυο που θα συνδέει  φυσικά και πολιτιστικά τοπία υψηλής αξίας, με σεβασμό των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών των τοπικών κοινοτήτων.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την GreenBelt:

-Η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης

-To blog της Ελληνικής Πράσινης Ζώνης

 

* Τίτλος εκδήλωσης: «Ανάπτυξη διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στην οροσειρά της Ροδόπης - Τρόποι προστασίας και ανάδειξης της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης»

Κατάλογος εισηγήσεων:

  1. «Παρουσίαση της πρωτοβουλίας για την Βαλκανική Πράσινη Ζώνη. Ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων και η σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας», Ομιλήτρια: Λουκία Αργυριάδου, Καλλιστώ
  2. «Προστατευόμενες περιοχές και ζώνες Natura 2000 εντός της Πράσινης Ζώνης στο βουλγαρικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης (οικότοποι, κατάσταση, απειλές, δραστηριότητες διατήρησης)», Ομιλητής: Nikola Doikin, Balkani
  3. «Μεγάλα σαρκοφάγα και άλλα σημαντικά είδη στο βουλγαρικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης (κατάσταση, απειλές, δραστηριότητες διατήρησης)», Ομιλήτρια: Elena Tsingarska, Balkani
  4. «Οικολογικά Δίκτυα & Διασυνοριακές Προστατευόμενες Περιοχές: Προοπτικές στην περιοχή Οροσειράς Ροδόπης», Ομιλητής: Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ

 

Μετά το πέρας  των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στις 28 Σεπτεμβρίου:

-Σπύρος Ψαρούδας: Διευθυντής της Καλλιστώς, τηλ. 2310 252530, 6999915200

 

22/08/2018

Στην Οικογιορτή της Καστοριάς γιορτάζει και η συμβίωση με την αρκούδα!

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, στο πλαίσιο της δεύτερης Οικογιορτής της Καστοριάς, θα παρουσιαστεί το βραβευμένο έργο LIFE ARCTOS KASTORIA «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στο νομό Καστοριάς». Η παρουσίαση θα γίνει από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, κο Σωτήρη Αδαμόπουλο, από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος), κο Φώτη Παπούλια και από τον Διευθυντή της Καλλιστώς, κο Σπύρο Ψαρούδα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7μμ στον χώρο της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς (Ξύλινο Σπίτι στη Λεωφόρο Κύκνων), ενώ στις 6μμ θα προηγηθούν δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορεί να βρεθεί εδώ.

Στα αποτελέσματά του LIFE ARCTOS KASTORIA περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Ενισχύθηκαν 23 κτηνοτρόφοι στην Καστοριά, στους οποίους χορηγήθηκαν δωρεάν καλά τσοπανόσκυλα, που μειώνουν σημαντικά τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από λύκο ή αρκούδα.

- Δωρίσθηκαν 32 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε ισάριθμες οικογένειες της περιοχής, ενώ ενεργοποιήθηκε ειδική Δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι έλαβαν οικονομική υποστήριξη για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν φορητές ηλεκτροφόρες περιφράξεις, προλαμβάνοντας ζημιές από αρκούδα στην περιουσία τους.

- Λειτούργησε Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα, που αντιμετώπισε επιτυχώς περισσότερα από 50 περιστατικά αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας. Η λειτουργία ανάλογων ομάδων και σε άλλες περιοχές, θεσμοθετήθηκε με Υπουργική Απόφαση.

- Εγκαταστάθηκαν στο τοπικό οδικό δίκτυο 22 πινακίδες και 5.600 ειδικά σχεδιασμένοι ανακλαστήρες, για την αποτροπή συγκρούσεων οχημάτων με ζώα, ενώ η τοποθέτηση ενισχυμένης περίφραξης ύψους 3 μ., κατά μήκος 35 χιλιομέτρων του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού (στο τμήμα Σιάτιστα-Καστοριά), εκμηδένισε σχεδόν τα περιστατικά συγκρούσεων οχημάτων με αρκούδες στον αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας.

