Νέα

Επικαιρότητα

14/02/2020

Το ΥΠΕΝ επιλέγει την απαξίωση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών αντί για την αναβάθμιση και βελτίωσή τους

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κου Κωστή Χατζηδάκη με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στο πλαίσιο μίας προσπάθειας της ηγεσίας του Υπουργείου να καθιερωθεί μία αλληλοενημέρωση και σύντομη ανταλλαγή απόψεων σε διμηνιαία βάση. Κατά την συνάντηση ο Υπουργός ενημέρωσε τις Οργανώσεις για τα 4 κυριότερα θέματα που θα διευθετηθούν μέσω ενός νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση έως τα τέλη Φεβρουαρίου: τις αδειοδοτήσεις των τεχνικών έργων, τις οικιστικές πυκνώσεις, τους δασικούς χάρτες και τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

Παρόλο που και τα 4 θέματα είναι πολύ σημαντικά, θεωρούμε απαραίτητο να σταθούμε σήμερα στο θέμα των ΦΔΠΠ για δύο λόγους: Πρώτον γιατί το Υπουργείο έκανε ένα βήμα παραπάνω μετά την συνάντηση με τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις στέλνοντας προς τα ΜΜΕ ένα Ενημερωτικό Σημείωμα ειδικά για το θέμα αυτό. Δεύτερον, γιατί η εντύπωση που δίνεται από το Υπουργείο προς τα ΜΜΕ, ότι οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις συμφωνούν με το σχέδιο του για τους ΦΔΠΠ, είναι παραπλανητική.

Το Ενημερωτικό Σημείωμα του Υπουργείο έχει τίτλο : «Ανεπαρκής η δράση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Νέο ευρωπαϊκό μοντέλο για την αναβάθμιση της προστασίας της φύσης». Στο σημείωμα αυτό το Υπουργείο προσπαθεί να δικαιολογήσει γιατί επιλέγει την λύση «πονάει χέρι, κόβει χέρι». Από το σημείωμα το ΥΠΕΝ δείχνει να αγνοεί όλα όσα έχουν επιτύχει οι ΦΔΠΠ μέχρι σήμερα, τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τις Προστατευόμενες Περιοχές, την γνώμη της Επιτροπής Φύση αλλά και το πρόσφατο κείμενο προτάσεων που κατέθεσαν από κοινού 10 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις σχετικά με το μέλλον των ΦΔΠΠ στις 4 Νοεμβρίου 2019. Ανακοινώνεται λοιπόν ότι αντί να διορθωθούν μόνο τα σημεία όπου η λειτουργία των ΦΔΠΠ παρουσιάζει προβλήματα, θα αλλάξει εκ βάθρων όλο το μοντέλο προστασίας της φύσης, παραγνωρίζοντας τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κίνηση.

Θέλουμε επίσης να σημειώσουμε ότι στην συνάντηση της 13ης Φεβρουαρίου δεν καταγράφηκε καμία απόλυτη συμφωνία των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με τις προθέσεις του Υπουργείου για το θέμα των ΦΔΠΠ. Οι περισσότερες οργανώσεις είτε δήλωσαν ότι θα περιμένουν να δουν το νομοσχέδιο για να τοποθετηθούν, είτε ζήτησαν να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου είτε επανέλαβαν κάποιες προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το ήδη υπάρχον μοντέλο λειτουργίας των ΦΔΠΠ. Ο εκπρόσωπος της Καλλιστώς ανέφερε ρητά ότι ο συνολικός αντίκτυπος του υπάρχοντος μοντέλου λειτουργίας των ΦΔΠΠ έχει κριθεί ως θετικός από την πλειοψηφία των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, την Επιτροπή Φύση αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, κάλεσε τον Υπουργό να ξαναδιαβάσει τις προτάσεις που κατέθεσαν  από κοινού 10 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις για την διαχείριση του εθνικού συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών στις 4 Νοεμβρίου 2019.

Η Καλλιστώ θα επιδιώξει να πάρουν κοινή θέση  οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις τόσο στο συγκεκριμένο θέμα, όσο και στα άλλα 3 θέματα που άνοιξε το ΥΠΕΝ.

13/01/2020

Προμήθεια οχήματος για το έργο LIFE ARCPROM

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σχεδιάζει να προμηθευτεί Επαγγελματικό Όχημα 4x4 (pick-up), για τις ανάγκες του έργου LIFE18 NAT/GR/768 (LIFEARCPROM). Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ποσό της προσφοράς δεν μπορεί να ξεπερνά τις 34.000,00 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (24%) και λοιπών τελών (ταξινόμησης-μεταβίβασης). Τα ελάχιστα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα:

Καινούριο όχημα 4Χ4 επαγγελματικό (με κατ’ επιλογή τετρακίνηση), με καρότσα (pick-up), τετράθυρο (διπλοκάμπινο), κινητήρας πετρελαίου άμεσου ψεκασμού, κυβισμού 2.000-2.500 cc, ελάχιστη ιπποδύναμη: 150 ίπποι, ελάχιστη ροπή: 400 Nm, μέγιστες εκπομπές CO2  (μικτός κύκλος): 190 γραμ./χλμ., προβολείς ομίχλης, ζάντες 17 ιντσών, ελαστικά παντός εδάφους (allterrain), ελάχιστη απόσταση από το έδαφος 23 cm, τροχός αντικατάστασης (κανονικής διάστασης), μεταλλικό χρώμα γκρι, κοτσαδόρο, προστατευτικό πλαίσιο καμπίνας (πλαίσιο στήριξης φορτίου), επένδυση δαπέδου καρότσας, εύκαμπτο κάλυμμα καρότσας (καπάκι), εσωτερικά και εξωτερικά άγκιστρα πρόσδεσης φορτίου (δέστρες), εγγύηση τουλάχιστον πέντε (5) ετών.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 27 Ιανουαρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 και πρέπει να ισχύουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Κριτήριο κατακύρωσης είναι η πιο συμφέρουσα από τεχνικοοικονομική άποψη προσφορά. Γίνονται δεκτές και εναλλακτικές προσφορές.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν νόμιμα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Οι προσφορές πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση spyros@callisto.gr ή να παραδοθούν στα γραφεία της «Καλλιστώς», Μητροπόλεως 123, 54621 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο: 2310-252530.

30/12/2019

Αρκούδα παγιδεύτηκε σε παράνομη θηλειά για αγριογούρουνα κοντά στον Λευκώνα Πρεσπών

Αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου3-4 ετών απελευθερώθηκε από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM από παράνομη θηλειά για αγριογούρουνα στην παραλίμνια ζώνη κοντά στον οικισμό Λευκώνας Πρεσπών.  Το ζώο εντοπίστηκε από αγρότη της περιοχής ο οποίος νόμιζε ότι η αρκούδα ξεκουραζόταν κοντά στο χωράφι του. Με το πέρασμα 4 ημερών, ο αγρότης συνειδητοποίησε ότι η αρκούδα μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα και έτσι ενημέρωσε το Δασαρχείο Φλώρινας. Οι άνθρωποι του Δασαρχείου και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών ενημέρωσαν την Καλλιστώ και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΦΔΕΠΠ) οι οποίοι ενεργοποίησαν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης  για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM. H Ομάδα έφτασε επιτόπου  το μεσημέρι του Σαββάτου 28ης  Δεκεμβρίου μαζί με κτηνίατρο από την Καστοριά  και κατάφερε μετά από πολύωρη επιχείρηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες  (-10οC) να απελευθερώσει το ζώο.

Την απαραίτητη αναισθητοποίηση του ζώου ακολούθησε ο απεγκλωβισμός από την θηλιά και η κτηνιατρική φροντίδα. Το ζώο χρειαζόταν επειγόντως ράμματα. Το γεγονός ότι άτυχο ζώο βρισκόταν για 4 ημέρες παγιδευμένο, καθώς και η διαπίστωση του κτηνιάτρου ότι η παράνομη θηλιά του είχε επιφέρει  ένα τραύμα μήκους 25 εκατοστών και βάθος 5 εκατοστών στην κοιλιακή χώρα είχε γεμίσει με απαισιοδοξία όλη την Ομάδα του LIFE ARCPROM. Το πρώτο βράδυ μετά την ανάνηψη του ζώου οι άνθρωποι της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών παρακολουθούσαν συνεχώς το ζώο το οποίο αν και είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του δεν είχε μετακινηθεί.

Μετά από αυτή την ενημέρωση η Καλλιστώ ενεργοποίησε εκ νέου την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του LIFE ARCPROM  η οποία ξεκίνησε και πάλι προς το σημείο εξετάζοντας πλέον το ενδεχόμενο να μεταφέρει το ζώο σε μέρος όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθεί μακροχρόνια περίθαλψη. Ευτυχώς όμως αυτό δεν χρειάστηκε καθώς η νέα ειδοποίηση από τους ανθρώπους της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών ανέφερε ότι το ζώο είχε πλέον μετακινηθεί από το σημείο όπου είχε ανανήψει. Μάλιστα η ιχνηλασία στο χιόνι έδειξε ότι το ζώο είχε μετακινηθεί κατά μήκος περίπου 500 μέτρων προς δασική περιοχή ενώ τα ίχνη των πίσω ποδιών ήταν πολύ καθαρά δείχνοντας ότι η αρκούδα δεν είχε συμπτώματα παράλυσης των πίσω ακρών από το βαθύ τραύμα στην κοιλιακή χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το τέταρτο περιστατικό παγίδευσης αρκούδας σε παράνομη θηλιά μέσα στο 2019 και πέμπτο συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια! Η χρήση της παγίδας είναι παράνομη είτε πρόκειται για κυνήγι είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας αγροκτημάτων είναι οι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις.

Το έργο LIFE ARCPROM  υλοποιείται  σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Ροδόπης  και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Majella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο) με τη συμμετοχή των αρμόδιων Φορέων Διαχείρισης. Στόχος του είναι η βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας και μία από της πιο κομβικές δράσης του η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα σε Ελλάδα και Ιταλία.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του LIFE ARCPROM, oι άνθρωποι της Καλλιστώς και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΦΔΕΠΠ), θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση και ιδιαίτερα το Δασαρχείο Φλώρινας, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και τον κτηνίατρο κο Γιώργο Χαστά. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους η επιχείρηση δεν θα ήταν επιτυχής.

06/12/2019

Εκδήλωση προώθησης του τοπικού σήματος «Καφέ Αρκούδας» για τη σήμανση προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών προς την Αρκούδα και των πρακτικών διαχείρισης της εμφάνισής της στην Φλώρινα

To Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και η εταιρεία Συμβούλων Lever A.E, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στην Φλώρινα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 5 μ.μ στην Αίθουσα Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φλώρινας. Αντίστοιχη εκδήλωση διοργανώθηκε στο Αμύνταιο την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2019, στην οποία συμμετείχαν επιχειρήσεις της περιοχής του Δήμου Αμυνταίου και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των τοπικών επιχειρήσεων για τα οφέλη από τη λήψη του σήματος «Καφέ Αρκούδας», τις απαιτήσεις (μέτρα, πρακτικές) και τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να λάβουν το τοπικό σήμα. Την απονομή του τοπικού σήματος για την “Καφέ Αρκούδα” σε επιχειρήσεις της θα αναλάβει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Φλώρινας και η απονομή του αναμένεται να συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων φιλικών προς την καφέ αρκούδα και γενικότερα τη βιοποικιλότητα της περιοχής, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και του εισοδήματος των επιχειρήσεων που θα λάβουν το σήμα. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση των πρακτικών διαχείρισης της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, από τη Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Τέλος, θα διανεμηθούν Κυτία Πρώτων Βοηθειών αντιμετώπισης της δηλητηρίασης σκύλων και βεβαιώσεις συμμετοχής, οι οποίες είναι απαραίτητες κατά τη διαδικασία απονομής του Σήματος «Καφέ αρκούδας» στις επιχειρήσεις.

Το έργο LIFE AMYBEAR υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2016 και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021. Στο εταιρικό σχήμα του έργου LIFE AMYBEAR συμμετέχουν, η LEVER A.E., συντονιστής έργου, ο Δήμος Αμυνταίου, η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της ΑΔΗΔΜ (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας) και η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

03/12/2019

LIFEARCPROM: Δύο χώρες, τέσσερα εθνικά πάρκα, κοινός στόχος η συνύπαρξη με την αρκούδα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου LIFE ARCPROM (LIFE 18 NAT/GR/000768) με τίτλο « Βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας σε 4 Εθνικά Πάρκα στην Ν. Ευρώπη» που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου 2019. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες φορείς και συνολικά παρευρέθηκαν πάνω από 25 ειδικοί επιστήμονες από Ελλάδα και Ιταλία για να συζητήσουν και να προγραμματίσουν τις δράσεις που προβλέπεται να υλοποιηθούν μέσα από το έργο και που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης της καφέ αρκούδας με τον άνθρωπο.

Το έργο, που χρηματοδοτείται κατά 75% από το πρόγραμμα LIFE Φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα υλοποιηθεί σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Ροδόπης, Πρεσπών και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Majella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο) με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων διαχείρισης.

Επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη θα παρέχει το εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό του τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το WWF Ιταλίας καθώς και η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», που έχει και την ευθύνη συντονισμού του έργου.

Τέλος, την ανάπτυξη του επικοινωνιακού υλικού και της οπτικής ταυτότητας του έργου θα αναλάβει το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το πενταετές έργο ξεκίνησε επίσημα την υλοποίησή του τον Οκτώβριο 2019 και θα διαρκέσει μέχρι το 2024. Στους κύριους στόχους περιλαμβάνονται η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων για τη διαχείριση των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου-αρκούδας, η αντιμετώπιση φαινομένων προσέγγισης των ζώων σε κατοικημένες περιοχές, η ελαχιστοποίηση παράνομων πρακτικών που έχουν οριζόντιες επιπτώσεις στην πανίδα και τα οικοσυστήματα, όπως η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), και η εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με:

Μερτζάνης Γιώργος, Καλλιστώ, Κ: 0030 699 923 0693

Ψαρούδας Σπύρος, Καλλιστώ, Κ: 0030 699 991 5200  

18/09/2019

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ LIFE SAFE CROSSING

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» πρόκειται να προμηθευτεί για τις ανάγκες του έργουLIFE17 NAT/ΙΤ/464 (LIFESAFE-CROSSING) συσκευή μέτρησης κυκλοφοριακού φόρτου και ταχύτητας οχημάτων. Η συσκευή πρέπει να διαθέτει  υψηλή ακρίβεια μετρήσεων και να μπορεί να εγκατασταθεί σε πασσάλους στην άκρη του δρόμου χωρίς να χρειάζονται παρεμβάσεις στην επιφάνεια του οδοστρώματος.

Τεχνικές προδιαγραφές

 • Ανίχνευση μεμονωμένων οχημάτων σε μία ή και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας με χρόνους επεξεργασίας ανά αντικείμενο μεταξύ 1 δευτερολέπτου και 5 χιλιοστών του δευτερολέπτου.
 • Τροφοδοσία από επαναφορτιζόμενη μπαταρία 12V, με χωρητικότητα τουλάχιστον 18Ah, με πλήρη αυτονομία φόρτισης για τουλάχιστον 14 ημέρες.
 • Ευκολία μεταφοράς και εγκατάστασης χωρίς να είναι απαραίτητο να διεξάγονται επιτόπιες εργασίες βαθμονόμησης.
 • Μεταβλητό ύψος εγκατάστασης μεταξύ 1-3 μέτρων
 • Δυνατότητα καταγραφής δεδομένων από τουλάχιστον 200.000 οχήματα
 • Ανιχνευόμενες ταχύτητες 1 - 250 km/h
 • Κεραία διαστρωμάτωσης microstrip
 • Ραντάρ Doppler τύπου 24.165 GHz, Κ ζώνη <5mW 20 dBm, 100mW EIRP
 • Πλάτος δέσμης ραντάρ (-3dB) 12 ° x 17 °
 • Εύρος ανίχνευσης μέχρι 250 μέτρα
 • Θερμοκρασία λειτουργίας -40 ° C ... + 70 ° C
 • Προστασία σύνδεσης κυκλώματος
 • Προστασία υπερφόρτωσης
 • Μεταφορά αποθηκευμένων δεδομένων μέσω φορητού υπολογιστή

Κριτήριο επιλογής προμηθευτή θα είναι η πιο συμφέρουσα οικονομική προσφορά και η πληρωμή θα γίνει εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής του εξοπλισμού, εφόσον ο εξοπλισμός που θα παραδοθεί πληροί τις παραπάνω ελάχιστες τεχνικές προδιαγραφές.  

 

Η προσφορά, στην οποία πρέπει να αναφέρονται τα ακριβή στοιχεία των συσκευών που θα παραδοθούν, δεν μπορεί να ξεπερνά τις τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000 €) τελική τιμή, περιλαμβανόμενου κάθε προβλεπόμενου φόρου και τέλους, καθώς και του κόστους παράδοσης στο γραφείο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, στην οδό Μητροπόλεως 123, 54621 Θεσσαλονίκη, πρέπει να σταλεί στο e-mail spyros@callisto.gr, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 και πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες από την ημερομηνία αποστολής της προσφοράς.

12/09/2019

Κοινό Δελτίο Τύπου: Απεγκλωβισμός παγιδευμένης αρκούδας στο Δίστρατο Κόνιτσας

Το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου, ο Θανάσης Ρουσιάκης, κάτοικος του Δίστρατου Κόνιτσας, ειδοποίησε την Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ότι αρκούδα είχε εγκλωβιστεί από κάποιο σύρμα κοντά στο χωριό. Η Καλλιστώ ενημέρωσε αμέσως τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με τα στελέχη του οποίου συμφωνήθηκε άμεση παρέμβαση, με τη συνδρομή τόσο του Δασαρχείου Κόνιτσας όσο και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Η επιχείρηση της μικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, έπειτα από λίγες ώρες, ήταν επιτυχημένη και το ζώο απεγκλωβίστηκε.

Το αρσενικό αρκουδάκι ηλικίας περίπου 2,5 ετών είχε παγιδευτεί σε παγίδα από συρματόσχοινο που είχε τοποθετηθεί σε ένα λαχανόκηπο στα όρια του χωριού. Είναι πιθανό η παγίδα να είχε τοποθετηθεί για να αιχμαλωτίσει κάποιο αγριογούρουνο ή κάποια αρκούδα που θα έκανε ζημιές στον λαχανόκηπο. Η τοποθέτησή της αποτελεί μία κατάφορα παράνομη πράξη που θέτει σε κίνδυνο την άγρια ζωή.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού της αρκούδας στήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου λειτουργίας μικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014). Στην αρκούδα τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολλάρο από την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που θα παρακολουθεί έτσι το γεωγραφικό στίγμα του ζώου για διάστημα ενός έτους περίπου.

Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και το Δασαρχείο Κόνιτσας υπενθυμίζουν ότι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις είναι το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας αγροκτημάτων και συστήνουν ανεπιφύλακτα τη χρήση τους σε περιοχές που αποτελούν βιότοπο αρκούδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δασαρχείο Κόνιτσας θα προβεί σε μήνυση κατά αγνώστων προκειμένου να τιμωρηθούν αυτοί που συνεχίζουν να κάνουν χρήση των παράνομων παγίδων για την άγρια ζωή. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι οι παγίδες αυτές, πέρα από το ότι αποτελούν όργανα βασανισμού των άτυχων ζώων που θα πιαστούν, είναι επικίνδυνες και για τον άνθρωπο, καθώς μπορεί να τραυματίσουν κάποιον επισκέπτη πεζοπόρο.

30/07/2019

Νέο κρούσμα δηλητηρίασης ποιμενικών σκύλων στη Βεύη Φλώρινας

Τρείς θανατώσεις σκύλων φύλαξης κοπαδιών είναι ο θλιβερός απολογισμός του νέου κρούσματος παράνομης  χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες)  που έλαβε χώρα στην περιοχή της Βεύης Φλώρινας στις  20  Ιουλίου 2019. Οι ομάδες πεδίου των προγραμμάτων «LIFE AMY BEAR» και «Δράση Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη Δυτική Μακεδονία» έδρασαν συνεργατικά ενάντια σε ένα ακόμα περιστατικό, ενός φαινομένου που αποτελεί μάστιγα για την άγρια ζωή και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.  

Η εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί βασική επιδίωξη τόσο του «LIFE AMY BEAR», όσο και της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη Δυτική Μακεδονία της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας. Η δράση ενάντια στις φόλες βελτιώνει τις συνθήκες συνύπαρξης του ανθρώπου με την αρκούδα και ταυτόχρονα μειώνει τις απώλειες αρπακτικών πουλιών από ανθρωπογενή αίτια, που αποτελούν τους σκοπούς των δύο προγραμμάτων αντίστοιχα. Την 21η Ιουλίου η Ομάδα του LIFE AMY BEAR ενημερώθηκε από τον κτηνοτρόφο ο οποίος είχε χάσει τρία από τα σκυλιά του την προηγούμενη ημέρα και φοβόταν ότι πιθανόν να έχουν δηλητηριαστεί. Ειδοποιήθηκε η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας, η οποία διενέργησε έρευνα στην περιοχή για τον εντοπισμό των εξαφανισμένων τσοπανόσκυλων και την αφαίρεση από τη φύση δολωμάτων που ενδεχομένως υπήρχαν στην περιοχή. Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ εντόπισε νεκρό από δηλητηρίαση το ένα από τα τρία σκυλιά. Η Ομάδα του LIFE AMY BEAR διένειμε δωρεάν σε κτηνοτρόφους της περιοχής κυτία πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων των σκύλων φύλαξης κοπαδιών. Στο πλαίσιο του LIFE AMY BEAR, θα μοιραστούν συνολικά 800 κυτία πρώτων βοηθειών.  

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια μάστιγα για την άγρια ζωή αλλά και γενικότερα για τη ζωή της υπαίθρου. Κύριες αιτίες για την επιζήμια αυτή πρακτική με σκοπό τη θανάτωση άγριων, οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων σχετίζονται με περιπτώσεις «αυτοδικίας» από παραγωγούς που παθαίνουν ζημιές από σαρκοφάγα ή παμφάγα ζώα στο ζωικό κεφάλαιο και στη  φυτική παραγωγή, με περιπτώσεις εξόντωσης αδέσποτων σκύλων και με περιπτώσεις αντεκδικήσεων μεταξύ  των κατοίκων μιας περιοχής (π.χ. προσωπικά ζητήματα, διαμάχη για το αν μια περιοχή θα είναι βοσκότοπος ή κυνηγότοπος, θανάτωση κυνηγετικών σκύλων από ποιμενικούς σκύλους κ.ά.).

Η θανάτωση των άγριων ζώων, είτε για εκδίκηση μετά από κάποια επίθεση, είτε ως τρόπος αποφυγής ζημιών, δεν αποτελεί λύση καθώς:

• Το πιθανότερο είναι πως στη θέση του ζώου που θα θανατωθεί, άλλα ζώα θα συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές. Σε αντίθεση με τη θανάτωση, τα μέτρα πρόληψης είναι πραγματικά αποτελεσματικά, καθώς μπορούν να αναστρέψουν τη συμπεριφορά των σαρκοφάγων και σε βάθος χρόνου να υπάρχουν πολύ λιγότερες ζημιές.

• Η ολέθρια και παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι πολύ πιθανό να σκοτώσει και άλλα είδη εκτός από αυτά που αποτελούν τον στόχο τους, όπως είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών αλλά και οικόσιτων ζώων (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, ζώα συντροφιάς).

Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δηλητηριασμένα δολώματα μπορούν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, ενώ η χρήση τους διώκεται ποινικά.

Δυστυχώς, στην περιοχή της Φλώρινας η παράνομη αυτή πρακτική έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο οι δράσεις του «LIFE AMY BEAR» και του Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «Δράση Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη Δυτική Μακεδονία» επικεντρώνονται σε αυτήν. Τον περασμένο Οκτώβριο συνδιοργανώθηκε από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Καλλιστώ και Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, στον οικισμού του Σκλήθρου, ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής για τα μέτρα πρόληψης ζημιών από αρκούδες και τρόπους αντιμετώπισης των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Τις τελευταίες ημέρες και μετά το πρόσφατο περιστατικό, η ομάδα του LIFΕ AMY BEAR διένειμε δωρεάν κυτία πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση δηλητηριάσεων των σκύλων φύλαξης κοπαδιών ενώ η Ομάδα Ανίχνευσης της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ θα επιτείνει τις περιπολίες.

Οι ομάδες πεδίου των δύο προγραμμάτων θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής ως ενεργών πολιτών που σέβονται τον συνάνθρωπό τους και την φύση, τα αποτελέσματα θα είναι πρόσκαιρα.

Το πρόγραμμα LIFE AMYBEAR χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο και το Εταιρικό Σχήμα του έργου. Υλοποιείται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Αμυνταίου, την LEVER Α.Ε. και την Καλλιστώ. Το πρόγραμμα «Δράση Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στη Δυτική Μακεδονία» χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και υλοποιείται από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία.

19/06/2019

Πρόσκληση υποβολής προσφορών για την προμήθεια εξοπλισμού

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σχεδιάζει να προμηθευτεί για τις ανάγκες του έργουLIFE17 NAT/ΙΤ/464 (LIFESAFE-CROSSING) 44 ασύρματες κάμερες ασφαλείας εξωτερικού χώρου με δυνατότητα σύνδεσης σε 4G-LTE και 3G δίκτυα και με δυνατότητα τροφοδοσίας και από μπαταρία αλλά και από ηλιακό πάνελ. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ποσό της προσφοράς δεν μπορεί να ξεπερνά τις 11.300,00   ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (24%) και λοιπών τελών. Τα ελάχιστα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα:

-    Διάρκεια Μπαταρίας: τουλάχιστον 1,5 μήνες σε κατάσταση αναμονής [δηλαδή όταν δεν υπάρχει ανίχνευση κίνησης που ενεργοποιείται από τον αισθητήρα Παθητικού Υπερύθρου (PIR) ]

-    Δυνατότητα φόρτισης και από ηλιακό πάνελ: απαραίτητη

-    Δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων (βίντεο και ήχου) σε micro SD card (64 GB minimum)

-    Δυνατότητα λειτουργίας υπό θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -10° και +55° C

-    Αδιαβροχότητα

-    Μέγιστο Επιτρεπόμενο Μέγεθος: Φ85Χ125 mm

-    Μέγιστο Επιτρεπόμενο Βάρος: 500 gr

-    Οπτικό πεδίο: Σταθερός φακός, διαγωνίως 110° κατ’ ελάχιστον

-    Εμβέλεια Νυχτερινής λήψης: 9 m κατ’ ελάχιστον

-    Εμβέλεια Παθητικού Υπερύθρου (PIR) : 9 m κατ’ ελάχιστον

-    Γωνία Ανίχνευσης Παθητικού Υπερύθρου (PIR) : οριζοντίως110ο  κατ’ ελάχιστον

-    Ανάλυση βίντεο: 1080p HD σε 15 frames/sec (κατ’ ελάχιστον)

-    Προτιμητέο Format βίντεο: H.264

-    Ψηφιακό ζουμ:  4Χ (κατ’ ελάχιστον)

-    Ήχος : υψηλή ποιότητα τόσο ως προς την καταγραφή ήχου, ταυτοχρόνως με το βίντεο, όσο και προς την εκπομπή ήχου.

-    Ειδοποιήσεις: Αυτόματες ειδοποιήσεις μέσω e-mail

-    Συχνότητες και ταχύτητες μεταφοράς:

LTE FDD: B1/B3/B5/B7/B8/B20WCDMA: B1/B5/

LTE FDD: Max 10Mbps (DL), Max 5Mbps (UL)

HSPA+: Max 42Mbps (DL), Max 5.76Mbps (UL)

UMTS: Max 384Kbps (DL), Max 384Kbps (UL)

-    Δυνατότητα απομακρυσμένης ρύθμισης κάμερας

-    Δυνατότητα ροής (video/audio streaming) σε πραγματικό χρόνο

-    Δυνατότητα απομακρυσμένης αναπαραγωγής βίντεο (playback)

-    Προσφερόμενη εγγύηση: τουλάχιστον δύο χρόνια

-    Παράδοση: Μέχρι 05/07/2019, ημέρα Παρασκευή και ώρα 17:00

Η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 26/06/2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14.00.

Κριτήριο κατακύρωσης είναι η πιο συμφέρουσα από τεχνικοοικονομική άποψη προσφορά.

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν νόμιμα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Οι προσφορές πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση spyros@callisto.gr ή να παραδοθούν στα γραφεία της «Καλλιστώς», Μητροπόλεως 123, 54621 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο: 2310-252530.

Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Για την «Καλλιστώ»

 

Σπύρος Ψαρούδας

Διευθυντής

13/05/2019

100 επιστήμονες & φορείς κατά των εξορύξεων υδρογοναθράκων

Συνολικά 100 επιστήμονες και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο απευθύνουν έκκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να ακυρώσει το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο. Κεντρικό επιχείρημά τους είναι οι ολέθριες επιπτώσεις που το εν λόγω πρόγραμμα θα έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή της χώρας, ήδη από το πρώτο κιόλας στάδιο των σεισμικών ερευνών. Το κείμενο του ψηφίσματος αποτελεί πρωτοβουλία του WWF Ελλάς με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος , την οποία έχει συνυπογράψει και η Καλλιστώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF Ελλάς, τα «οικόπεδα», που έχουν παραχωρηθεί ή πρόκειται να παραχωρηθούν σε πετρελαϊκές εταιρείες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καλύπτουν μεγάλο ποσοστό δύο αναγνωρισμένων ως παγκοσμίως Σημαντικές Περιοχές για τα Θαλάσσια Θηλαστικά (ΙΜΜΑ) στη χώρα μας, της περιοχής «Αρχιπέλαγος του Ιονίου» (κάλυψη του 34% της έκτασης- 3.253 τ.χλμ.) και της «Ελληνικής Τάφρου» (κάλυψη του 44% της έκτασης- 24.970 τ.χλμ.).

Ειδικότερα, η Ελληνική Τάφρος είναι μια περιοχή με τεράστια οικολογική σημασία, καθώς αποτελεί σπίτι για δεκάδες παγκοσμίως σπάνια και ιδιαίτερα ευάλωτα είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, όπως είναι οι φυσητήρες, οι ζιφιοί, τα σπάνια και απειλούμενα «κοινά δελφίνια», οι πτεροφάλαινες, οι θαλάσσιες χελώνες και οι μεσογειακές φώκιες. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί ως η μοναδική στη Μεσόγειο «Περιοχή Ειδικής Σημασίας» για τους φυσητήρες, που από όλη την Ανατολική Μεσόγειο αναπαράγονται μόνο εκεί. Όπως αναφέρεται και στο ψήφισμα, «παρά τη σημασία τους παγκοσμίως, τα κητώδη που βρίσκονται στην Ελληνική Τάφρο αντιμετωπίζουν ήδη μια σειρά από άμεσες και σοβαρές απειλές, όπως ο ανθρωπογενής θόρυβος -μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή έχουν καταδείξει τον σημαντικά θανατηφόρο αντίκτυπο που έχουν οι στρατιωτικές ασκήσεις με σόναρ στους ζιφιούς, οι συγκρούσεις με πλοία (απειλούν σοβαρά την επιβίωση του πληθυσμού των φυσητήρων), η αλληλεπίδραση με την αλιεία, η ρύπανση από πλαστικό και η κλιματική αλλαγή. Με δεδομένες τις παραπάνω απειλές, οι εργασίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως μία ακόμη μεγάλη απειλή για τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελληνικής Τάφρου, θα αποτελέσουν το μοιραίο πλήγμα στην επιβίωσή τους».

(Το σκίτσο είναι του Clay Bennett)

«Η Ελληνική Τάφρος είναι μια κομβική περιοχή για το μέλλον δεκάδων σπάνιων θαλάσσιων ειδών, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να προχωρήσει, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο σε υποθαλάσσιες σεισμικές έρευνες και εξορυκτικές δραστηριότητες. Οποιαδήποτε ερευνητική ή εξορυκτική δραστηριότητα στην ανοιχτή θάλασσα και σε βάθη χιλιάδων μέτρων θα αποτελέσει τη “χαριστική βολή” για τα μοναδικά είδη που ζουν στην περιοχή, αλλά και τις παράκτιες τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία. Το ψήφισμα που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας μεγάλης συσπείρωσης φορέων της ελληνικής και της διεθνούς κοινότητας που τίθενται υπέρ της προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς και κατά των εξορύξεων στη χώρα μας”, ανέφερε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατείας WWF Ελλάς κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

100 επιστήμονες και διεθνείς φορείς στηρίζουν την πρωτοβουλία του WWF Ελλάς και καλούν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα, να εγκαταλείψει οριστικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας και να στρέψει τη χώρα σε ένα ενεργειακό μονοπάτι 100% ΑΠΕ.

Η έκκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υπογραφές από φορείς και επιστήμονες.

 

 

09/04/2019

Κοινή επιστολή περιβ. οργανώσεων: Καταστροφικό για τον Αιγιαλό και την Παραλία το νέο σχέδιο νόμου που προωθεί με ρυθμούς κατεπείγοντος η κυβέρνηση

Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς την 5η Απριλίου 2019 κατατέθηκε στην Βουλή νέο σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία, με το οποίο προωθείται η μαζική τροποποίηση των ισχυουσών διατάξεων του Ν. 2971/2001. Ειδικότερα, με το εν λόγω σχέδιο νόμου, η συζήτηση του οποίου από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ξεκινά σήμερα, επιδιώκεται η μαζική «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κατασκευών στην παράκτια ζώνη,

Με αφορμή αυτή την άκρως δυσάρεστη εξέλιξη, οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες εκ των καταστατικών τους στοχεύουν στην προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου της χώρας μας, θέλουν να επισημάνουν τα εξής:

1) Σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές, ο Αιγιαλός και η Παραλία αποτελούν το κατ’ εξοχήν κοινόχρηστο αγαθό εκτός συναλλαγής. Ο Ελληνικός λαός έχει Συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα απόλαυσης των δημόσιων αγαθών. Επομένως, προ της προώθησης στη Βουλή, πολλώ δε μάλλον προ της ψήφισης οποιουδήποτε σχεδίου νόμου, είναι επιτακτική ανάγκη αυτό να τεθεί σε ευρεία δημόσια διαβούλευση, διότι σε αντίθετη περίπτωση παραβιάζεται η θεμελιώδης αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Η δημόσια διαβούλευση για θέματα κεφαλαιώδους περιβαλλοντικής σημασίας επιβάλλεται τόσο από την ενωσιακή νομοθεσία όσο και από τη Συνθήκη του Άαρχους. 

2) Οι οποιεσδήποτε διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο νομιμοποιήσεων αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό όχι μόνο δικαιώνουν τους παρανομούντες, αλλά προσβάλουν το περί δικαίου αίσθημα των Ελλήνων πολιτών. Τέτοιου είδους διατάξεις θα οδηγήσουν μετά βεβαιότητας στην οριστική και ολοκληρωτική αλλοίωση της μορφολογίας του αιγιαλού της χώρας μαςθα περιορίσουν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στον αιγιαλό, θα καταργήσουν, στην ουσία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινή χρήση του αιγιαλού και, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα την εισπρακτική πολιτική, θα επιβραβεύσουν συλλήβδην και στο διηνεκές την παρανομία. Τέτοιες διατάξεις είναι όχι μόνο αντιπεριβαλλοντικές αλλά και αντιαναπτυξιακές, καθώς ακολουθούν την αποτυχημένη πρακτική του προσωρινού και αμφίβολου οικονομικού οφέλους. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2018, είναι επιβεβλημένη η κατά προτεραιότητα απομάκρυνση των πάσης φύσεως κατασκευών από τον αιγιαλό. Δυστυχώς οι διατάξεις του σχεδίου νόμου κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στις διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου δεν φαίνεται να υπάρχουν εξαιρέσεις από τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών ούτε στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και στο Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, γεγονός που θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας στην μόνιμη υποβάθμιση των εν λόγω περιοχών.

3) Το άρθρο 33 του Σχεδίου Νόμου παρέχει, με γενική διάταξη, δυνατότητα εκτέλεσης έργων έρευνας ενεργειακών αποθεμάτων (π.χ. υδρογονανθράκων), όχι μόνο στην παράκτια και παρόχθια ζώνη, αλλά και στο βυθό και το υπέδαφος του. Το γεγονός ότι προβλέπονται εύκολες διαδικασίες κατά τη φάση της έρευνας (παραχώρηση με απλή υπουργική απόφαση) αποδεικνύει ότι δεν παρέχεται κανένα εχέγγυο τήρησης της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

4) Οι ρυθμίσεις του άρθρου 34 ανοίγουν για πρώτη φορά το δρόμο της μαζικής τακτοποίησης παρανομιών στη ζώνη αιγιαλού, παραλίας και όχθης ποταμών – λιμνών. Υπενθυμίζουμε ότι έως τώρα δεν δύνανται κατά κανόνα να υπαχθούν στη νομοθεσία περί αυθαιρέτων αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται στον αιγιαλό ή στον παλαιό αιγιαλό (ΝΣΚ 232/2017).

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς θέτουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και ζητούν την πλήρη απόσυρση του σχεδίου νόμου, καθώς παραβιάζονται θεμελιώδεις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας και των δημοσίων αγαθών.

 

Σημείωση προς τους συντάκτες:

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις απέστειλαν στον Πρωθυπουργό, κ Αλέξη Τσίπρα αλλά και στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την με αριθμ. πρωτ. 28549/9-4-2019 κοινή επιστολή τους (Δείτε εδώ).

 

28/03/2019

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον TAP

Oι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις Καλλιστώ και Αρκτούρος διαψεύδουν τα δημοσιεύματα περί συνεργασίας τους με την εργολήπτρια εταιρεία ή οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο μέρος στην κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου- ΤransAdriatic Pipeline (TAP).

H συνεργασία του ΤΑΡ με πρώην ή νυν συνεργάτες του Αρκτούρου και της Καλλιστώς, που πιθανώς αποφάσισαν να συνεργαστούν στο έργο, ως άτομα ή μελετητές, δεν συνιστούν «στρατηγική συνεργασία» με τις δύο Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατη ολοσέλιδη καταχώρηση σε έντυπα, που φέρει την υπογραφή του ΤΑΡ.

 

19/03/2019

Εκδήλωση με θέμα «Κινήματα και Περιβάλλον: Νερό, Χρυσός, Αιολικά»

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ  διοργανώνει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ανοιχτή συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις γύρω από κάποια περιβαλλοντικά κινήματα. Η εκδήλωση θα ασχοληθεί με τα κινήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Νερού στην Θεσσαλονίκη, την εξόρυξη Χρυσού  στην Χαλκιδική και την κατασκευή αιολικών σταθμών τύπου Β.Α.Π.Ε. ανά την Ελλάδα.

 

Τη συζήτηση θα ανοίξουν:

-Νομικός εκπρόσωπος συλλογικοτήτων για την υπεράσπιση του Νερού

-Μέλος της Επιτροπής Αγώνας Μεγάλης Παναγιάς (Χαλκιδική)

-Μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

 

Μετά τις αρχικές  τοποθετήσεις, όποιος/α θέλει παίρνει τον λόγο είτε αντιπροσωπεύει κάποια συλλογικότητα (κατά προτεραιότητα) είτε απλά το άτομό του/της (στην συνέχεια). Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στον χώρο τέχνης ΕΝΕΚΕΝ, Προξένου Κορομηλά 37, Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 και ώρα 7:30μμ.

 

Ενημερώστε τους φίλους σας, σημειώστε το στην ατζέντα σας και ελάτε!

 

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.facebook.com/events/398002010764952/

 

22/02/2019

Μήνυμα του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Σήμερα το πρωί(σσ: την Πέμπτη 21/02/2019) συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι αιτήσεις ακύρωσης που έχουμε υποβάλει κατά των δύο πρώτων αιολικών σταθμών που έχουν αδειοδοτηθεί στις παρθένες κορυφές των Αγράφων (σε υψόμετρο έως και 2,000 μέτρα, το ψηλότερο μέχρι στιγμής σημείο της χώρας όπου έχουν δοθεί άδειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών). Το δικαστήριο άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματά μας σχετικά με τις πλημμέλειες των αδειών εγκατάστασης, οι οποίες :

-1) παραβιάζουν το εγχώριο και ενωσιακό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της ορεινής περιοχής που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 και έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας με πολλά σπάνια ζώα/πτηνά και φυτά,

-2) έχουν εκδοθεί χωρίς Άδεια Επέμβασης σε δάση & δασικές εκτάσεις,

-3) παραβιάζουν τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διάνοιξη δασικών δρόμων, καθώς και πολλές άλλες διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

 

Οι επενδύτριες εταιρίες παραδέχτηκαν στο δικαστήριο ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν καμία εργασία εγκατάστασης προτού προσκομίσουν την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση – η οποία εκκρεμεί από το 2015 και πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η υποχρέωση υποβολής και έγκρισης της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης τέθηκε ως όρος για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης τόσο από το ΣτΕ (κατά την εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής) όσο και από το Δασαρχείο Καρδίτσας κατόπιν Αναφορών-Καταγγελιών μας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ΣτΕ μας έδωσε προθεσμία ενός μήνα (μέχρι τις 20 Μαρτίου) προκειμένου να εμπλουτίσουμε την αντίκρουση του Τεχνικού Υπομνήματος που προσκόμισαν οι εταιρείες μόλις στις 25.1.2019 και με το οποίο επί της ουσίας συνομολογούν αφενός τις σοβαρές επιστημονικές πλημμέλειες και αντιφάσεις των Μελετών τους [όπως τις έχουμε ήδη εντοπίσει και αναδείξει βάσει αναλυτικών Γεωλογικών Εκθέσεων που έχουμε καταθέσει στο ΣτΕ] και αφετέρου την τεχνική αδυναμία κατασκευής των αιολικών σταθμών, όπως αυτοί έχουν αδειοδοτηθεί, χωρίς την μετατροπή των Αγράφων σε «κρανίου τόπο».

Επομένως, ο επόμενος μήνας προβλέπεται να είναι γεμάτος κινητοποιήσεις, έρευνες (τεχνικές, επιτόπιες, κ.ο.κ.), και ενημέρωση αρχών, φορέων και πολιτών. Οποιοσδήποτε θέλει να συνεισφέρει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας εδώ : diktyoagrafa@gmail.com , agrafasos@gmail.com  ( Πρωτοβουλία Αθήνας), ή στην παρούσα σελίδα    (σσ: https://www.facebook.com/groups/990793077599633/  )   και εδώ: www.facebook.com/savegreekmountains/  .

#save_agrafa  #save_greek_mountains  #SaveAgrafa  #SaveGreekMountains

18/02/2019

Πρόσκληση υποβολής προσφορών για την προμήθεια εξοπλισμού

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» πρόκειται να προμηθευτεί τεχνικό εξοπλισμό, για τις ανάγκες του έργου LIFE15 NAT/GR/001108 (LIFE ΑΜΥΒΕΑR). Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα ελάχιστα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά για τα επιμέρους στοιχεία του εξοπλισμού (με αρίθμηση 1 έως 9, παρακάτω) είναι τα ακόλουθα:

1.       Ηλεκτρονική συσκευή θερμικής απεικόνισης: 1 τεμάχιο

Προδιαγραφές:

-      Τύπος μικροβολόμετρου: Μη-ψυχόμενο

-      Συχνότητα αναπλήρωσης της εικόνας: 50Hz

-      Ανάλυση μικροβολόμετρου: 640x480 pixels, μέγεθος pixel: 17 μm

-      Ανάλυση Οθόνης: 640x480 pixels

-      Οπτική Μεγέθυνση: από x2,5 έως x20

-      Ψηφιακό zoom: x2 έως x8

-      Αντικειμενικός φακός: F50/1.2

-      Απόσταση παρατήρησης αντικείμενου: (1,70μ *0,5μ) 1800μ

-      Ελάχιστη απόσταση παρατήρησης:  3 μέτρα

-      Τροφοδοσία σε ρεύμα: 3.0-4.2 Volt

-      Τύπος μπαταριών B-Pack (Li-ion)

-      Εξωτερική τροφοδοσία: 5V – USB

-      Επίπεδο προστασίας (σύμφωνα με IEC 60529): IPX7

-      Θερμοκρασίες Λειτουργίας: - 25  έως +50 βαθμούς Κελσίου

-      Ενσωματωμένη καταγραφή εικόνας με δυνατότητα μεταφοράς σε υπολογιστή μέσω ενσύρματης σύνδεσης ή Wi-Fi.

-      Σταδιομετρικό αποστασιόμετρο 

-      Αναβαθμίσιμο λειτουργικό

2.       Υπέρυθρες ψηφιακές καταγραφικές κάμερες άγριας πανίδας: 15 τεμάχια

Βασικά χαρακτηριστικά:

-      Σώμα διάταξης ύψους ~ 14εκ, πλάτους ~ 12 εκ, και πάχους ~ 6,5 εκ.

-      Υψηλή ποιότητα φωτογραφιών (high resolution) και μεγέθους> 3MB

-      Video με ανάλυση 720P HD και ήχο

-      Έγχρωμες ημερήσιες φωτογραφίες και μονοχρωματικές νυχτερινές

-      Υπέρυθρο φλας χωρίς εκπομπή κόκκινης λάμψης , τύπου covert (940nm) μη ορατό

-      Εμβέλεια φλας υπερύθρου μεγαλύτερο από 40 μέτρα

-      Ταχύτητα απόκρισης κυκλώματος μετά από ενεργοποίηση μικρότερη από 0,25 δευτερόλεπτου

-      Πηγή ενέργειας: Μπαταρίες τύπου ΑΑ

-      Θερμοκρασίες Λειτουργίας: - 40  έως +60 βαθμούς Κελσίου

-      Δυνατότητα τοποθέτησης σε τρίποδα με ειδική υποδοχή στο πίσω μέρος της συσκευής.

-      Δυνατότητα ρύθμισης στο menu επιλογών για δυνατότητα λήψης νυκτερινών φωτογραφιών με υψηλή ταχύτητα (rapidfire mode, 2 καρέ ανά δευτερόλεπτο)

-      Εγγύηση τουλάχιστον 3  χρόνων.

Μαζί με τις κάμερες θα πρέπει να παραδοθεί και ο ακόλουθος υποστηρικτικός εξοπλισμός:

α. Στήριξη ψηφιακών καταγραφικών διατάξεων , ποσότητα: 1 ανά κάμερα

Ιμάντας με ανασταλτική οδόντωση μήκους>230 εκατοστών

β. Κλειδαριές, καλώδια και μηχανισμούς ασφάλισης σε χρώματα παραλλαγής, ποσότητα: 1 ανά κάμερα

-      Κλειδαριά αλουμινίου με κύλινδρο τύπου 4-pin

-      Ρυθμιζόμενο μηχανισμό κλειδώματος που να κρατά το καλώδιο σφιχτό σε οποιοδήποτε μήκος

-      Καλώδιο μήκους κατ’ ελάχιστον 1.5 μέτρο και διάμετρο>7 χιλιοστά

-      Ατσάλινο εσωτερικό καλωδίου και περίβλημα βινυλίου

γ. Κάρτες μνήμης , ποσότητα: 1 ανά κάμερα

SDHC, Χωρητικότητα: 32GB, Ανάγνωση: 80MB/s, Εγγραφή: 10MB/s

Ανθεκτική σε ακραίες θερμοκρασίες, αδιάβροχη και αντικραδασμική

δ. Μπαταρίες , ποσότητα: 12 ανά κάμερα (σύνολο: 180 τεμάχια)

Τύπος ΑΑ  (Λιθίου)

3.       Συστήματα «Critter Gitter»: 40 τεμάχια

Βασικά χαρακτηριστικά:

-      Το μέσον αυτό θα πρέπει να έχει ενσωματωμένο ανιχνευτή θερμότητας ή ανιχνευτή κίνησης

-      Θα πρέπει να έχει δυνατότητα ανίχνευσης μιας αρκούδας στα 13.5 μ (τουλάχιστον)

-      Να έχει τη δυνατότητα εκπομπής διαπεραστικών ήχων καθώς και δυνατού φωτός

-      Θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα αυτόματου επαναπρογραμματισμού.

4.        Ειδικά Σκιάχτρα «Scarecrow»:  40 τεμάχια

Βασικά χαρακτηριστικά:

-      Να έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό ανιχνευτή κίνησης

-      Να έχει ενσωματωμένο ειδικό σύστημα ψεκασμού νερού με πίεση και διάρκεια ψεκασμού 3-4 δευτερόλεπτα

-      Το  σύστημα ψεκασμού να μπορεί να επανα-προγραμματίζεται αυτόματα

-      Η κεφαλή ψεκασμού πρέπει να έχει εύρος γωνίας 10°- 360°

-      Η ακτίνα μέγιστης πίεσης ψεκασμού να φτάνει τα 10-11μ (τουλάχιστον).

5.       Υπερηχητικέςσειρήνες (κόρνα) (Falcon super-sound Signal Horn): 48 τεμάχια

Βασικά χαρακτηριστικά:

-      Χωρητικότητα σε αέρα 1.5 oz,

-      Θα πρέπει να είναι 100% ασφαλές για το στρώμα όζοντος, μη αναφλέξιμο

-      Η φιάλη αέρος να έχει ύψος περίπου 11-12 εκατοστά και το διάφραγμα να είναι ανθεκτικό στη διάβρωση

-      Με μία πίεση του αντίχειρα θα πρέπει να παράγει δυνατό ήχο (τουλάχιστον 110 dB), ικανό να ακουστεί στα 800 μ.

-      Να μπορεί να αναπαραγάγει ήχο 200 φορές με διάρκεια εκτόνωσης 2 δευτερόλεπτα.

6.       Συστήματα τροφικής παγίδας με σπρέι πιπεριού: ("Food-trap with pepper spray “Bear be gone»): 10 τεμάχια

-      Κάθε σύστημα πρέπει να αποτελείται από ένα κυλινδρικό κάδο, προδιαγραφών μικρού κάδου απορριμμάτων, όπου θα αποθηκεύεται η τροφή-δόλωμα.

-      Ο κάδος να είναι συνδεδεμένος εσωτερικά με ένα σύστημα εκτόνωσης-ψεκασμού με σπρέι πιπεριού (δραστική ουσία καψικαΐνη) που θα αποθηκεύεται σε ειδικό κάνιστρο. Το όλο σύστημα θα βρίσκεται στο εσωτερικό του κάδου.

-      Το σύστημα θα εκτονώνεται με ειδικό μηχανισμό όταν έρχεται σε επαφή με την αρκούδα τη στιγμή που εισέρχεται στον κάδο.

-      Το όλο σύστημα να είναι πολλαπλών χρήσεων με επαναφόρτωση του κανίστρου με τη δραστική ουσία (3 ανταλλακτικά σπρέι ανά παγίδα).

7.       Δέκτες τηλεμετρίας VHF παρακολούθησης άγριας πανίδας: 2 τεμάχια

Προδιαγραφές:

-      Χαμηλή κατανάλωση, σύνθετο σύστημα μετατροπέα λήψης διπλή ετερόδυνος

-      Κάλυψη συχνοτήτων: Μέχρι 100 κανάλια, με χειροκίνητο επιλογέα, δυνατότητα επιλογής καναλιού από τον χρήστη σε ένα μικρο-εύρος μπάντας 4MHz (164-168 MHz)

-      Ακριβής προσαρμογή (Fine tuning): ±5 kHz

-      Κεντρική διακύμανση συχνότητας σε σχέση με την επιλεγμένη συχνότητα: ±0.3 kHz

-      Σταθερότητα συχνότητας σε σχέση με το φάσμα εσωτερικής τάσης της συσκευής: ±0.1 kHz

-      Επιλέξιμο εύρος μπάντας (-6dB) 0.8 kHz

-      Τρόποι λειτουργίας:

 • παλμός διαμορφωμένου πλάτους (PAM),
 • παλμός διαφοροποιημένης  περιόδου (PPM),
 • συνεχούς κύματος (CW),
 • απλής πλευρικής ζώνης (SSB)

-      LED για ονομαστική απώλεια ισχύος: 50-55 mA (εξαρτώμενο και από τη ρύθμιση της ακριβούς προσαρμογής)

-      Παροχή – τροφοδοσία: Εσωτερικός παροχέας ισχύος: 6-12 VDC . Θέση για 2 αλκαλικές μπαταρίες των 9-volt.

-      Eξωτερικός παροχέας ισχύος: 12-30 VDC με αρνητική γείωση .

-       Διαστάσεις βύσματος τροφοδοσίας: 2.1mm ID / 5.5mm OD / 9.5mm barrel length

-      Αντίσταση RF input: 50 ohms

-      Τιμή θορύβου 2.5 dB στάνταρ, 3.0 dB μέγιστο με 50 ohm σύνθετη αντίσταση πηγής

-      Στάθμη input for για 10 dB S+N+D/N: -131 dBm μέγιστο

-      Στάνταρ ελάχιστη διακριτή στάθμη input: -150 dBm (0.007 microvolt)

-      Απόρριψη εικόνας: 30dB minimum

-      Δυναμικό φάσμα ήχου χωρίς ρύθμιση «gain control»: 60 dB

-      Συνολικό “gain” φάσματος: 130-140 dB

-      Αντίσταση - Audio output: 30 ohms

-      Θερμοκρασία λειτουργίας: από -30 έως +50 βαθμούς κελσίου

-      Βάρος: μικρότερο από μισό κιλό

-      Να συνοδεύονται με κατάλληλο λογισμικό (software) και υλισμικό (hardware) για προγραμματισμό.

8.       Πολυκατευθυντική κεραία VHF για χρήση με τους παραπάνω δέκτες: 1 τεμάχιο

Προδιαγραφές:

-      Να διαθέτει μαγνητική βάση στήριξης που θα προσαρμόζεται στη μεταλλική σκεπή ή σε άλλες μεταλλικές επιφάνειες οχήματος

-      Εύρος συχνοτήτων 164-168 MHz

-      Gain: 3 dBd

-      Σύνδεσμος: BNC «αρσενικός»

-      Μήκος κεραίας: τουλάχιστον 1,10 μ., με καλώδιο τουλάχιστον 3,50 μ.

9.       Κατευθυντική κεραία VHF για χρήση με τους παραπάνω δέκτες: 1 τεμάχιο

Προδιαγραφές:

-      Ανθεκτική κατευθυντική κεραία χειρός τύπου «Η»

-      Πτυσσόμενη Λαβή αλουμινίου και αποσπώμενα εύκαμπτα στοιχεία κεραίας

-      Θήκη μεταφοράς

-      Εύρος συχνοτήτων: 164-168 MHz

-      Gain: 4 dBd

-      Λόγος εμπρόσθιας και οπίσθιας λήψης: 12 dB typical

-      Σύνδεσμος: BNC «θηλυκό»(RW-2), καλώδιο 1,5 μ.

 

Προϋπολογισμός, όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό, παράδοση και πληρωμές:

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν νόμιμα σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Κριτήριο κατακύρωσης είναι η πιο συμφέρουσα από τεχνικοοικονομική άποψη προσφορά. Γίνονται δεκτές και εναλλακτικές προσφορές.

Το συνολικό ποσό της προσφοράς δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30.000,00 ευρώ, περιλαμβανομένου του κόστους μεταφοράς, κάθε είδους φόρων (ΦΠΑ) και λοιπών τελών.

Η παράδοση των παραπάνω ειδών μπορεί να γίνει σταδιακά και η πληρωμή θα γίνεται αντιστοίχως, εντός τριών ημερών από την παράδοση κάθε είδους εξοπλισμού, οι χρόνοι παράδοσης, όμως,πρέπει να είναι εντός των παρακάτω χρονικών διαστημάτων:

-      Στοιχείο 1: Εντός 1 εβδομάδας από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης  

-      Στοιχεία 2-3: Εντός 3 εβδομάδων από την υπογραφή της σύμβασης.

-      Στοιχεία 4-6: Εντός 4 εβδομάδων από την υπογραφή της σύμβασης.

-      Στοιχεία 7-9: Εντός 12 εβδομάδων από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο εξοπλισμός με στοιχεία 1 έως 4 πρέπει να παραδοθεί στο γραφείο της «Καλλιστώς» στη Θεσσαλονίκη (Μητροπόλεως 123, 54621), ενώ ο υπόλοιπος εξοπλισμός πρέπει να παραδοθεί, μετά από συνεννόηση με την «Καλλιστώ», στο Ξινό Νερό Φλώρινας (ΤΚ 53072).

Οι προσφορές πρέπει να παραληφθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση spyros@callisto.gr ή να παραδοθούν εντύπως στα γραφεία της «Καλλιστώς», Μητροπόλεως 123, 54621 Θεσσαλονίκη (τηλέφωνο: +30-2310-252530), το αργότερο μέχρι την 4/3/2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 12.00 και πρέπει να ισχύουν μέχρι τέλος Ιουνίου 2019.