Η επιτυχής εκπλήρωση των στόχων του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, αναγνωρίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο με την κατάκτηση του βραβείου Best of the Best LIFE projects 2018, στην κατηγορία «Φύση & Βιοποικιλότητα», όσο και την βράβευση στον θεσμό των Natura 2000 Awards στην κατηγορία «Συμβιβασμός συμφερόντων /απόψεων». Με αφορμή το επιτυχημένο παράδειγμα του LIFE ARCTOS KASTORIA, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και άλλες δυνατότητες υποστήριξης της διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Σημείωση: Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο μπορεί να βρει κανείς στην τελική αναφορά του Life Arctos Kastoria και στην ιστοσελίδα του έργου.

Κατεβάστε το Δελτίο Τυπου σε pdf εδω

Κατεβάστε το πρρόγραμμα της εκδήλωσης εδω 

Για περισσότερες πληροφορίες:

: Γεωργία Δήμου, ΤΕ Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 2467350200/216, email: grafanti@kastoria.pdm.gov.gr

Γιώργος Θεοδωρίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, τηλ. 2310252530(εσωτ.2), email:communication@callisto.gr

12/04/2018

Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία του Αμυνταίου για την βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας

Τέσσερα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 19 Απριλίου στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου. Τα εργαστήρια  οργανώνονται στο πλαίσιο της Δράση C1 του έργου LIFE AMYBEAR. Η δράση αυτή έχει ως αντικείμενο την διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων μερών της, στην επίτευξη των σκοπών του έργου: την βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας. Για κάθε εργαστήριο, προγραμματίζεται μια σειρά αρχικών ομιλιών και στη συνέχεια συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα εργαστήρια έχουν τους παρακάτω στόχους:

(1) Την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας (κοινωνικών εταίρων) για την πρόοδο του έργου LIFE AMYBEAR

(2) την ενδεχόμενη συμβολή των κοινωνικών εταίρων στις δράσεις που υλοποιούνται,

(3) τη συνεκτίμηση των τοπικών αναγκών όπως θα εκφραστούν από τους συμμετέχοντες,

(4) τη διευθέτηση ανοιχτών ζητημάτων και

(5) τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Tον συντονισμό των εργαστηρίων έχει αναλάβει ο κος Τάσος Χοβαρδάς, Δρ Περιβαλλοντικής Κοινωνιολογίας  και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Το πρώτο εργαστήριο (16 Απριλίου, 9:00-13:00) θα εξετάσει την προσέγγιση αρκούδων σε καλλιέργειες, παραγωγικές εγκαταστάσεις και οικισμούς. Επιμέρους ζητήματα που θα αναλυθούν είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και αποτρεπτικά μέσα για τα τροχαία ατυχήματα, η διαχείριση απορριμμάτων ως μέσο αποτροπής της προσέγγισης των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Την συζήτηση θα ξεκινήσουν  εκπρόσωποι του Δήμου Αμυνταίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας), της Τροχαίας Φλώρινας , της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης  για την αρκούδα και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ».

Στο 2ο εργαστήριο (17 Απριλίου, 9:00-13:00) θα αναπτυχθεί το θέμα της πρόληψη ζημιών από την αρκούδα και η αποζημίωση των παραγωγών: Ηλεκτροφόρες περιφράξεις, δυνατότητες αξιοποίησης του Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θέματα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, κα. Οι αρχικές τοποθετήσεις θα γίνουν από στελέχη του ΕΛΓΑ, συνεργάτες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» καθώς και από μελισσοκόμους με σχετική εμπειρία.

Το 3ο εργαστήριο (18 Απριλίου, 9:00-13:00) θα επικεντρωθεί στην χρήση καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών ως μέτρο πρόληψης των ζημιών που υφίστανται κτηνοτρόφοι από την αρκούδα (το Δίκτυο κτηνοτρόφων για την ανταλλαγή σκύλων, θέματα αναπαραγωγής και εκπαίδευσης, kit πρώτων βοηθειών για την περίπτωση δηλητηρίασης (φόλα), παραδείγματα καλών πρακτικών). Οι αρχικές εισηγήσεις θα γίνουν από συνεργάτες των Περιβαλλοντικών Οργάνωσεων «Καλλιστώ» και «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», καθώς και από κτηνοτρόφους με σχετική εμπειρία.