 

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Για την «Καλλιστώ»

Σπύρος Ψαρούδας, Διευθυντής

24/09/2018

Αναζήτηση συνεργάτη στον Τομέα Επικοινωνίας

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» ζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης, για την περίοδο από αρχές Οκτωβρίου έως τέλος Δεκεμβρίου 2018, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, για το έργο «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ- Βελτίωση όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα και ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής πολιτών στις προσπάθειες διατήρησής τους», που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις».

Κύρια αντικείμενα απασχόλησης-καθήκοντα:

 • Υποστήριξη ενημερωτικών και προωθητικών ενεργειών και διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, συναντήσεων στο πλαίσιο του έργου.
 • Διοργάνωση ενεργειών ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης: (α) Κατοίκων περιοχών στις οποίες παρατηρείται έντονη παρουσία - αλληλεπίδραση με μεγάλα σαρκοφάγα (Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία) και (β) Κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).
 • Σύνταξη και διαχείριση περιεχομένου σχετικών δελτίων τύπου και ανακοινώσεων.
 • Συμβολή στην προβολή του έργου μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ή άλλων δράσεων δημοσιότητας.
 • Τακτική επικοινωνία με υποστηρικτές και φίλους της οργάνωσης.
 • Προώθηση ειδικά σχεδιασμένων «αναμνηστικών» (μπλουζάκια, χαρτοσχολικά κ.λπ.) και  ενίσχυση των προσπαθειών οικονομικής υποστήριξης της ΜΚΟ - αύξησης του αριθμού των υποστηρικτών, φίλων και εθελοντών της.
 • Κατάρτιση και υποβολή μηνιαίων εκθέσεων προόδου.

Απαραίτητα προσόντα:

 • Πανεπιστημιακός τίτλος σε σχετική επιστήμη.
 • Άριστη ικανότητα επικοινωνίας σε γραπτό και προφορικό λόγο.
 • Πολύ καλή γνώση χρήσης Η/Υ και κοινωνικών μέσων δικτύωσης.
 • Εμπειρία σε αντίστοιχη θέση ενός έτους, τουλάχιστον.

Επιθυμητά προσόντα:

 • Γνώση και ενεργό ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά θέματα.
 • Συμμετοχή σε δράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων.
 • Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σε σχετικό αντικείμενο.

 

Αποστολή Βιογραφικών στο e-mail spyros (α) callisto.gr, μέχρι το βράδυ της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου 2018.

24/09/2018

Διασυνοριακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την προστασία του περιβάλλοντος της Ροδόπη

Με αφορμή τις Ημέρες Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης δύο Περιβαλλοντικές οργανώσεις από Ελλάδα και Βουλγαρία, η «Καλλιστώ» και η «Balkani», διοργανώνουν δημόσια συζήτηση με θέμα την διασυνοριακή συνεργασία για την προστασία της φύσης της Οροσειράς της Ροδόπης. Βασικός άξονας της συζήτησης θα είναι η αναγκαιότητα της προστασίας του οικοσυστήματος και από τις δύο πλευρές των συνόρων και της μετεξέλιξης των διαφορετικών καθεστώτων προστασίας σε μία Διασυνοριακή Προστατευόμενη Περιοχή.

H εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 10:30 π.μ. την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ροδόπης, στο Παρανέστι Δράμας. Τα έξοδα για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης καλύπτονται από την γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Euronatur, η οποία έχει τον ρόλο του Περιφερειακού Συντονιστή της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και άλλων τοπικών φορέων. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορεί να βρεθεί εδώ *.

Οι Ημέρες Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης (τέλος Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο) έχουν καθιερωθεί για την ανάδειξη του σκοπού  της Πράσινης Ζώνης (Green Belt). Η Πράσινη Ζώνη αποτελεί τη ραχοκοκαλιά ενός Πανευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου κατά μήκος του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος». Ως αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή κατά το παρελθόν, το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» έδωσε την θέση του σε έναν «πράσινο» διάδρομο, μία οικολογική γέφυρα που ενώνει 24 χώρες και έγινε καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.

Το νοτιότερο τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη, που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει τις οροσειρές, τις λίμνες και τα ποτάμια της Βαλκανικής χερσονήσου. Η πρόταση για δημιουργία Διασυνοριακού Πάρκου στην Οροσειρά Ροδόπης αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα προσπάθειας για ολιστική προσέγγιση σε ζητήματα περιβάλλοντος-οικονομίας. Δεν είναι βιώσιμο το να είναι μία περιοχή εξαιρετικής οικολογικής σημασίας, για παράδειγμα το Παρθένο Δάσος του Φρακτού, πλήρως προστατευμένη από την μία πλευρά και σε από την άλλη πλευρά να είναι μία περιοχή χωρίς αντίστοιχη προστασία. Οι κάτοικοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων έχουν μόνο να κερδίσουν σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό) μέσα από την συνεργασία και την από κοινού προστασία και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής, βασισμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Αν η παραπάνω πρόταση προχωρήσει, θα αποτελέσει και υλοποίηση του οράματος της Πρωτοβουλίας για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη: Η κοινή μας φυσική κληρονομιά να διατηρηθεί για να λειτουργήσει ως οικολογικό δίκτυο που θα συνδέει  φυσικά και πολιτιστικά τοπία υψηλής αξίας, με σεβασμό των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών των τοπικών κοινοτήτων.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την GreenBelt:

-Η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης

-To blog της Ελληνικής Πράσινης Ζώνης

 

* Τίτλος εκδήλωσης: «Ανάπτυξη διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στην οροσειρά της Ροδόπης - Τρόποι προστασίας και ανάδειξης της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης»

Κατάλογος εισηγήσεων:

 1. «Παρουσίαση της πρωτοβουλίας για την Βαλκανική Πράσινη Ζώνη. Ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων και η σημασία της διασυνοριακής συνεργασίας», Ομιλήτρια: Λουκία Αργυριάδου, Καλλιστώ
 2. «Προστατευόμενες περιοχές και ζώνες Natura 2000 εντός της Πράσινης Ζώνης στο βουλγαρικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης (οικότοποι, κατάσταση, απειλές, δραστηριότητες διατήρησης)», Ομιλητής: Nikola Doikin, Balkani
 3. «Μεγάλα σαρκοφάγα και άλλα σημαντικά είδη στο βουλγαρικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης (κατάσταση, απειλές, δραστηριότητες διατήρησης)», Ομιλήτρια: Elena Tsingarska, Balkani
 4. «Οικολογικά Δίκτυα & Διασυνοριακές Προστατευόμενες Περιοχές: Προοπτικές στην περιοχή Οροσειράς Ροδόπης», Ομιλητής: Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ

 

Μετά το πέρας  των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στις 28 Σεπτεμβρίου:

-Σπύρος Ψαρούδας: Διευθυντής της Καλλιστώς, τηλ. 2310 252530, 6999915200

 

20/09/2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει  να αναθέσει την υλοποίηση έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τη δημιουργία θεματικών χαρτών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στο πλαίσιο του Έργου LIFE AMYBEAR – LIFE15 NAT/GR/001108 «Βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στον Δήμο Αμυνταίου. Το έργο LIFE AMYBEAR συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υπό ανάθεση έργο, του οποίου συνολικός προϋπολογισμός δε θα ξεπερνάει τα 4.480 € (τέσσερις χιλιάδες τετρακόσια ογδόντα ευρώ) συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., έχει ως σκοπό τη δημιουργία θεματικών χαρτών για τις παρακάτω δράσεις του έργου:

- Δράση Α3: Ταυτοποίηση - οριοθέτηση τομέων συγκρούσεων υψηλού κινδύνου μεταξύ ανθρώπων και αρκούδων (Identification - delineation of sectors with high risk of human - bear conflicts)

- Δράση C4:  Λειτουργία Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών Αρκούδας (Operation of a Bear Emergency Team)

 

Για την υπό ανάθεση προμήθεια, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κατάθεση οικονομικών προσφορών των ενδιαφερόμενων. Η επιλογή αναδόχου θα γίνει μεταξύ όσων εκδηλώσουν άμεσα ενδιαφέρον και θα τεκμηριώσουν την ύπαρξη των γνωστικών και τεχνικών προϋποθέσεων υλοποίησης ομοειδών έργων.

Αναλυτικές σχετικές πληροφορίες και τεχνικές προδιαγραφές δίνονται από την «Καλλιστώ», Μητροπόλεως 123, 54621 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο: 2310-252530). Το ενδιαφέρον πρέπει να εκδηλωθεί γραπτά και να κατατεθεί ιδιοχείρως ή να αποσταλεί ταχυδρομικά στα γραφεία  της Οργάνωσης, έως την  Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 14:00, το αργότερο. Η απόφαση ανάθεσης θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ».  

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Για την «Καλλιστώ»

Βάιος Κουτής (Πρόεδρος ΔΣ)

 

22/08/2018

Στην Οικογιορτή της Καστοριάς γιορτάζει και η συμβίωση με την αρκούδα!

Την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018, στο πλαίσιο της δεύτερης Οικογιορτής της Καστοριάς, θα παρουσιαστεί το βραβευμένο έργο LIFE ARCTOS KASTORIA «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στο νομό Καστοριάς». Η παρουσίαση θα γίνει από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, κο Σωτήρη Αδαμόπουλο, από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος), κο Φώτη Παπούλια και από τον Διευθυντή της Καλλιστώς, κο Σπύρο Ψαρούδα. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7μμ στον χώρο της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς (Ξύλινο Σπίτι στη Λεωφόρο Κύκνων), ενώ στις 6μμ θα προηγηθούν δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορεί να βρεθεί εδώ.

Στα αποτελέσματά του LIFE ARCTOS KASTORIA περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

- Ενισχύθηκαν 23 κτηνοτρόφοι στην Καστοριά, στους οποίους χορηγήθηκαν δωρεάν καλά τσοπανόσκυλα, που μειώνουν σημαντικά τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από λύκο ή αρκούδα.

- Δωρίσθηκαν 32 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε ισάριθμες οικογένειες της περιοχής, ενώ ενεργοποιήθηκε ειδική Δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι έλαβαν οικονομική υποστήριξη για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν φορητές ηλεκτροφόρες περιφράξεις, προλαμβάνοντας ζημιές από αρκούδα στην περιουσία τους.

- Λειτούργησε Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα, που αντιμετώπισε επιτυχώς περισσότερα από 50 περιστατικά αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας. Η λειτουργία ανάλογων ομάδων και σε άλλες περιοχές, θεσμοθετήθηκε με Υπουργική Απόφαση.

- Εγκαταστάθηκαν στο τοπικό οδικό δίκτυο 22 πινακίδες και 5.600 ειδικά σχεδιασμένοι ανακλαστήρες, για την αποτροπή συγκρούσεων οχημάτων με ζώα, ενώ η τοποθέτηση ενισχυμένης περίφραξης ύψους 3 μ., κατά μήκος 35 χιλιομέτρων του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού (στο τμήμα Σιάτιστα-Καστοριά), εκμηδένισε σχεδόν τα περιστατικά συγκρούσεων οχημάτων με αρκούδες στον αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας.

Η επιτυχής εκπλήρωση των στόχων του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, αναγνωρίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο με την κατάκτηση του βραβείου Best of the Best LIFE projects 2018, στην κατηγορία «Φύση & Βιοποικιλότητα», όσο και την βράβευση στον θεσμό των Natura 2000 Awards στην κατηγορία «Συμβιβασμός συμφερόντων /απόψεων». Με αφορμή το επιτυχημένο παράδειγμα του LIFE ARCTOS KASTORIA, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν και άλλες δυνατότητες υποστήριξης της διαχείρισης των περιοχών Natura 2000 στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Σημείωση: Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο μπορεί να βρει κανείς στην τελική αναφορά του Life Arctos Kastoria και στην ιστοσελίδα του έργου.

Κατεβάστε το Δελτίο Τυπου σε pdf εδω

Κατεβάστε το πρρόγραμμα της εκδήλωσης εδω 

Για περισσότερες πληροφορίες:

: Γεωργία Δήμου, ΤΕ Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 2467350200/216, email: grafanti@kastoria.pdm.gov.gr

Γιώργος Θεοδωρίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, τηλ. 2310252530(εσωτ.2), email:communication@callisto.gr

02/08/2018

Έξι χρόνια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την Καλλιστώ

Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της «Καλλιστώ» για έκτη συνεχή χρονιά με την υποστήριξη της COSMOTE με τη συμμετοχή μαθητών σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είχε τέσσερις θεματικές ενότητες: «Τα ζώα του δάσους πηγαίνουν σχολείο», «Θηλαστικά σε κίνδυνο», «Άνθρωπος και σαρκοφάγα ζώα: σύγκρουση και συνύπαρξη» και «Το ζήτημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων». Οι άνθρωποι της «Καλλιστώ» αποκάλυψαν στους μαθητές τα μυστικά των ελληνικών δασών και των ειδών πανίδας που ζουν σε αυτά, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά: το λύκο και την αρκούδα. Οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης υλοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο σε σχολεία. Παράλληλα, το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο Παιδικό Φεστιβάλ «Παραθινούπολη» του Δήμου Καλαμαριάς και στο Φεστιβάλ Παιχνιδιού του Δήμου Παύλου Μελά. Τέλος, υλοποιήθηκαν και περιβαλλοντικές εκδρομές στο περιαστικό δάσος του Σέΐχ-Σου για παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Θεσσαλονίκης και «Τα Παιδιά της Άνοιξης», οργάνωση που εδρεύει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας .

Το πρόγραμμα πέτυχε τους στόχους του, αφού σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και με τους υπεύθυνους του κάθε φορέα που κάλεσε την Καλλιστώ, βοήθησε στην κατανόηση της αναγκαιότητας για τη διατήρηση της άγριας ζωής και φύσης και στην καλλιέργεια του εθελοντισμού σε δράσεις για την προστασία των ελληνικών δασών.

Περισσότεροι από 7.700 μαθητές έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Επιπλέον πληροφορίες περιέχονται στα τέσσερα ειδικά ενημερωτικά έντυπα της «Καλλιστώ», που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

24/05/2018

Νέο βραβείο για την Καλλιστώ: Best of the Best Life Projects 2018

Μετά την πρόσφατη βράβευσή της στα φετινά Natura 2000 Awards, η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ  τιμήθηκε με μια εξίσου σημαντική διεθνή διάκριση,  λαμβάνοντας ένα από τα τρία πανευρωπαϊκά βραβεία Best of the Best LIFE projects 2018, στην κατηγορία ‘‘Nature & Biodiversity’’ (Φύση & Βιοποικιλότητα). Όπως και στα Natura 2000 Awards, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ τιμήθηκε χάρη στην επιτυχία του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA*, που  υλοποίησε μεταξύ 2010 και 2015, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και την Αναπτυξιακή Καστοριάς.

 

Στην τελική φάση του φετινού θεσμού «Best LIFE Projects», μετείχαν 28 έργα LIFE Nature & Biodiversity, πέντε από τα οποία ελληνικά, που διακρίθηκαν μεταξύ εκατοντάδων άλλων έργων απ’ όλη την Ευρώπη, για την ποιότητα και τη σημασία των αποτελεσμάτων τους. Στο έργο LIFE ARCTOS/KASTORIA απονεμήθηκε ένα από τα τρία βραβεία “Best of the Best LIFE Projects”, που παρέλαβαν ο Διευθυντής της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ Σπύρος Ψαρούδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος!

 

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η αίσθηση ηθικής δικαίωσης των στελεχών της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για τη βράβευση, καθώς το συγκεκριμένο έργο ξεπέρασε πολλά εμπόδια μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Δεν ήταν λίγες οι φορές, κατά τα πρώτα χρόνια της υλοποίησής του, που η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και άλλοι συντελεστές του έργου LIFE, δέχθηκαν άδικες και συκοφαντικές επιθέσεις. Η σκοπιμότητα του έργου αμφισβητήθηκε, απέδειξε όμως την αξία του στην πράξη, με τα σημαντικά αποτελέσματά του, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 

- Ενισχύθηκαν 23 κτηνοτρόφοι στην Καστοριά, στους οποίους χορηγήθηκαν δωρεάν καλά τσοπανόσκυλα, που μειώνουν σημαντικά τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από λύκο ή αρκούδα.

- Δωρίσθηκαν 32 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε ισάριθμες οικογένειες της περιοχής, ενώ ενεργοποιήθηκε ειδική Δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι έλαβαν οικονομική υποστήριξη για να αγοράσουν και να εγκαταστήσουν φορητές ηλεκτροφόρες περιφράξεις, προλαμβάνοντας ζημιές από αρκούδα στην περιουσία τους.

- Λειτούργησε Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα, που αντιμετώπισε επιτυχώς περισσότερα από 50 περιστατικά αλληλεπίδρασης ανθρώπου-αρκούδας. Η λειτουργία ανάλογων ομάδων και σε άλλες περιοχές, θεσμοθετήθηκε με Υπουργική Απόφαση.

- Εγκαταστάθηκαν στο τοπικό οδικό δίκτυο 22 πινακίδες και 5.600 ειδικά σχεδιασμένοι ανακλαστήρες, για την αποτροπή συγκρούσεων οχημάτων με ζώα, ενώ η τοποθέτηση ενισχυμένης περίφραξης ύψους 3 μ., κατά μήκος 35 χιλιομέτρων του Κάθετου Άξονα της Εγνατίας Οδού (στο τμήμα Σιάτιστα-Καστοριά), εκμηδένισε σχεδόν τα περιστατικά συγκρούσεων οχημάτων με αρκούδες στον αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας.

 

Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο του 2018, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ξεκινά νέο έργο στην Δυτική Μακεδονία («LIFE SAFE-CROSSING»), που επιδιώκει να συμπληρώσει και να επεκτείνει τα αποτελέσματα τoυ «LIFE ARCTOS/KASTORIA». Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Εγνατία Οδό ΑΕ, την COSMOTE και εταίρους από άλλες τρεις χώρες, θα επιχειρηθεί, με την αξιοποίηση τεχνολογικών καινοτομιών, περαιτέρω θωράκιση του τοπικού οδικού δικτύου και δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται είδη της άγριας πανίδας, αποφεύγοντας, παράλληλα, τον κατακερματισμό των βιοτόπων τους.

 

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ αφιερώνει το βραβείο στη μνήμη του συνιδρυτή της, Κωνσταντίνου Γώδη, που χάθηκε αδόκητα, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA, τον Μάρτιο του 2012.  Τον νοιώθουμε ακόμα μαζί μας!

 

Σημείωση:

 

(*) Αναλυτικές πληροφορίες για το έργο μπορεί να βρει κανείς στην  τελική αναφορά του  Life Arctos Kastoria .

O Διευθυντής της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ Σπύρος Ψαρούδας και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος παραλαμβάνουν το βραβείο.

 

O συνιδρυτής της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, Κωνσταντίνος Γώδης, που έφυγε απρόσμενα από κοντά μας, τον Μάρτιο του 2012, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA.

 

O συνιδρυτής της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, Κωνσταντίνος Γώδης, που έφυγε απρόσμενα από κοντά μας, τον Μάρτιο του 2012, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου LIFE ARCTOS/KASTORIA.