Στο 4ο εργαστήριο(19 Απριλίου, 9:00-13:00) θα συζητηθούν τρόποι πολλαπλασιασμού και  διάχυσης της οικονομικής ωφέλειας που δημιουργείται από την αρκούδα. Πιο αναλυτικά, η συζήτηση θα περιλαμβάνει την πιστοποίηση και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών για την αρκούδα (Σήμα Ποιότητας Καφέ Αρκούδας), την αξιοποίηση  της τουριστικής κίνησης γύρω από το Καταφύγιο της Αρκούδας, θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κα. Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας και στελέχη της Εταιρίας Συμβούλων Ανάπτυξης Lever θα ξεκινήσουν την συζήτηση.

Σημειώνεται σε κάθε εργαστήριο, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και επιθυμητή. Οι τοποθετήσεις των αρχικών ομιλητών θα είναι σύντομες και περιεκτικές (διάρκειας 15-20 λεπτών) και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν συζητήσεις  ώστε να δοθούν διευκρινίσεις, να καταγραφούν οι τοπικές ανάγκες και να αναλυθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια αλλά και γενικά για το έργο LIFE AMYBEAR μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του έργου: www.lifeamybear.eu

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ»: Γιώργος Θεοδωρίδης,  Υπεύθυνος Επικοινωνίας, 2310252530(εσωτ.2), communication (α)callisto.gr

 infographic που αποτυπώνει τη μοναδική αξία της ελληνικής φύσης
20/11/2017

Θετικά στοιχεία αλλά και προβληματισμός για το νομοσχέδιο για τις Προστατευόμενες Περιοχές

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                      Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Σε κατάσταση αναμονής οι Προστατευόμενες Περιοχές:

 

Θετικά στοιχεία αλλά και προβληματισμός για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Παρά τα θετικά σημεία που περιέχει το σχέδιο νόμου για τις Προστατευόμενες Περιοχές που τέθηκε σε διαβούλευση από το ΥΠΕΝ, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν τον κίνδυνο να παραμείνει μετέωρο το εθνικό σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών.

 

Σε κοινή τους τοποθέτηση, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, MEDASSET, MΟm, ΑΝΙΜΑ, WWF Ελλάς αξιολογούν τα θετικά και αρνητικά σημεία του νομοσχεδίου. Διαπιστώνουν κατ’ αρχήν με ανακούφιση ότι λίγο πριν την εκπνοή της διάρκειας ζωής τους, μέχρι το τέλος του έτους, οι Φορείς Διαχείρισης επιφορτίζονται με κεντρικό ρόλο στο εθνικό σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, ανατρέποντας παλαιότερους σχεδιασμούς για καταργήσεις και συγχωνεύσεις.

Οι 35 Φορείς Διαχείρισης, 28 υφιστάμενοι και 7 νέοι, που προβλέπονται από το σχέδιο νόμου θα καλύπτουν σχεδόν όλο το δίκτυο των περιοχών Natura 2000, συμπεριλαμβανομένων επικείμενων επεκτάσεών του. Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου, καθώς μέχρι σήμερα λιγότερο από το ένα τρίτο των περιοχών Natura 2000 εντασσόταν στην αρμοδιότητα κάποιου από τους 28 υφιστάμενους Φορείς Διαχείρισης. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο στο νέο νομοσχέδιο αποτελεί, επίσης, η ρητή πρόβλεψη της κάλυψης της λειτουργίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ετήσια βάση.

Έντονος όμως παραμένει ο προβληματισμός των 11 οργανώσεων για την επί της ουσίας λειτουργία των Προστατευόμενων Περιοχών, τόσο στο αμέσως επόμενο διάστημα όσο και στο μέλλον.

Ο προβληματισμός των οργανώσεων εδράζεται στο γεγονός ότι το σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών θα βρίσκεται σε μεταβατική φάση λειτουργίας, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, χωρίς όμως το σχέδιο νόμου να περιγράφει επαρκώς την τελική μορφή του συστήματος.

Συγκεκριμένα:

1)    Στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται οργανόγραμμα και στελέχωση με επαρκές, κατάλληλο και τακτικό προσωπικό, ώστε οι ΦΔΠΠ να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο απαιτητικό έργο τους.

2)    Αν και η ένταξη ποσού για τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη, εντούτοις αυτή θα αφορά στο 2019, στην καλύτερη περίπτωση. Για το 2018 η μισθοδοσία των φορέων διαχείρισης θα προέρχεται και πάλι από το Πράσινο Ταμείο, όπως το 2016 και το 2017.

3)    Οι υφιστάμενοι Φορείς των οποίων η χωρική αρμοδιότητα επεκτείνεται ξαφνικά θα έχουν μεγαλύτερη έκταση, αλλά τους ίδιους ή και λιγότερους πόρους και προσωπικό. Οι νέοι Φορείς που ιδρύονται θα χρειαστούν ένα εξάμηνο μόνο για να αποκτήσουν διοικητικό συμβούλιο.

4)    Tο σχέδιο νόμου δεν επιλύει βασικά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς διαχείρισης κατά τα 15 χρόνια λειτουργίας τους, καθώς οι αρμοδιότητές τους δεν γίνονται αρκετά σαφείς και διακριτές, παρατείνοντας τη σύγχυση σε σχέση με άλλες αρχές που είναι συναρμόδιες.

Ο προβληματισμός των οργανώσεων εντείνεται λόγω της απουσίας περιγραφής του ρόλου του ΥΠΕΝ ως κεντρικού συντονιστή του εθνικού συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών. Ανησυχία μάλιστα προκαλεί η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην Επιτροπή Φύση 2000, που λειτουργεί με επιτυχία και επιστημονική επάρκεια και ως εθνική επιτροπή Προστατευόμενων Περιοχών.

Οι οργανώσεις συμπεραίνουν ότι σε μεγάλο βαθμό η προστασία της ελληνικής φύσης θα εξαρτάται και πάλι από τη βούληση, το μεράκι και τις δεξιότητες των μελών των διοικητικών συμβουλίων και των εργαζομένων, καθώς η προσοχή τους θα είναι στραμμένη στη διευκρίνιση πολλών διαδικασιών για τη μεταβατική φάση λειτουργίας τους. Εξάλλου, για αυτή τη μεταβατική φάση, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η νόμιμη παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων των εργαζομένων.

Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω ενίσχυση των προβλέψεων του σχεδίου νόμου για διαβούλευση και συμμετοχή τοπικών και άλλων φορέων στη συνδιαμόρφωση των προτεραιοτήτων και των δράσεων για την ολοκληρωμένη προστασία, τη συμμετοχική διαχείριση των σημαντικών αυτών περιοχών, καθώς και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης των Προστατευόμενων Περιοχών.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση, καταθέτοντας κατ’ άρθρο προτάσεις, ώστε το σχέδιο νόμου να βελτιωθεί πριν την κατάθεσή του στο Κοινοβούλιο και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας της μοναδικής ελληνικής φύσης.

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

1)     Το σχέδιο νόμου ««Οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών» που τέθηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμπληρώνει τον νόμο – ραχοκοκαλιά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (ν. 3937/2011), ο οποίος θέσπισε για πρώτη φορά το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, εντάσσοντας όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας σε ένα ενιαίο πλαίσιο, ορίζοντας το πλαίσιο για τη διοίκηση τους.

2)     Για το πλήρες κείμενο των παρατηρήσεων που οι οργανώσεις κατέθεσαν στον ιστότοπο της δημόσιας διαβούλευσης δείτε εδώ.