23/05/2018

ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενώνουν τις δυνάμεις τους ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα

Στελέχη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Καλλιστώς πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 14 Μάϊου, έρευνα στην περιοχή του Σκλήθρου Φλώρινας για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες). Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από επαφή των δύο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με κτηνοτρόφους της περιοχής οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν χάσει πολλούς σκύλους φύλαξης κοπαδιών εξαιτίας δηλητηριάσεων. Ο ειδικά εκπαιδευμένος για την ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων σκύλος της Ορνιθολογικής  με τη συνοδό του, διενέργησαν έρευνα στην περιοχή όπου στο πρόσφατο παρελθόν είχαν σημειωθεί κρούσματα δηλητηριάσεων, χωρίς να εντοπιστεί ωστόσο κάποιο νέο δόλωμα. Οι δύο οργανώσεις αποφάσισαν από κοινού να επαναλάβουν την δράση στο άμεσο μέλλον, περιλαμβάνοντας και νέες περιοχές, προκειμένου να προλάβουν νέα περιστατικά δηλητηριάσεων. Η συνεργασία της Ορνιθολογικής και της Καλλιστώς πέρα από σημαντικό στήριγμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής αποτελεί και μια συνέργεια του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη» και του Προγράμματος «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ» στα οποία συμμετέχουν αντίστοιχα οι δύο οργανώσεις. Η συνεργασία θα συνεχιστεί έχοντας ως στόχο την εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης χρήσης και διασποράς στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων, που ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό θανατώσεων ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως ο Ασπροπάρης και η Αρκούδα, αλλά και οικόσιτων ζώων (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, ζώα συντροφιάς).

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μια βάρβαρη πρακτική με στόχο την θανάτωση των άγριων ζώων που προκαλούν ζημιές στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή. Αποτελεί ταυτόχρονα και αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα, καθώς απαγορεύεται αυστηρά σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία. Επίσης, αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Ειδικά, όσον αφορά στα μεγάλα σαρκοφάγα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του Ασπροπάρη, ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στην ελληνική ύπαιθρο.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη», μεταξύ των άλλων δράσεων, δίνει μεγάλη βαρύτητα στο πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με τη δημιουργία δικτύου φορέων και ανθρώπων της υπαίθρου ενάντια στην παράνομη αυτή πρακτική. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς, πιέζει για τον σχεδιασμό και συντονισμό θεσμικών αλλαγών και προτάσεων για την αντιμετώπιση των θανατώσεων της άγριας πανίδας από δηλητηριασμένα δολώματα, καθώς και την ανάδειξη του προβλήματος σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα, η Καλλιστώ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Για τον σκοπό αυτό, μέσα από το Πρόγραμμα «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: Βελτίωση όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα και ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής πολιτών στις προσπάθειες διατήρησής τους», υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού με τη δημιουργία και διανομή έντυπου υλικού και άτυπων συναντήσεων για τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στο φυσικό περιβάλλον. Το Πρόγραμμα «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ» λειτουργεί υποστηρικτικά και προς τον στόχο του έργου LIFE AMYBEAR ο οποίος είναι η βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου και στον Δήμο Φλώρινας.

Δείτε περισσότερα:

Για το έργο LIFE + «ΖΩΗ για τον Ασπροπάρη»: http://lifeneophron.eu/gr/index.html

 

Για το έργο «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: Βελτίωση όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα και ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής πολιτών στις προσπάθειες διατήρησής τους»:

http://www.callisto.gr/blog/h-kallisto-enimeronei-toys-episkeptes-tis-agrotica-gia-pithanes-lyseis-sto-provlima-ton-zimion

http://www.callisto.gr/blog/i-kallisto-anazita-ethelontes-kata-toys-kalokairinoys-mines-gia-programma-synyparhoyme

 

Για τα δηλητηριασμένα δολώματα:

Η θανάτωση των άγριων ζώων μέσω δηλητηριασμένων δολωμάτων , είτε για εκδίκηση μετά από κάποια επίθεση, είτε ως τρόπος αποφυγής ζημιών, δεν αποτελεί λύση καθώς:

-Το πιθανότερο είναι πως στην θέση του ζώου που θα θανατωθεί, άλλα ζώα θα συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές. Σε αντίθεση με την θανάτωση, τα μέτρα πρόληψης είναι πραγματικά αποτελεσματικά, καθώς μπορούν να αναστρέψουν την συμπεριφορά των σαρκοφάγων και σε βάθος χρόνου να υπάρχουν πολύ λιγότερες ζημιές.

- Η ολέθρια και παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, είναι πολύ πιθανόν να σκοτώσει και άλλα είδη εκτός από αυτά που αποτελούν το στόχο τους, όπως είδη σπάνιων αρπακτικών πουλιών αλλά και οικόσιτων ζώων (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, ζώα συντροφιάς), καθώς τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν είναι επιλεκτικά και αντιθέτως, δημιουργούν μία ανεξέλεγκτη αλυσίδα θανάτωσης.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δηλητηριασμένα δολώματα μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, ενώ η χρήση τους διώκεται ποινικά.

Οι ζημιές από διαφορετικά είδη ζώων απαιτούν ξεχωριστή αντιμετώπιση που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες κάθε κατάστασης.

 

http://lifeneophron.eu/gr/materials-view/47.html

22/05/2018

Η Καλλιστώ «επικοινωνεί» με αρκούδες του Αμυνταίου!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιχείρηση ραδιοσήμανσης αρκούδων στην δασική  περιοχή του Δήμου Αμυνταίου από την επιστημονική ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, στο πλαίσιο του  προγράμματος LIFE ΑΜΥΒΕΑR. Τέσσερις αρσενικές ενήλικες αρκούδες ραδιοσημάνθηκαν στο διάστημα 25 Απριλίου-18 Μαΐου 2018. Οι τέσσερις αρκούδες «επικοινωνούν» μέσω δορυφόρου και κινητής τηλεφωνίας  τώρα με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις, τη δραστηριότητά τους και τις συνήθειές τους. Ο «Λιάκος»,  ο «Μουσάτος»,  ο «Μάρκος» και ο «Ίβο», αφού πρώτα αναισθητοποιήθηκαν από τον κτηνίατρο της ομάδας, «φόρεσαν» δορυφορικό ραδιοκολάρο, το οποίο επιτρέπει με ακρίβεια λίγων μέτρων τον εντοπισμό και την καταγραφή της θέσης τους κάθε μισή ώρα, στέλνοντας SMS μέσω Internet, αλλά και σε ψηφιακό χάρτη, σε πραγματικό χρόνο, μέσω ειδικής εφαρμογής. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τέσσερα ζώα ήταν  μεγαλόσωμα και πολύ εύρωστα για την εποχή, με το βάρος τους να κυμαίνεται από τα 220 έως τα 280 κιλά!

Οι πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα θα αξιοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός του έργου LIFE AMYBEAR*: Η βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στους Δήμους Αμυνταίου και Φλώρινας.

Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα της τηλεμετρίας θα χρησιμοποιηθούν στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου για τροχαία ατυχήματα με αρκούδα στο οδικό δίκτυο, αλλά και σε περιπτώσεις προσέγγισης σε οικισμούς. Οι ώρες διάσχισης του ανοιχτού οδοστρώματος όπως και τα σημεία που επιλέγουν είναι βασικές πληροφορίες που στέλνουν τα ραδιοκολλάρα. Η γνώση αυτή θα οδηγήσει στην εγκατάσταση με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ειδικής σήμανσης και αποτρεπτικών μέτρων, για την μείωση των τροχαίων, όπως αυτά που συμβαίνουν για παράδειγμα στην θέση «Κλειδί» της Νέας ΕΟ Αμυνταίου-Φλώρινας  (4 ατυχήματα με θύματα αρκούδα μέσα σε 9 μήνες**).  

Επιπλέον, από την τηλεμετρία θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το εάν οι αρκούδες πλησιάζουν οικισμούς ή περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, με  στόχο την αναζήτηση εύκολα διαθέσιμης τροφής (από κάδους σκουπιδιών, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες κ.λπ.), καθώς και το ποια σημεία προσεγγίζουν πιο συχνά, ποιες διαδρομές ακολουθούν, πόσο κοντά πλησιάζουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο, η χρήση μέτρων πρόληψης ζημιών, που θα διανεμηθούν στο πλαίσιο του LIFE AMYBEAR  (ειδικοί κάδοι απορριμμάτων που δεν μπορούν να ανοιχθούν από αρκούδα, ηλεκτροφόρες περιφράξεις, σκύλοι φύλαξης κοπαδιών κ.ά.), μπορεί να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική.

 

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

* Το έργο LIFE AMYBEAR πραγματεύεται την καταγεγραμμένη αύξηση των περιπτώσεων αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή των Δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας. Η αλληλεπίδραση αυτή δημιουργεί προβλήματα που είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια, όπως οι ζημιές στην αγροτική οικονομία (κτηνοτροφία, μελισσοκομία, καλλιέργειες) και άλλα που έχουν παρατηρηθεί σχετικά πρόσφατα σε αξιοσημείωτη ένταση, όπως η προσέγγιση αρκούδων σε οικισμούς ή η αύξηση του αριθμού τροχαίων ατυχημάτων όπου εμπλέκονται αρκούδες.

Παράλληλα, εκτός από αρνητικές, έχουν ήδη αναγνωριστεί και θετικές αλληλεπιδράσεις, όπως η εδώ και χρόνια ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού γύρω από τον άξονα Αετού-Νυμφαίου, που οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη του Καταφυγίου Κέντρου Προστασίας Αρκούδας στην περιοχή.

Το έργο υλοποιούν οι εξής εταίροι: ο Δήμος Αμυνταίου,  η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας,  η Εταιρία Συμβούλων Ανάπτυξης LEVER ΑΕ και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ». Πέρα από  το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE και τους ίδιους πόρους των εταίρων, το έργο υποστηρίζεται και από το Πράσινο Ταμείο.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο LIFE AMYBEAR μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του έργου: www.lifeamybear.eu

** Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου σχετικά με το τελευταίο ατύχημα στην περιοχή Κλειδί.

18/05/2018

Η Καλλιστώ βραβεύτηκε στα Natura 2000 awards!

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ  βραβεύτηκε στα φετινά Natura 2000 Awards (1) , χάρη στην επιτυχία του Life Arctos Kastoria (2), ενός έργου που το διάστημα 2010-2015 βελτίωσε τους όρους συνύπαρξης με την καφέ αρκούδα στον ακριτικό νομό. Η Καλλιστώ διαγωνιζόταν στην κατηγορία “Reconciling interests/ perceptions”, ( «Συμβιβασμός συμφερόντων /απόψεων»). Όλες οι δράσεις της Καλλιστώς στην περιοχή της Καστοριάς, της οποίας μέρος υπάγεται στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000, είχαν στο επίκεντρό τους την εξομάλυνση των απόψεων του ανθρώπου για την καφέ αρκούδα, και πιο συγκεκριμένα την διάδοση του μηνύματος: «Άνθρωπος-Άγρια Ζωή, η συνύπαρξη είναι εφικτή!».

Πέρα από ηθική δικαίωση για τις δράσεις της Καλλιστώς στην Καστοριά, η βράβευση αποτελεί αλλά και μία ενίσχυση για τις τωρινές της προσπάθειες στους Δήμους Αμυνταίου και Φλώρινας (LIFEAMYBEAR), αλλά και  μελλοντικές προσπάθειες (LIFE SafeCrossing). Επιπλέον, μέσω της βράβευσης αναδεικνύεται διεθνώς η πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας, αλλά και όλες οι ελληνικές προσπάθειες ήπιας εναρμόνισης της συνύπαρξης ανθρώπου και καφέ αρκούδας, χωρίς βίαιες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα ή περιορισμούς στην ανθρώπινη δραστηριότητα!

Η Καλλιστώ θέλει να δώσει θερμά συγχαρητήρια στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την βράβευσή της στην κατηγορία “Cross-border cooperation and networking” ("Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση") για το έργο LIFE The Return of the Neophron και να ευχηθεί  κάθε επιτυχία στην συνέχεια του έργου της!

Τέλος, η Καλλιστώ ευχαριστεί τους εκατοντάδες φίλους που υπερψήφισαν την υποψηφιότητά της στην κατηγορία για το βραβείο του κοινού (Citizens’ Award). Παρόλο που το βραβείο του κοινού  δεν κερδήθηκε, οι ψήφοι τους έκαναν το έργο της Καλλιστώς ευρύτερα γνωστό. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο “School of Nature ” από την Πορτογαλία για την κατάκτηση του βραβείου.

 

Σημειώσεις:

 (1) Τα ‘‘βραβεία Natura 2000’’ είναι ένας θεσμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σκοπό έχει να κάνει ευρύτερα γνωστή την σημασία των προστατευόμενων περιοχών ‘‘Natura 2000’’.  Οι περιοχές αποτελούν ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας σπάνιων ή και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων. Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) η οποία συμπληρώνει την Οδηγία για τα Πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν την νομική βάση του δικτύου.

 

(2) Πέρα από την τελική αναφορά του έργου Life Arctos Kastoria  η οποία είναι αρκετά αναλυτική, κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα των δράσεων της Καλλιστώς παρουσιάζονται εδώ:

-Ενισχύθηκαν 23 κτηνοτρόφοι της περιοχής, στους οποίους δωρήθηκαν 28 καλά τσοπανόσκυλα. Τα σκυλιά αυτά, πέρα από το ότι προστατεύουν τα κοπάδια από πιθανή κλοπή, μειώνουν σημαντικά και τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από λύκο ή αρκούδα.

-Τοποθετήθηκαν 40 κάδοι απορριμμάτων, ειδικά τροποποιημένοι ώστε να μην είναι δυνατό το άνοιγμά τους από αρκούδα που μπορεί να αναζητά τροφή.

-Δωρήθηκαν 32 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε ισάριθμες οικογένειες της περιοχής, για την προστασία αγροικιών, λαχανόκηπων, χωραφιών, μελισσιών και μαντριών από την αρκούδα.

-Λειτούργησε Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (ΟΑΕ), που αντιμετώπισε επιτυχώς περισσότερα από 50 περιστατικά σύγκρουσης ανθρώπου-αρκούδας.

-Εγκαταστάθηκαν 22 πινακίδες και 5.600 ειδικοί ανακλαστήρες φωτός για την άγρια πανίδα στον Κάθετο Άξονα 45 της Εγνατίας Οδού που σχεδόν εκμηδένισαν τα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες.

- Τοποθετήθηκε ενισχυμένη περίφραξη ύψους 3 μ. και συνολικού μήκους 130 χλμ., στο Κάθετο Άξονα 45 της Εγνατίας Οδού, βελτιώνοντας επιπλέον την οδική ασφάλεια.

23/04/2018

Ξύπνησε από τον χειμέριο λήθαργο η αρκούδα που είχε διασωθεί ανήμερα των Χριστουγέννων του 2017

Τα νέα είναι ευχάριστα!! Το ραδιοκολλάρο που είχε τοποθετηθεί στη «Χριστίνα» άρχισε να εκπέμπει ξανά από διαφορετικά σημεία, εγκαινιάζοντας τις πρώτες βόλτες της μετά τον χειμέριο λήθαργο1 και την περιπετειώδη διάσωσή της ανήμερα των Χριστουγέννων του 2017. Η Χριστίνα είχε εγκλωβιστεί σε μια παγωμένη υδατοδεξαμενή, σε δασική περιοχή κοντά στο Νευροκόπι Δράμας. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα, αποτελούμενη από ανθρώπους της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ,  του Δασαρχείου Νευροκοπίου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατάφερε να απεγκλωβίσει την ενήλικη θηλυκή αρκούδα αφού πρώτα της τοποθέτησε ειδικό ραδιοκολλάρο για την παρακολούθηση των κινήσεών της2. Μετά από ένα παρατεταμένο χειμέριο λήθαργο η Χριστίνα ξύπνησε και άρχισε  να κινείται στη δασική περιοχή που συνδέει τον ορεινό όγκο του Φαλακρού με τα όρη Βροντού – Λαϊλιά δείχνοντας τη σημασία αυτού του ορεινού τμήματος ως σημαντικού βιότοπου για την αρκούδα αλλά και ως σημαντικής συνδετικής περιοχής για τους δύο υπο-πληθυσμούς αρκούδας στην Ανατολική Μακεδονία: Αυτόν του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης και αυτόν της περιοχής του Όρβηλου. Η σημασία των στοιχείων αυτών είναι ακόμη μεγαλύτερη καθότι είναι η πρώτη φορά που συλλέγονται συστηματικά με τη μέθοδο της τηλεμετρίας από τη συγκεκριμένη περιοχή.  

Η Καλλιστώ θα προωθεί όλα τα νεότερα από τις κινήσεις της Χριστίνας στους  ανθρώπους  του Δασαρχείου Νευροκοπίου, του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης και της Πυροσβεστικής.

Τα αποτελέσματα από τις τηλεμετρίες αρκούδων χρησιμοποιούνται στην ταυτοποίηση και επιβεβαίωση των τομέων υψηλού κινδύνου σύγκρουσης με τις ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. τροχαία ατυχήματα στο οδικό δίκτυο, ζημιές στην αγροτική παραγωγή, προσεγγίσεις σε οικισμούς).  Με αυτό τον τρόπο η εγκατάσταση ειδικών αποτρεπτικών μέτρων (ειδικοί ανακλαστήρες φωτός  για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων) καθώς και μέτρων πρόληψης ζημιών (ηλεκτροφόρες περιφράξεις, σκύλοι φύλαξης κοπαδιών και ειδικοί ενισχυμένοι κάδοι απορριμμάτων) θα έχει τη μέγιστη  αποτελεσματικότητα.

 

Δασαρχείο Νευροκοπίου

Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νευροκοπίου

Στ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης

«Καλλιστώ», Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γιώργος Μερτζάνης Επιστημονικός Υπεύθυνος της Περιβαλλοντικής  Οργάνωσης «Καλλιστώ» τηλέφωνο: 2310 252530, email
:  mertzanis@callisto.gr

 

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

1. Ο χειμέριος λήθαργος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες και πιο αξιοθαύμαστες φάσεις του βιολογικού της κύκλου και διαφέρει ουσιαστικά από τη γνωστή χειμερία νάρκη που χαρακτηρίζει άλλα είδη θηλαστικών (όπως τον σκαντζόχοιρο, τον μυωξό, τον σπερμόφιλο  κλπ). Οι βασικότερες διαφορές είναι:

Κατά τη χειμέρια νάρκη: η θερμοκρασία του σώματος του ζώου πλησιάζει την θερμοκρασία περιβάλλοντος (σχεδόν στους 0oC). Οι καρδιακοί παλμοί και ο αναπνευστικός ρυθμός ελαττώνονται δραματικά. Στην περίπτωση του σπερμόφιλου π.χ. οι παλμοί περνούν από 350/λεπτό σε 3-4/λεπτό κατά τη χειμέρια νάρκη (ελάττωση κατά 95%).Το ζώο ξυπνά κατά διαστήματα για να αποβάλει ούρα και κόπρανα.

Κατά το χειμέριο λήθαργο: η θερμοκρασία του σώματος της αρκούδας ελαττώνεται περίπου κατά 1-2 βαθμούς σε σχέση με την κανονική (38ο C). Οι καρδιακοί παλμοί και ο αναπνευστικός ρυθμός δεν ελαττώνονται δραματικά. Από 52 παλμούς/λεπτό περνούν στους 24/λεπτό σε κατάσταση λήθαργου (δηλ. ελάττωση κατά 43%). Κατά τον χειμέριο λήθαργο η αρκούδα δεν αποβάλλει ούτε ούρα ούτε κόπρανα! Το επίπεδο εγρήγορσης είναι υψηλότερο απ' ό,τι στη χειμέρια νάρκη, γι' αυτό και η αρκούδα ξυπνάει πολύ εύκολα όταν ενοχληθεί στη φωλιά της. Εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερη ευαισθησία της αρκούδας διότι:

*             δύσκολα ξαναπέφτει σε λήθαργο

*             στη χειμερινή περιπλάνησή της δύσκολα ξαναβρίσκει τροφή με αποτέλεσμα:

- να καταναλώνει νωρίτερα το αποθηκευμένο λίπος της

- να γίνεται πιο δύσκολη η επιβίωσή της την άνοιξη που υπάρχει λιγοστή φυσική τροφή.

 

2.Μπορείτε να βρείτε το ΔΤ για τον απεγκλωβισμό της αρκούδας εδώ

12/04/2018

Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία του Αμυνταίου για την βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας

Τέσσερα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως τις 19 Απριλίου στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου. Τα εργαστήρια  οργανώνονται στο πλαίσιο της Δράση C1 του έργου LIFE AMYBEAR. Η δράση αυτή έχει ως αντικείμενο την διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την συμβολή όλων των ενδιαφερόμενων μερών της, στην επίτευξη των σκοπών του έργου: την βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας. Για κάθε εργαστήριο, προγραμματίζεται μια σειρά αρχικών ομιλιών και στη συνέχεια συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων. Τα εργαστήρια έχουν τους παρακάτω στόχους:

(1) Την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας (κοινωνικών εταίρων) για την πρόοδο του έργου LIFE AMYBEAR

(2) την ενδεχόμενη συμβολή των κοινωνικών εταίρων στις δράσεις που υλοποιούνται,

(3) τη συνεκτίμηση των τοπικών αναγκών όπως θα εκφραστούν από τους συμμετέχοντες,

(4) τη διευθέτηση ανοιχτών ζητημάτων και

(5) τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Tον συντονισμό των εργαστηρίων έχει αναλάβει ο κος Τάσος Χοβαρδάς, Δρ Περιβαλλοντικής Κοινωνιολογίας  και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Το πρώτο εργαστήριο (16 Απριλίου, 9:00-13:00) θα εξετάσει την προσέγγιση αρκούδων σε καλλιέργειες, παραγωγικές εγκαταστάσεις και οικισμούς. Επιμέρους ζητήματα που θα αναλυθούν είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και αποτρεπτικά μέσα για τα τροχαία ατυχήματα, η διαχείριση απορριμμάτων ως μέσο αποτροπής της προσέγγισης των αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Την συζήτηση θα ξεκινήσουν  εκπρόσωποι του Δήμου Αμυνταίου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (στελέχη της Δασικής Υπηρεσίας), της Τροχαίας Φλώρινας , της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης  για την αρκούδα και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ».

Στο 2ο εργαστήριο (17 Απριλίου, 9:00-13:00) θα αναπτυχθεί το θέμα της πρόληψη ζημιών από την αρκούδα και η αποζημίωση των παραγωγών: Ηλεκτροφόρες περιφράξεις, δυνατότητες αξιοποίησης του Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, θέματα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, κα. Οι αρχικές τοποθετήσεις θα γίνουν από στελέχη του ΕΛΓΑ, συνεργάτες της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» καθώς και από μελισσοκόμους με σχετική εμπειρία.

Το 3ο εργαστήριο (18 Απριλίου, 9:00-13:00) θα επικεντρωθεί στην χρήση καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών ως μέτρο πρόληψης των ζημιών που υφίστανται κτηνοτρόφοι από την αρκούδα (το Δίκτυο κτηνοτρόφων για την ανταλλαγή σκύλων, θέματα αναπαραγωγής και εκπαίδευσης, kit πρώτων βοηθειών για την περίπτωση δηλητηρίασης (φόλα), παραδείγματα καλών πρακτικών). Οι αρχικές εισηγήσεις θα γίνουν από συνεργάτες των Περιβαλλοντικών Οργάνωσεων «Καλλιστώ» και «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», καθώς και από κτηνοτρόφους με σχετική εμπειρία.

Στο 4ο εργαστήριο(19 Απριλίου, 9:00-13:00) θα συζητηθούν τρόποι πολλαπλασιασμού και  διάχυσης της οικονομικής ωφέλειας που δημιουργείται από την αρκούδα. Πιο αναλυτικά, η συζήτηση θα περιλαμβάνει την πιστοποίηση και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών φιλικών για την αρκούδα (Σήμα Ποιότητας Καφέ Αρκούδας), την αξιοποίηση  της τουριστικής κίνησης γύρω από το Καταφύγιο της Αρκούδας, θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, κα. Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας και στελέχη της Εταιρίας Συμβούλων Ανάπτυξης Lever θα ξεκινήσουν την συζήτηση.

Σημειώνεται σε κάθε εργαστήριο, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και επιθυμητή. Οι τοποθετήσεις των αρχικών ομιλητών θα είναι σύντομες και περιεκτικές (διάρκειας 15-20 λεπτών) και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν συζητήσεις  ώστε να δοθούν διευκρινίσεις, να καταγραφούν οι τοπικές ανάγκες και να αναλυθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια αλλά και γενικά για το έργο LIFE AMYBEAR μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του έργου: www.lifeamybear.eu

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ»: Γιώργος Θεοδωρίδης,  Υπεύθυνος Επικοινωνίας, 2310252530(εσωτ.2), communication (α)callisto.gr

02/04/2018

Η Καλλιστώ αναζητά εθελοντές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για το πρόγραμμα «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ»

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ αναζητά εθελοντές για το πρόγραμμα «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ: Βελτίωση όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα και ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής πολιτών στις προσπάθειες διατήρησής τους». Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού και ειδικών ομάδων πληθυσμού γύρω από το πανευρωπαϊκό φαινόμενο της «επιστροφής των μεγάλων σαρκοφάγων». Η ενημέρωση θα συμβάλει στο να επιτύχουν οι ενδεδειγμένες διαχειριστικές πρακτικές που εφαρμόζονται από την πολιτεία, δομές του δημόσιου τομέα και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Επιπλέον οι εθελοντές θα ενισχύσουν  τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου .

 

Οι εθελοντές θα καταρτιστούν από εξειδικευμένο προσωπικό της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, θα ασφαλιστούν έναντι κινδύνων στην ύπαιθρο από την ασφαλιστική εταιρία INTERLIFE, θα εξοπλιστούν με τα κατάλληλα επικοινωνιακά υλικά  και εργαλεία για το πεδίο και θα μεταβούν στις περιοχές δραστηριοποίησής τους, συνοδευόμενοι από συνεργάτη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ο οποίος θα συντονίζει την δράση τους και θα τους υποστηρίζει.

 

Βασικές πληροφορίες:

Οι δράσεις των εθελοντών θα έχουν να κάνουν τόσο  με ενημέρωση  επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Β.Πίνδου και ειδικών ομάδων πληθυσμού που αλληλεπιδρούν με τα μεγάλα σαρκοφάγα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι κα), όσο και με εργασίες στο πεδίο (καθαρισμός ορειβατικών μονοπατιών).

 Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των δράσεων είναι οι παρακάτω:

 • 26-28 Μαΐου (το τριήμερο αργία του Αγ. Πνεύματος),
 • 15-17 Ιουνίου,
 • 17-22 Ιουλίου,
 • 21-26 Αυγούστου.

Οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν αναλόγως των αναγκών του έργου.Τα τρία πρώτα γκρουπ εθελοντών (Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου) θα φιλοξενηθούν στους ξενώνες του ΠΑΛΑΣΕ (Πανεπιστημιακός Λαμπριάδειος Σταθμός Έρευνας) στα Άνω Πεδινά, ενώ το τελευταίο (Αυγούστου) στο καταφύγιο "Βάλια Κάλντα" στην Βωβούσα.

 

Επιπλέον πληροφορίες:

Για κάθε άτομο που θέλει να συμμετάσχει είναι απαραίτητη προϋπόθεση το να γίνει  μέλος – συνδρομητής της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ( το ποσό της ετήσιας συνδρομής είναι 40€, ενώ 20€ είναι για άνεργους και φοιτητές). Το κόστος της διατροφής θα μοιραστεί ανάμεσα στους εθελοντές. Το κόστος ασφάλισης κατά τη διάρκεια της συμμετοχής των εθελοντών, οι μετακινήσεις εντός της περιοχής του προγράμματος και η διαμονή καλύπτεται από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

 

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τόσο τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου όσο και την INTERLIFE που υποστηρίζουν, μέσα από το αντικείμενό τους, την συνύπαρξη με τα μεγάλα σαρκοφάγα.

 

Για δηλώσεις συμμετοχής ή απορίεςπαρακαλούμε να στείλετε email με τίτλο «Εθελοντισμός 2018: ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ» στο email: communication(a)callisto.gr .

To πρόγραμμα «ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ» χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

 

29/03/2018

Εξέπνευσε κατά τη μεταφορά στη Θεσσαλονίκη αρκούδα που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Τ.Κ. Αετού Αμυνταίου

Σήμερα Πέμπτη 29/3/2018 και ώρα 07:00 π.μ. ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, από την Ελληνική Αστυνομία για εκδήλωση τροχαίου μεταξύ διερχόμενου οχήματος και αρκούδας, στο 12ο χλμ. Αμυνταίου-Καστοριάς και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Αετού Αμυνταίου.

Άμεσα έσπευσαν στο σημείο τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, όπου εντοπίσανε την αρκούδα εκατό μέτρα από το οδόστρωμα μέσα σε παρακείμενο χωράφι.

Διαπιστώθηκε αρχικά ότι, πρόκειται για τραυματισμένο μεγαλόσωμο άτομο αρκούδας και για το λόγο αυτό κλήθηκε στο σημείο ιδιώτης Κτηνίατρος με εμπειρία σε ναρκώσεις, προκειμένου να παρασχεθεί η νάρκωση με ασφάλεια τόσο για την ίδια την αρκούδα όσο και για τα μέλη του κλιμακίου που βρίσκονται στο σημείο.

Η επί τόπου εξέταση της αρκούδας και η παροχή ιατρικής φροντίδας, κατέστη δυνατή μετά την επιτυχή νάρκωσή της.

Από την πρώτη εξέταση διαπιστώθηκε ότι, πρόκειται για αρσενική αρκούδα δέκα (10) ετών και βάρους 200-220 κιλών, η οποία έφερε κυρίως ορθοπεδικά τραύματα.

Κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, του Κτηνιάτρου της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης και του ιδιώτη Κτηνιάτρου καθώς και των δυο περιβαλλοντικών οργανώσεων «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» και «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», αποφασίστηκε για την καλύτερη παροχή περίθαλψης και την πραγματοποίηση απεικονιστικών εξετάσεων, η αρκούδα να μεταφερθεί στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της μεταφοράς στη Θεσσαλονίκη, η αρκούδα εξέπνευσε. Ωστόσο, η Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα διενεργήσει νεκροψία-νεκροτομή και κατόπιν θα αναλάβει την αποτέφρωση του ζώου.

Τα τροχαία ατυχήματα με αρκούδα είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απειλούν την συνύπαρξη του είδους με τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή «Κλειδί» στον Δήμο Αμυνταίου όπου τα τελευταία 14 χρόνια έχουν σημειωθεί ισάριθμα ατυχήματα.   Για την βελτίωση των όρων συνύπαρξης αρκούδας και ανθρώπου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Αμυνταίου, η LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. και η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ υλοποιούν το έργο LIFE AMYBEAR στην περιοχή του στον Δήμο Αμυνταίου και στον Δήμο Φλώρινας.

Στο πλαίσιο του LIFE AMYBEAR θα μοιραστούν φυλλάδια που θα ενημερώνουν τους οδηγούς για το πώς μπορούν να αποφύγουν κάποιο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που ένα τέτοιο ατύχημα συμβεί. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα ραδιοφωνικό σποτ που θα ενημερώνει το κοινό που διέρχεται από περιοχές που συνορεύουν με τον οικότοπο της αρκούδας. Τέλος θα εγκατασταθούν 750 ανακλαστήρες φωτός (για τα φώτα των αυτοκινήτων) και 14 ενημερωτικές πινακίδες στα σημεία των δρόμων όπου η πιθανότητες σύγκρουσης αυτοκινήτου με αρκούδα είναι μεγαλύτερες.

26/03/2018

Κάλεσμα σε πορεία ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ καλεί τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού στην Χαλκιδική (Σκουριές) την Τρίτη 27 Μαρτίου στις 6 μμ στην Καμάρα. Η πορεία διοργανώνεται με αφορμή το επικείμενο τέλος του χρονικού διαστήματος μέσα στο οποίο πρέπει η Διαιτησία του ελληνικού δημοσίου έναντι της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» να καταλήξει σε κάποια απόφαση.

Όποια και αν είναι η απόφαση, όπως σωστά δηλώνουν οι Επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού: «Καμιά Διαιτησία δεν μπορεί να αποφασίσει σε τι τόπο και με τι τρόπο θα ζήσουμε».

Γιατί η εξόρυξη φέρνει αρρώστια και θάνατο και σε Χαλκιδική και σε Θεσσαλονίκη.

Ο αγώνας αυτός για τη ζωή έχει ανάγκη τη συμμετοχή του καθένα και της καθεμιάς από μας για να νικήσει

Όλοι στο συλλαλητήριο την Τρίτη 27 Μαρτίου 6μμ στην Καμάρα!

06/03/2018

Ατύχημα με αρκουδάκι στην παλιά Εθνική Οδό Κοζάνης-Γρεβενών

Τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας για την  Άγρια Ζωή, έγινε και νέο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στη περιοχή της Κοζάνης με θύμα μια νεαρή αρκούδα. Το ατύχημα συνέβη επί της παλιάς Εθνικής Οδού Κοζάνης-Γρεβενών στο ύψος του οικισμού Βατερό. Το άτυχο ζώο, αρσενικό βάρους 50 κιλών περίπου και ηλικίας 2 ετών, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα.

Με αφορμή το συμβάν  κινητοποιήθηκε άμεσα η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) (ΦΕΚ 272/07-02-2014) με το Δασαρχείο Κοζάνης, την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) που έσπευσαν στο σημείο του ατυχήματος. Δυστυχώς το άτυχο ζώο ήταν ήδη νεκρό. Ο συνεργάτης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ (μέλος της ΟΑΕ)  συνέλεξε δείγματα του ζώου για γενετικές αναλύσεις. Η ταφή του άτυχου ζώου έλαβε χώρα την ίδια μέρα υπό την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας (Δασαρχείο Κοζάνης).Η περιοχή του ατυχήματος βρίσκεται πολύ κοντά στον ορεινό όγκο «Βούρινος» (περιοχή Natura 2000) ο οποίος είναι ενδιαίτημα ενός μόνιμου πληθυσμού της αρκούδας  ο οποίος  βρίσκεται σε φάση ανόδου, αριθμητικά με τάσεις διασποράς προς παρακείμενους τομείς οι οποίοι κατατέμνονται από οδικούς άξονες (Εγνατία Οδός, Παλιά Εθνική Οδός). Εκτιμάται ότι και οι δύο προηγούμενες αρκούδες που σκοτωθήκαν  στα 2 πρόσφατα τροχαία ατυχήματα, στην Εγνατία οδό στο τμήμα Σιάτιστα-Κοίλα Κοζάνης στις 7 και στις 8 Δεκεμβρίου 2017 αντίστοιχα, ανήκουν στον ίδιο πληθυσμό. Η γενετική ανάλυση θα αποδείξει το κατά πόσο είναι βάσιμη η εκτίμηση αυτή.

Στην ευρύτερη περιοχή Σιάτιστας-Κοζάνης, η οποία γειτνιάζει με τους ορεινούς όγκους του Άσκιου προς τον Βορά και του Βούρινου προς το Νότο, που αποτελούν βιοτόπους της αρκούδας, έχουν συμβεί 4 ατυχήματα με αρκούδες τα τελευταία πέντε χρόνια εκ των οποίων τα τρία σε διάστημα μόλις 3 μηνών το 2017 και 2018! Με αφορμή την έξαρση του προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έστειλε πρόσφατα (Δεκέμβριος του 2017) στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αίτημα για τοποθέτηση ενισχυμένου φράχτη στο τμήμα της Εγνατίας Σιάτιστα-Κοίλα Κοζάνης για το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ απευθύνει έκκληση προς τους οδηγούς που κινούνται στα σημεία που αποτελούν βιότοπο αρκούδας να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας, ιδιαίτερα κατά την οδήγηση τις νυχτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες :

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Μερτζάνης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, 2310 252530, mertzanis@callisto.gr

Προηγούμενα σχετικά Δελτία Τύπου:

http://www.callisto.gr/blog/pempto-thanatiforo-trohaio-atyhima-me-arkoyda-2017

http://www.callisto.gr/blog/deytero-thanatiforo-trohaio-atyhima-sto-idio-simeio-mesa-se-24-ores

 

 

16/02/2018

Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ» σκοπεύει να αναθέσει την υλοποίηση έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τη δημιουργία θεματικών χαρτών με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στο πλαίσιο του Έργου LIFE AMYBEAR – LIFE15 NAT/GR/001108 «Βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στον Δήμο Αμυνταίου. Το έργο LIFE AMYBEAR συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Πρόγραμμα LIFE+Nature και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Παρακαλούμε δείτε παρακάτω το σχετικό έγγραφο.

09/02/2018

Μια καινούργια αφετηρία για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την προστασία της φύσης της χώρας τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι ο τρόπος εφαρμογής του που θα κρίνει και την αποτελεσματικότητά του.

Από σήμερα η Ελλάδα διαθέτει ένα νέο πλαίσιο για τη διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών της, αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ΑΝΙΜΑ, MEDASSET, ΜΟm και WWF Ελλάς. Με τον νόμο «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις» που εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, μία μεγάλη εκκρεμότητα που αφορούσε στην αρχιτεκτονική και τη δομή του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών της χώρας φαίνεται τουλάχιστον τυπικά να διευθετείται. 

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και των αγορητών των κομμάτων, οι επισημάνσεις των βουλευτών και οι αλλαγές που έφερε το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος βελτίωσαν το νομοσχέδιο. Συνεπώς, οι 36 φορείς διαχείρισης που δημιουργούνται θα κληθούν να έχουν ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών ευθύνης τους ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ρητά πλέον τον κεντρικό ρόλο υποστήριξης και συντονισμού του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, αλλά και της Επιτροπής Φύση 2000, καθώς και της διασφάλισης των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών). 