3)     Για το θέμα της διοίκησης των Προστατευόμενων Περιοχών έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια συζητήσεις και έχουν κατατεθεί σειρά προτάσεων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την αξιολόγηση των φορέων διαχείρισης από την Επιτροπή Φύση 2000 και τις σχετικές προτάσεις της, την αποτύπωση προβλημάτων από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, το κείμενο διαλόγου του WWF Ελλάς, την αντίθεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στο σχέδιο νόμου για τις καταργήσεις και τη συγχώνευση των φορέων διαχείρισης, τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου του 2014, κοκ. Πρόσφατα είχε οριστεί τεχνική ομάδα εργασίας από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία συμμετείχε εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

4)     Δείτε συνημμένο infographic που αποτυπώνει τη μοναδική αξία της ελληνικής φύσης.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

  • Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια θεμάτων προστασίας και διατήρηση περιβάλλοντος, ΑΡΧΕΛΩΝ, 6940470194
  • Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη θεμάτων περιβαλλοντικής πολιτικής, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 210-8228704
  • Σπύρος Ψαρούδας, Διευθυντής, Καλλιστώ, 6999-915200
  • Βιβή Ρουμελιώτου, Συντονίστρια δράσεων πολιτικής, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, 23850-51211
  • Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον, WWF Ελλάς, 210-3314893

 

24/04/2017

Σεμινάριο για τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) στο Μέτσοβο

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου , το οποίο υλοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Σαύρος Νιάρχος, η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ διοργανώνει σεμινάρια σχετικά με την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες). Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, στις 10:30 πμ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στην αίθουσα Χατζηγεωργίου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής .

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να σκοτώσει πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που -παρανόμως- στοχεύει: εκατοντάδες σκύλοι, τσακάλια, αλεπούδες, σπάνια αρπακτικά πουλιά (όπως ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης και το όρνιο), ακόμα και αιγοπρόβατα που τυγχάνει να βοσκήσουν στο σημείο τοποθέτησης, πέφτουν κάθε χρόνο θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής.

Οι μεγαλύτερες απώλειες αφορούν στους σκύλους φύλαξης των κοπαδιών. Ένα δόλωμα μπορεί να εξολοθρεύσει, ακούσια ή εκούσια, δεκάδες τσομπανόσκυλα αφήνοντας τα αντίστοιχα κοπάδια έκθετα στις επιθέσεις και μεγιστοποιώντας έτσι το πρόβλημα των ζημιών από τα άγρια ζώα.

Η εφαρμογή δηλητηριασμένων δολωμάτων έτσι, εκτός από παράνομη, επικίνδυνη και βάρβαρη πρακτική, στην πράξη επιδεινώνει το πρόβλημα των ζημιών, το οποίο υποτίθεται πως αντιμετωπίζει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων διώκεται από την ελληνική νομοθεσία από το 1993. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε πολλές περιοχές, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή, τα σκυλιά φύλαξης, τα κυνηγετικά σκυλιά, τους κτηνοτρόφους, τον άνθρωπο.

 

 

11/04/2016

10 χρόνια Καλλιστώ: Μία αποτίμηση του έργου μας

10 χρόνια Καλλιστώ-εκδήλωση Θεσσαλονίκης

 

Στο πλαίσιο του έργου «10 χρόνια Καλλιστώ: Ενδυνάμωση Δομών και Εφαρμογή Αρχών Λογοδοσίας» η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ πραγματοποιεί σειρά εκδηλώσεων σε 7 πόλεις της Ελλάδας όπου θα πραγματοποιήσει έναν δημόσιο απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της. Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016, στον χώρο του Σινέ «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1) στις 19:00.

Στόχος όλων των εκδηλώσεων είναι η εφαρμογή στην πράξη των Αρχών Διαφάνειας όπως προβλέπονται στην «Χάρτα Λογοδοσίας των Διεθνών ΜΚΟ». Ακολουθώντας  αυτούς τους κανόνες η Καλλιστώ λογοδοτεί απέναντι σε όλους τους πολίτες για το σύνολο του έργου της κατά τα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Σε κάθε εκδήλωση, μετά τις εισηγήσεις  των ανθρώπων της Καλλιστώς, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους κάτοικους της κάθε περιοχής. Η Καλλιστώ αναγνωρίζει πως ο ρόλος των πολιτών στον αγώνα της προστασίας της Άγριας Ζωής και της Φύσης είναι  ο σημαντικότερος, και για αυτό συνεχίζει μία πρακτική 10 χρόνων, να βρίσκεται σε γόνιμο διάλογο μαζί τους.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 Για περισσότερες πληροφορίες:

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Θεοδωρίδης: Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας, email:communication@callisto.gr, τηλ: 6978586568

22/02/2016

Εκδήλωση:Κινήματα και Περιβάλλον vol.2, για το Νερό και για το Χρυσό.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ συνεχίζει την συζήτηση για δύο από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα για την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία: Το Νερό και το Χρυσό.
Την συζήτηση ανοίγουν:
*για το κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού:
-Μίνα Θάνου (από Κίνηση 136)
-Νανά Δρίζη (από ΣΩΣΤΕ το ΝΕΡΟ)
* για το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού:
-Φρόσω Δημητριάδου (από Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης)
-ομιλήτριες από την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς

καλλιστώ

09/02/2016

Διοργάνωση σεμιναρίου κατάρτισης στελεχών ΜΚΟ στην αξιοποίηση νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Στο πλαίσιο του έργου «10 Χρόνια ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Ενδυνάμωση Δομών & Εφαρμογή Αρχών Λογοδοσίας» η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ διοργανώνει σεμινάριο για την αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες στη χρήση των social media και συγκεκριμένα σε τεχνικές που θα τους επιτρέψουν να μεγεθύνουν ένα κοινωνικό μήνυμα μέσα από το ίντερνετ.

Το σεμινάριο (5 δίωρα sessions) θα υλοποιηθεί στις 15, 17, 22, 24 και 29 Φεβρουαρίου (κάθε Δευτέρα και Τετάρτη) από τις 7μμ ως τις 9μμ, στον χώρο των γραφείων της Καλλιστώς (Μητροπόλεως 123). Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να το δηλώσουν στέλνοντας α) ονοματεπώνυμο, β) τηλέφωνο και γ) το όνομα της ΜΚΟ στην οποία εργάζονται, με email στο communication@callisto.gr με θέμα: «Σεμινάριο για social media». Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 Tα ειδικότερα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι τα εξής:

-15/2 : Σχεδιάζοντας την επικοινωνιακή στρατηγική. Παραδείγματα καλών πρακτικών

– 17/2 : ΜΚΟ και ψηφιακά Μέσα

– 22/2 : ΜΚΟ και το υπάρχον κοινό μας

– 24/2 : Ο λόγος μίας ΜΚΟ και ο αντίλογος

– 29/2 : Προσεγγίζοντας ως ΜΚΟ το δυνητικό κοινό μας

 

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

weareallcitizenslogos

19/01/2016

Συναντήσεις με παλιούς και νέους εθελοντές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Καλλιστώ προσκαλεί όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες της στις πρώτες συναντήσεις για το 2016. Η συνάντηση έχει τον χαρακτήρα γνωριμίας αλλά και σχεδιασμού των δράσεων για την νέα χρονιά, και θα κρατήσει περίπου 2 ώρες.

 

Στο πρώτο κομμάτι της συνάντησης θα γίνει μία παρουσίαση της ιστορίας της Καλλιστώς δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα επιτεύγματα του Τμήματος Εθελοντισμού. Στην συνέχεια θα παρουσιαστεί η πρόταση των δράσεων για το 2016. Στο τρίτο και πιο σημαντικό κομμάτι θα γίνει συζήτηση στην οποία καλούμε όλες τις εθελόντριες και τους εθελοντές , (είτε μας γνωρίζουν από παλιά, είτε μόλις μας έμαθαν) να συμμετέχουν με ιδέες και προτάσεις.

 

Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα την Κυριακή 24/01/2016 στις 5μμ στο κτήριο του Συλλόγου Αρχαιολόγων Αθήνας (Ερμού 134, Θησείο, Τ.Κ: 10553).

 

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 30/01/2016 στις 6μμ στον χώρο του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ (Πτολεμαίων 29Α, Αντιγονιδών, Τ.Κ.: 54630 εντός στοάς).

 

Σας περιμένουμε! Μπορείτε φυσικά να φέρετε φίλες και φίλους σας!

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2

SONY DSC

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6

7

8

9

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

12

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

15

16

17

18

19

20