Αμφιβολία δημιουργείται αναφορικά με το αν οι βελτιώσεις εξασφαλίζουν πραγματικά τη  διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες δεν έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές Νatura 2000, καθώς καταργούνται διατάξεις που όριζαν εναλλακτικά σχήματα διοίκησής τους.

Τέλος, ιδιαίτερα αρνητικό θεωρείται το γεγονός ότι ο ίδιος νόμος που επιχειρεί να βάλει νέες βάσεις στην προστασία της φύσης, έρχεται την ίδια στιγμή να αποδυναμώσει προστατευτικές διατάξεις για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, νομιμοποιώντας παράνομα χιονοδρομικά κέντρα, κατασκηνώσεις, ακόμα και εκχερσώσεις δασών με πρόσχημα τη γεωργική εκμετάλλευση και ανοίγοντας τον δρόμο για έργα υποδομών σε δασικές εκτάσεις με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο για την προστασία της βιοποικιλότητας. Είναι κυρίως στην ευχέρεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος πλέον να αποδείξει ότι θέλει το νέο σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το νέο εργαλείο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν ώστε το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών να γίνει κάποια στιγμή πραγματικά λειτουργικό και η προστασία της φύσης αποτελεσματική.

Δείτε τις θέσεις των οργανώσεων επί του νομοσχεδίου:

Περισσότερες πληροφορίες:

 • Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής – Διευθυντής ΚΑΛΛΙΣΤΩ, 2310-252530, εσωτ. 3
 • Πάνος Στεφάνου, Υπεύθυνος επικοινωνίας, Αρκτούρος, 6977 415873
 • Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον, WWF Ελλάς, 210-3314893
 • Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Θεμάτων Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 210 822 8704
 • Angela Klauschen, Διευθύντρια, MEDASSET, 210-3640389
30/01/2018

H ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενημερώνει τους επισκέπτες της AGROTICA για πιθανές λύσεις στo πρόβλημα των ζημιών από αρκούδα και λύκο

H Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ συμμετέχει στην φετινή έκθεση της AGROTICA η οποία διεξάγεται από 1 έως 4 Φεβρουαρίου στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Στόχος της οργάνωσης είναι να ενημερώσει αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους για τα μέτρα πρόληψης των ζημιών από ζώα της άγριας πανίδας όπως η αρκούδα και ο λύκος. Τέτοια μέτρα είναι η χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και η χρήση καλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών. Η Καλλιστώ θα βρίσκεται στο περίπτερο 2,   στον πρώτο όροφο, στο σταντ 1Β  για όλες τις ημέρες της AGROTICA από τις 10:00 έως τις 18:00.

Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις χρησιμοποιούνται για την προστασία μελισσιών, κτηνοτροφικών ζώων και αγροτικών καλλιεργειών (πχ αμπέλια, οπωρώνες, κ.α.), κυρίως από επιθέσεις αρκούδας. Η αποτελεσματικότητά των ηλεκτροφόρων περιφράξεων μπορεί να φτάσει και το 100%, αν τηρούνται οι προδιαγραφές εγκατάστασης και συντήρησης. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με την εύκολη εγκατάστασή τους, την δυνατότητα χρήσης σε απομακρυσμένες περιοχές, την ενεργειακή τους αυτονομία (δυνατότητα λειτουργίας με μπαταρίες των 12  Βολτ [αυτοκινήτου] ή με φωτοβολταϊκά πάνελ), και το ότι αποτελούν μια σχετικά μικρή επένδυση και ένα  έξοδο που γίνεται εφάπαξ, έχουν καθιερώσει τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις ως την πιο συμφέρουσα λύση για την αντιμετώπιση των ζημιών. Τέλος είναι σημαντικό να γίνει γνωστό ότι στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για την περίοδο 2014-2020, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του από το 2019, προβλέπεται η επιδότηση της αγοράς ηλεκτροφόρου περίφραξης  μέσω της Δράσης 4.4.1. «Προστασία της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα».

Η χρήση ποιμενικών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών είναι μια από τις πιο αρχαίες και αποτελεσματικές πρακτικές για την προστασία των εκτρεφόμενων ζώων από τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων (λύκος, αρκούδα) και άλλων θηρευτών. Η προστατευτική τους συμπεριφορά απέναντι στα κτηνοτροφικά ζώα είναι αποτέλεσμα τόσο της συστηματικής τους εκπαίδευσης, όσο και της σωστής τους αναπαραγωγής (διατήρηση των χαρακτηριστικών των ντόπιων φυλών: Ελληνικός Ποιμενικός, Μολοσσός Ηπείρου, Λευκός Ποιμενικός). Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ,  σε συνεργασία με αρκετούς  κτηνοτρόφους, έχει δημιουργήσει ένα Δίκτυο Ανταλλαγών και Δωρεών Kαλών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών, το οποίο παρέχει σκυλιά σε όσους τα έχουν άμεση ανάγκη και τηρούν κάποιους σημαντικούς κανόνες (μέριμνα για την σωστή εκπαίδευση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του σκύλου κ.λπ.). Το Δίκτυο αυτό δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει τις σχέσεις συνεργασίας που αναπτύσσουν μόνοι τους οι κτηνοτρόφοι της κάθε περιοχής, αλλά να τις ενισχύσει και να μεταφέρει το παράδειγμά τους και σε άλλες περιοχές.

Η συμμετοχή της Καλλιστώς στην AGROTICA είναι μία από τις δράσεις που λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΝYΠΑΡΧΟΥΜΕ: Βελτίωση όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα και ενθάρρυνση ενεργούς συμμετοχής πολιτών στις προσπάθειες διατήρησής τους».  Το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο Μέτρο «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες».

Οι άξονες των δράσεων του έργου είναι οι εξής:

Α. Ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σεπεριοχές όπου παρατηρείται έντονη αλληλεπίδραση με μεγάλα σαρκοφάγα, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα

Β. Κινητοποίηση και υποστήριξη εθελοντών

Γ. Λογοδοσία και Διαβούλευση με φίλους, οικονομικούς υποστηρικτές και εθελοντές της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Θεοδωρίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, τηλ: 2310252530 (εσωτ.2), emailcommunication (α) callisto.gr

23/01/2018

Κοινό Δελτίο Τύπου με αφορμή τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για ΕΥΔΑΠ Α.Ε. & ΕΥΑΘ Α.Ε

23/01/2018

Στην πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τη Γ’ αξιολόγηση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μεταφορά μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε. απευθείας στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο). Το νομοσχέδιο για τη μεταφορά στο Υπερταμείο στοχεύει: «στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων, στη μείωση λειτουργικών εξόδων μέσω λύσεων που στηρίζονται στην αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας που βασίζεται στην καινοτομία, στην αύξηση των εσόδων μέσω της επέκτασης της πελατειακής βάσης, στη διαφοροποίηση προϊόντων και υπηρεσιών και μέσω επενδύσεων σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και με άλλους τρόπους», προσέγγιση η οποία αντίκειται στις βασικές αρχές της δημόσιας, βιώσιμης και ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Για το σκοπό αυτό, οχτώ (8) περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από την πολιτεία:

Δημόσια, βιώσιμη και ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, αντιμετωπίζοντας το νερό ως δημόσιο αγαθό, περιβαλλοντικό - φυσικό πόρο, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνολική κάλυψη αναγκών για όλες τις χρήσεις, με εργαλεία τη διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης και βασική μέριμνα την ελεύθερη πρόσβαση από όλους.
Διασφάλιση ότι οι εταιρείες διαχείρισης του νερού θα λειτουργούν στην κατεύθυνση της δημόσιας, ορθολογικής και ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε πολίτες, εξασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία και την επίτευξη καλής κατάστασης των υδάτινων σωμάτων, σύμφωνα με την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά.
Επιστροφή του θετικού οικονομικού αποτελέσματος των εταιριών ύδρευσης μέσω επενδύσεων σε υποδομές για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και μέσω χρηματοδοτήσεων της ερευνητικής δραστηριότητας για την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων και εφαρμογών.
Αποτελεσματική και διαχρονική εφαρμογή κλιμακωτής τιμολογιακής πολιτικής για την κατάλληλη χρέωση όλων των χρήσεων νερού, που να επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση σε όλους, να συμβάλλει στην επίτευξη των βιώσιμων στόχων και της καλής κατάστασης των υδάτινων σωμάτων και να αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία της συμβολής όλων των εμπλεκομένων.
Άμεση διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για τα απαραίτητα έργα και τις αναγκαίες παρεμβάσεις ενημέρωσης και κατάρτισης χρηστών στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων.
Άμεση και ουσιαστική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων και των Συμβουλίων Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για τον έλεγχο των μέτρων της ορθολογικής και βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων και της τιμολόγησης των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Αξιοποίηση απόψεων, εμπειριών και στοιχείων εμπλεκόμενων φορέων κατά την υλοποίηση των ελλιπούς διαβούλευσης εγκεκριμένων Σχεδίων Λεκανών Απορροής Ποταμών και Σχεδίων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματική εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων στην κατεύθυνση της βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Όπως ξεκάθαρα επισημάνθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολομ. 1906/2014, σκέψη 22η), η οποία δεσμεύει κάθε ελληνική κυβέρνηση, το νερό καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω και η ύδρευση αποτελεί υπηρεσία κοινής ωφέλειας που είναι απολύτως αναγκαία για την υγιεινή διαβίωση των πολιτών και δεν μπορεί να αποσπαστεί από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

ΑΝΙΜΑ: Μαρία Γανωτή: 210 951007, maria.ganoti@gmail.com
ΑΡΧΕΛΩΝ: Παναγιώτα Θεοδώρου, 6940470194, conservation@archelon.gr
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS: Λουκία Καλαϊτζή, 210 8228795, press@medsos.gr
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Μίλτος Γκλέτσος, 210 3224944, mgletsos@eepf.gr
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Κωνσταντίνα Ντεμίρη, 210 8228704, kntemiri@ornithologiki.gr
Καλλιστώ: Σπύρος Ψαρούδας, 2310 252530, spyros@callisto.gr
Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης: Φίλιππος Κυρκίτσος, 210 8224481, phkirk@otenet.gr
WWF ΕΛΛΑΣ: Θεοδότα Νάντσου : 210 3314893, tnantsou@wwf.gr

19/01/2018

Θετικά στοιχεία αλλά και έντονη ανησυχία για τις προστατευόμενες περιοχές

Θετικές χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις για τις προστατευόμενες περιοχές οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, εντοπίζοντας παράλληλα σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις, καθώς και ρυθμίσεις που αλλάζουν «από το παράθυρο» τη δασική νομοθεσία, με νομιμοποίηση παράνομων εγκαταστάσεων σε δασικές εκτάσεις.

 

Στο νομοσχέδιο «για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, MEDASSET, MΟm, ΑΝΙΜΑ, και WWF Ελλάς αναγνωρίζουν, όπως είχαν κάνει ήδη από την πρώτη εκδοχή του κειμένου που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Νοέμβριο, τα ακόλουθα θετικά στοιχεία:

 

1)    Οι φορείς διαχείρισης αναγνωρίζονται και θεμελιώνονται ως το σχήμα που θα διοικεί τις προστατευόμενες περιοχές.

2)    Όλες οι περιοχές Natura 2000 – τόσο οι προϋπάρχουσες όσο και αυτές που προτάθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΕΝ – καλύπτονται από κάποιον φορέα διαχείρισης.

3)    Προβλέπεται σταθερή κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών μέσω του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού.

 

Την ίδια στιγμή οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς το νομοσχέδιο δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την αποτελεσματική λειτουργία των φορέων διαχείρισης και, τελικά, την ολοκληρωμένη προστασία των προστατευόμενων περιοχών της χώρας. Πιο συγκεκριμένα:

 

1)    Απουσιάζει η εξειδίκευση του ρόλου του ΥΠΕΝ ως κεντρικού συντονιστή του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν το ΥΠΕΝ να αποσαφηνίσει τον ρόλο του, ώστε να παρέχει καθοδήγηση τόσο στους νέους όσο και στους παλιούς φορείς διαχείρισης και να διασφαλίσει μια ενιαία προσέγγιση στην προστασία της φύσης της χώρας. Στο ν/σ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η μόνη προσθήκη σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο νόμου είναι ένας ρόλος στην αξιολόγηση των φορέων διαχείρισης για την Επιτροπή Φύση 2000. Ωστόσο για να μπορέσει η Επιτροπή να ανταποκριθεί στον διαφοροποιημένο της ρόλο απαιτείται πρόβλεψη για διοικητική και τεχνική υποστήριξης της λειτουργίας της.

2)    Δεν προβλέπεται επαρκής ρόλος για τους φορείς διαχείρισης στον σχεδιασμό και την εποπτεία των περιοχών τους. Συγκεκριμένα, απαιτείται η διασφάλιση της συμμετοχής των φορέων στην κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης των περιοχών τους και η περαιτέρω ενίσχυση του κρίσιμου ρόλου τους στην παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης των περιοχών ευθύνης τους, καθώς και στη φύλαξή τους.

3)    Παρά την αύξηση της γεωγραφικής έκτασης των περιοχών αρμοδιότητας των φορέων διαχείρισης απουσιάζει η εξασφάλιση της οργανωτικής και επιτελικής επάρκειάς τους. Οι οργανώσεις καλούν το ΥΠΕΝ να προχωρήσει άμεσα με την ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων των φορέων διαχείρισης και να διασφαλίσει τη στελέχωσή τους με επαρκές, κατάλληλο και τακτικό προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, με δεδομένη την πολύ μεγάλη έκταση των περιοχών αρμοδιότητάς τους.

4)    Επιπρόσθετα, η επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας των φορέων αυξάνει και το πλήθος των τοπικών και άλλων φορέων που εμπλέκονται ή επηρεάζονται από την προστασία της φύσης. Αυτό όμως δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη στο νομοσχέδιο, μιας και δεν προβλέπεται η συμμετοχή των φορέων αυτών στη διαχείριση των περιοχών και αυτή επαφίεται αποκλειστικά στη βούληση του εκάστοτε Υπουργού Περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση συμβουλευτικής επιτροπής με τη συμμετοχή φορέων που δεν εκπροσωπούνται σε διοικητικό συμβούλιο οικείου φορέα διαχείρισης, μόνο στον Θερμαϊκό Κόλπο. Η ανάγκη συνδιαμόρφωσης των προτεραιοτήτων και των δράσεων με τις τοπικές κοινωνίες και το σύνολο των ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών, είναι καίριο στοιχείο για την αποτελεσματική προστασία και τη συμμετοχική διαχείριση των εξαιρετικά σημαντικών αυτών περιοχών. Επομένως πρέπει οι φορείς διαχείρισης να έχουν την πρωτοβουλία σύστασης συμβουλευτικών επιτροπών.

5)    Καταργείται η δυνατότητα που παρέχει η υφιστάμενη νομοθεσία για άλλα σχήματα διαχείρισης, και συγκεκριμένα η ανάθεση της διαχείρισης μίας περιοχής σε αρμόδιες υπηρεσίες και η σύμβαση διαχείρισης με άλλους φορείς. Η δυνατότητα αυτή πρέπει να διατηρηθεί καθώς η διοίκηση της φύσης απαιτεί ευελιξία ώστε να  μπορεί να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις και άλλες κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

 

Τέλος, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν μπορούν παρά να επισημάνουν το οξύμωρο να  περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που για πολλοστή φορά αλλάζουν «από το παράθυρο» την πολύπαθη δασική νομοθεσία, σε ένα νομοσχέδιο που στόχο έχει την προστασία της φύσης. Συγκεκριμένα, στις «άλλες διατάξεις», το νομοσχέδιο επικυρώνει την παράνομη εγκατάσταση διάφορων έργων και επεμβάσεων σε προστατευόμενες δασικές εκτάσεις, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέες επεμβάσεις σε αυτές, τις οποίες μέχρι σήμερα το εθνικό μας δίκαιο δεν επέτρεπε. 

 

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

 

Περισσότερες πληροφορίες:

 • Βιβή Ρουμελιώτου, Συντονίστρια δράσεων πολιτικής, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, τηλ. 23850 51211, κιν: 6942694776
 • Σπύρος Ψαρούδας, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, τηλ. 2310-252530 εσωτ. 3, κιν: 6999-915200
 • Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον, WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, i.christopoulou@wwf.gr 

 

 

 

28/12/2017

Ο καλύτερος Χριστουγεννιάτικος Μποναμάς σε... Αρκούδα

 

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΝΑΜΑΣ ΣΕ … ΑΡΚΟΥΔΑ

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, 28/12/2017

Σε μια αρκούδα, στο Νευροκόπι Δράμας, προσφέρθηκε ως Χριστουγεννιάτικος μποναμάς η διάσωση της ζωής της και η ελευθερία! Για τα ανεκτίμητα αυτά δώρα, φρόντισαν και συνεργάστηκαν το Δασαρχείο Νευροκοπίου, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Στ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ».

Tο Σάββατο 23 Δεκεμβρίου, κυνηγός - μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου Προσοτσάνης, ενημέρωσε  στελέχη της Στ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ), για μια αρκούδα που είχε εγκλωβιστεί σε άδεια υδατοδεξαμενή, σε δασική περιοχή κοντά στο Οχυρό Νευροκοπίου Δράμας. Η ΚΟΜΑΘ ειδοποίησε τα αρμόδια Δασαρχεία Νευροκοπίου και Δράμας, που με τη σειρά τους, ειδοποίησαν τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νευροκοπίου, για να συνεργαστούν μαζί τους στην επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού της αρκούδας. Η επιχείρηση έγινε ανήμερα τα Χριστούγεννα και κράτησε πάνω από 6 ώρες, καθώς το σημείο στο οποίο ήταν παγιδευμένη η αρκούδα βρίσκεται σε υψόμετρο 1430 μέτρων, σε απόσταση 2 ωρών με τα πόδια από τον κοντινότερο δασικό δρόμο.

Για λόγους ασφαλείας του προσωπικού που πήρε μέρος στην επιχείρηση και για να αποφευχθεί περαιτέρω στρεσάρισμα του ζώου, την αρκούδα αναισθητοποίησε έμπειρο μέλος της επιστημονικής ομάδας της «Καλλιστώς», με ειδικό όπλο και με την πολύτιμη συνδρομή ιδιώτη κτηνιάτρου από την Ξάνθη. Η αρκούδα (θηλυκιά, 5-8 ετών), ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, αλλά και πολύ επιθετική, λόγω του έντονου στρεσαρίσματος από τον πολυήμερο  εγκλωβισμό της. Η Πυροσβεστική έκοψε παρακείμενο μεγάλο δέντρο και αφού το διαμόρφωσε σαν σκάλα, το τοποθέτησε μέσα στην άδεια υδατοδεξαμενή, όσο η αρκούδα ήταν ακόμα αναίσθητη, για να δημιουργηθεί γέφυρα διαφυγής της. Παράλληλα, η θηροφυλακή της ΚΟΜΑΘ μεριμνούσε για την ασφάλεια αυτών που πήραν μέρος στην επιχείρηση, την ευθύνη συντονισμού της οποίας είχε ο Δασάρχης Νευροκοπίου.

Στην αρκούδα, που δόθηκε το όνομα «Χριστίνα», σε ανάμνηση της ημερομηνίας απεγκλωβισμού της, τοποθετήθηκε από την «Καλλιστώ» ραδιοκολλάρο τελευταίας γενιάς, για την παρακολούθηση των κινήσεών της. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που μετέδωσε το ραδιοκολλάρο (γεωγραφικές συντεταγμένες και χρονικά διαστήματα), η «Χριστίνα» κατάφερε να βγει  από την υδατοδεξαμενή τα ξημερώματα της 26ης Δεκεμβρίου και κινείται σε δασωμένη, απότομη πλαγιά του όρους Άγιος Παύλος.

Απομένει η λήψη κατάλληλων μέτρων από τους αρμόδιους φορείς, όπως η περίφραξη της συγκεκριμένης υδατοδεξαμενής (ή άλλων παρόμοιων), ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. 

Δασαρχείο Νευροκοπίου

Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νευροκοπίου

Στ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης

«Καλλιστώ», Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση

european Platform on Large Carnivores
22/12/2017

Άνθρωποι και μεγάλα σαρκοφάγα: Το έργο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας θα υποστηριχτεί και από Περιφερειακές Πλατφόρμες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συστήσει από τον Ιούνιο του 2014 την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων (LC Platform). Η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων πολλές φορές οδηγεί σε συγκρούσεις : Καταστροφή/ κατακερματισμός των βιοτόπων των προστατευόμενων ειδών, παράνομη εξόντωση από λαθροθηρία και δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες), τροχαία ατυχήματα, ζημιές στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή… Η αποστολή της Πλατφόρμας είναι «να προωθεί τρόπους και μέσα που θα μειώνουν και όπου δυνατό θα δίνουν λύσεις, στις συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την παρουσία μεγάλων σαρκοφάγων, μέσω της ανταλλαγής γνώσης και της ανοιχτής, εποικοδομητικής συνεργασίας βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό.»

 

Στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα συμμετέχουν, ως κοινωνικοί εταίροι, οι παρακάτω οργανώσεις:

 • Ένωση Ευρωπαίων Γαιοκτημόνων – ΕLO (European Landowners’ Organization)
 • Ένωση Εκπροσώπων Φινλανδών και Σουηδών Ταρανδοτρόφων – Joint representatives of Finnish and Swedish reindeer herders
 • Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οργανώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση – FACE (Εuropean Federation of Associations for Hunting and Conservation )
 • Διεθνές Συμβούλιο για τη Θήρα και την Προστασία της Άγριας Ζωής – CIC (International Council for Game and Wildlife Conservation)
 • Διεθνής Οργάνωση για την Διατήρηση της Φύσης  – IUCN (International Union for Conservation of Nature)
 • Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, Διεθνές Γραφείο –  WWF International.
 • Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εθνικών Πάρκων – EUROPARC Federation

 

Από τον Ιούνιο του 2014 η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα έχει καταφέρει να προωθήσει έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους , ο οποίος έχει αποφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα.. Μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί 5 εργαστήρια ανταλλαγής εμπειριών (σε Βουλγαρία, Φινλανδία. Γερμανία, Ρουμανία και Ιταλία), και 8 συναντήσεις/συνελεύσεις της Πλατφόρμας με την συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.

Έχουν παραχθεί 6 ενημερωτικά φυλλάδια διαθέσιμα σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες , και παράλληλα έχει δημιουργηθεί μία on-line βιβλιοθήκη με επιστημονικές δημοσιεύσεις καθώς και μία ενότητα με Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με τα Μεγάλα Σαρκοφάγα στην Ευρώπη.

 

Η Καλλιστώ, μαζί με  την γερμανική εταιρεία συμβούλων adelphi, έχει την τιμή να προσφέρει τεχνική υποστήριξη στο έργο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και σήμερα. Αισθανθήκαμε λοιπόν ιδιαίτερη χαρά παρακολουθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δέχεται την πρόταση που κατέθεσε η Καλλιστώ: Να δημιουργηθούν Πλατφόρμες σε περιφερειακό επίπεδο για να υποστηρίξουν το έργο της κεντρικής Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας. Δύο είναι οι σημαντικότερες καινοτομίες που θα φέρουν οι Περιφερειακές Πλατφόρμες για την Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων:

1)      Οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν πλέον να συνδιαλέγονται σε επίπεδο βάσης και όχι σε επίπεδο κορυφής. Ο διάλογος ανάμεσα σε άτομα που βιώνουν καθημερινά τις προκλήσεις της συνύπαρξης αναμένεται να αποδώσει ουσιαστικότερα αποτελέσματα από τον διάλογο ανάμεσα στους εκπροσώπους της κάθε κοινωνικής ομάδας.

2)      Ενώ μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων μετέφεραν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας σε επίπεδο χώρας, με τις Περιφερειακές Πλατφόρμες θα μπορούν τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργάζονται με τους ομολόγους τους από τις γειτονικές χώρες. Έτσι, οι Περιφερειακές Πλατφόρμες μπορούν να γίνουν το όχημα για προώθηση της συνύπαρξης και σε διασυνοριακή κλίμακα.

 

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου το οποίο θα υποστηρίξει τις Περιφερειακές Πλατφόρμες, για τους πόρους του οποίου μπορούν να κάνουν αίτηση πρωτοβουλίες από όλες τις χώρες της ΕΕ.  Η Καλλιστώ σε συνεργασία με φορείς από την Βουλγαρία και την Ελλάδα έχει καταθέσει πρόταση για την δημιουργία Περιφερειακής Πλατφόρμας στην Ροδόπη με την ελπίδα να βρίσκεται και η Ελλάδα  ανάμεσα στις χώρες που θα επωφεληθούν από το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο.

 

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το έργο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Συνύπαρξη Ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων εδώ

 

11/12/2017

Δεύτερο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στο ίδιο σημείο μέσα σε 24 ώρες

Και δεύτερο θανατηφόρο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου 2017 στην Εγνατία Οδό, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το σημείο όπου μία ημέρα πριν σκοτώθηκε άλλη αρκούδα από φορτηγό! Το περιστατικό συνέβη στον κύριο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού, κοντά στη Σιάτιστα Κοζάνης. Το άτυχο ζώο, ενήλικο θηλυκό βάρους 100κ. περίπου, παρασύρθηκε από διερχόμενο όχημα και πέθανε ακαριαία. Ευτυχώς, η υγεία του οδηγού δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο, ενώ το ΙΧ αυτοκίνητό του καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η Τροχαία Κοζάνης έσπευσε αμέσως στο σημείο και ειδοποίησε τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Εκτός από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στο σημείο έφτασε και κλιμάκιο του Δασαρχείου Τσοτυλίου καθώς και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Εγνατίας Οδού.

Το νέο αυτό περιστατικό αναδεικνύει την ανάγκη παρέμβασης με έργα περίφραξης που θα αποτρέπουν την είσοδο μεγάλων θηλαστικών στον οδικό άξονα, όπως έχει γίνει σε άλλα σημεία της Εγνατίας Οδού, με παράλληλη λήψη μέτρων για την ασφαλή διάσχιση του αυτοκινητόδρομου από την  άγρια πανίδα.

Πρόκειται για την 6η αρκούδα που σκοτώνεται στο εθνικό οδικό δίκτυο μέσα στο 2017 και το 3ο ατύχημα που σημειώνεται σε διάστημα πέντε χρόνων στην ευρύτερη περιοχή Σιάτιστας-Κοζάνης, η οποία γειτνιάζει με τους ορεινούς όγκους του Άσκιου προς τον Βορά και του Βούρινου προς το Νότο, που αποτελούν βιοτόπους της αρκούδας.

Η ταφή του άτυχου ζώου έλαβε χώρα την ίδια μέρα κάτω από την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας (Δασαρχείο Τσοτυλίου).

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνουν έκκληση προς τους οδηγούς που κινούνται στα σημεία που αποτελούν βιότοπο αρκούδας να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας, ιδιαίτερα κατά την οδήγηση τις νυχτερινές ή πρώτες πρωινές ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Πάνος Στεφάνου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, 6946001618, pstefanou@arcturos.gr

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Μερτζάνης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, 2310 252530, mertzanis@callisto.gr

08/12/2017

To Πράσινο Ταμείο υποστηρίζει το έργο LIFE AMYBEAR

Η Καλλιστώ ευχαριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου, που με την υπ’ αριθ. 128.3/2017 απόφασή του, πρόκειται να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της οργάνωσης στο πλαίσιο του έργου LIFE AMYBEAR (LIFE15 NAT/GR/1108).

Το έργο, που αφορά στη «βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου» και βρίσκεται στο δεύτερο χρόνο εφαρμογής του, υλοποιείται από την εταιρία συμβούλων ανάπτυξης «LEVER», την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», το Δήμο Αμυνταίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (Διεύθυνση Δασών Φλώρινας).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου LIFE AMYBEAR είναι 1.521.156 €, το 75% του οποίου ανέλαβε να καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπόλοιπο 25% (381.040 €) πρέπει να καλυφθεί από τους φορείς υλοποίησής του. Η «Καλλιστώ» έχει αναλάβει την υποχρέωση να συγχρηματοδοτήσει το έργο με 40.000 €, εκ των οποίων τα 10.000 καλύπτονται με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η συνδρομή του Πράσινου Ταμείου στην προσπάθεια εξασφάλισης της αναγκαίας συγχρηματοδότησης του έργου, υπό εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες, αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι αποτελεί πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο στις προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα.

Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, το Πράσινο Ταμείο έχει συμβάλει σημαντικά στην εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον, τόσο με τη συγχρηματοδότηση έργων LIFE, όσο και με τη χρηματοδοτική στήριξη λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες στήριξης καινοτόμων δράσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Σπύρος Ψαρούδας, τηλ. 2310-252530, εσωτ. 3

08/12/2017

Πέμπτο θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα το 2017

Μία ακόμη αρκούδα σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2017. Το περιστατικό συνέβη στον κύριο οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού στο ύψος του 185ου χλμ. κοντά στη Σιάτιστα Κοζάνης. Το άτυχο ζώο, ενήλικο αρσενικό βάρους 120κ. περίπου, παρασύρθηκε από διερχόμενο μεγάλο όχημα, πιθανότατα φορτηγό και πέθανε ακαριαία.

Η Τροχαία Κοζάνης έσπευσε αμέσως στο σημείο και ειδοποίησε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπως ορίζει και το σχετικό πρωτόκολλο λειτουργίας μεικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014). Εκτός από τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο σημείο έφτασε και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Η αρκούδα παρέμεινε στο σημείο όλη τη νύχτα υπό τη φύλαξη των ανθρώπων της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Η ταφή του άτυχου ζώου έλαβε χώρα την επόμενη μέρα κάτω από την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας (Δασαρχείο Τσοτυλίου) όπως ακριβώς ορίζει το ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014.

Πρόκειται για το 5ο ατύχημα με θύμα αρκούδα που σημειώνεται στο εθνικό δίκτυο μέσα στο 2017, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2016 οπότε και σημειώθηκε μόλις 1 θανατηφόρο τροχαίο.

Το σημείο στο οποίο έγινε το χθεσινό τροχαίο χρήζει παρέμβασης που θα αποτρέπει την είσοδο μεγάλων ζώων όπως η αρκούδα στον οδικό άξονα, όπως έχει γίνει σε άλλα σημεία της Εγνατίας Οδού όπου και το πρόβλημα πλέον έχει αποκατασταθεί με την εγκατάσταση κατάλληλης περίφραξης . Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το χθεσινό ατύχημα είναι το 2ο που σημειώνεται σε διάστημα πέντε χρόνων στην ευρύτερη περιοχή Σιάτιστα-Κοζάνη η οποία γειτνιάζει με τον ορεινό όγκο του Βούρινου, ο οποίος αποτελεί βιότοπο της αρκούδας. Το προηγούμενο ατύχημα είχε συμβεί κοντά στην περιοχή των Κοίλων Κοζάνης τον Οκτώβριο του 2012, και είχε αποτελέσει την αφορμή για να επισημανθεί από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ προς την Εγνατία Οδό ΑΕ η αναγκαιότητα για την λήψη των απαραίτητων μέτρων.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνουν έκκληση προς τους οδηγούς που κινούνται στα σημεία που αποτελούν βιότοπο αρκούδας να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας, ιδιαίτερα κατά την οδήγηση τις νυχτερινές ώρες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Πάνος Στεφάνου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, 6946001618, pstefanou@arcturos.gr

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Μερτζάνης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, 2310 252530, mertzanis@callisto.gr

 

27/11/2017

Σχολιασμός για δημοσίευμα που αφορά επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα στο διαδίκτυο με χρήση ψευδών πληροφοριών

Σχολιασμός για δημοσίευμα που αφορά επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα στο διαδίκτυο με χρήση ψευδών πληροφοριών προς χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι συχνά τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε επιθέσεις λύκων σε κυνηγόσκυλα στην Ελληνική ύπαιθρο. Το φαινόμενο είναι υπαρκτό, ενώ ενδεχομένως να έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας πολλών και συνδυαζόμενων μεταξύ τους πιθανών αιτιών που μπορεί να σχετίζονται:

 α) με την μείωση της διαθεσιμότητας τροφής για το είδος (μείωση εκτατικής κτηνοτροφίας σε αρκετές περιοχές), β) με το πρότυπο κατανομής του λύκου και των περιοχών αναπαραγωγής του γ) με το πληθυσμιακό μέγεθος του είδους τοπικά γ) με την διάσπαση της κοινωνικής οργάνωσης των αγελών εξαιτίας της συνεχούς παράνομης θανάτωσης λύκων (λαθροθηρίας) και δ) με αλλαγές στον τρόπο άσκησης του κυνηγιού (αύξηση θήρας αγριόχοιρου), που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερους αριθμούς κυνηγετικών σκύλων να δραστηριοποιούνται πλέον σε περιοχές ανάπαυσης και φωλεοποίησης λύκων.

Επιπλέον, λόγω της μεγαλύτερης ευκολίας εντοπισμού των κυνηγετικών σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους , λόγω  χρήσης κολάρων GPS με τα οποία αυτά είναι συχνά εξοπλισμένα τα τελευταία έτη, περιστατικά απώλειας  κυνηγετικών σκύλων που παλαιότερα δεν εξιχνιάζονταν ποτέ, μπορούν πλέον να ταυτοποιηθούν ως πιθανά περιστατικά θήρευσης από λύκους.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου πραγματικά επείγει, αλλά απαιτεί αρχικά, μια συστηματική καταγραφή των περιστατικών από αξιόπιστες πηγές, ανάλυση των δεδομένων προς ερμηνεία και εντοπισμό των πραγματικών αιτιών και εν συνεχεία αντίστοιχη δοκιμή και εφαρμογή τεχνικών και μέσων μετριασμού του φαινομένου, όπως χρήση ειδικών προστατευτικών γιλέκων, καθορισμό και αποφυγή ζωνών υψηλού ρίσκου ή χρήση άλλων πρωτογενών ή δευτερογενών απωθητών για τους λύκους. Η Καλλιστώ αναγνωρίζοντας το σοβαρό αυτό ζήτημα προσπαθεί προς επίλυση του, μέσω υλοποίησης των σταδίων που αναφέρθηκαν.

Κι ενώ το φαινόμενο απαιτεί ψύχραιμη ερμηνεία, καθώς αυτό που ενδιαφέρει είναι η μείωση της σύγκρουσης και ο περιορισμός των περιστατικών σταδιακά,  μεμονωμένα άτομα, συχνά ανώνυμα, προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρμετρα αρνητικά για τους λύκους, δημοσιεύοντας ατεκμηρίωτες πληροφορίες  για επιθέσεις λύκων ή προσπαθώντας να καταλογίσουν με ψευδή τρόπο, κάθε ατύχημα με θύμα κυνηγόσκυλα ως επίθεση από λύκους.

Να σημειώσουμε ότι σοβαροί τραυματισμοί και θάνατοι κυνηγόσκυλων μπορεί να οφείλονται επίσης και σε χτυπήματα από τους πολυπληθέστερους του λύκου αγριόχοιρους κατά της διάρκεια του κυνηγιού, φαινόμενο αρκετά γνωστό και συχνό από παλαιότερα αλλά και πρόσφατα, δεδομένης και της σημαντικής επανάκαμψης του είδους στην Ελλάδα. Η διάκριση της επίθεσης λύκου από εκείνης του αγριόχοιρου δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις πάντα εύκολη ή σαφής. 

Σε πρόσφατο άρθρο που αναδημοσιεύτηκε από το CNN.gr και αναφέρεται σε επιθέσεις λύκων στην περιοχή της Ξάνθης (http://www.cnn.gr/news/ellada/story/106275/anastatosi-stin-xanthi-lykoi-katasparazoyn-kynigoskyla-pics) αναγράφεται ψευδώς όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, ότι: «…Ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τη στιγμή που ένας λύκος κατασπαράζει σκύλο και μεταφέρει το κουφάρι του και κάτοικος της περιοχής μετέφερε το υλικό στο XanthiNea…»

Η φωτογραφία που πιστώνεται ως τεκμήριο της επίθεσης λύκου σε κυνηγετικά σκυλιά στην Ξάνθη, δεν έχει τραβηχτεί από φωτογραφική μηχανή σε μια «επ’αυτοφόρω σύλληψη του συμβάντος» όπως αφήνεται να εννοηθεί στο σχετικό δημοσίευμα, αλλά από αυτόματη ψηφιακή μηχανή υπέρυθρου φωτισμού και απεικονίζει, όχι λύκο, αλλά κογιότ (Canislatrans, είδος τσακαλιού της βορείου Αμερικής). Η φωτογραφία έχει «κατέβει» και χρησιμοποιηθεί, προφανώς χωρίς άδεια, από πηγή του διαδικτύου. Την φωτογραφία «τεκμήριο» της επίθεσης λύκων σε κυνηγετικούς σκύλους στην Ξάνθη, μπορεί λοιπόν κάποιος να δει στον εξής σύνδεσμο: https://retrieverman.net/tag/coyote-killing-dog/

Συνιστούμε στους αναγνώστες και χρήστες του διαδικτύου να είναι πολύ προσεκτικοί και κριτικοί σε κάθε δημοσίευμα που αφορά τους λύκους το τελευταίο χρονικό διάστημα.

 

17/11/2017

Επιχείρηση απεγκλωβισμού αρκούδας από παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα

 

Θετική έκβαση είχε η επιχείρηση διάσωσης αρκούδας που είχε πιαστεί σε παράνομη παγίδα για αγριογούρουνο σε πυκνοδασωμένη περιοχή κοντά στον οικισμό Περιβολάκι Γρεβενών (εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου). Η επιχείρηση στήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού πρωτοκόλλου λειτουργίας μεικτής Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 272/Β/07-02-2014). Η αρκούδα είχε παγιδευτεί από το λαιμό και είναι ευτύχημα που η θηλειά δεν την τραυμάτισε θανάσιμα.

Το απόγευμα της Τετάρτης 15 Νοεμβρίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών ειδοποιήθηκαν από μέλος του κυνηγετικού Συλλόγου Γρεβενών, που επέστρεφε από συλλογή μανιταριών, για μία αρκούδα που βρισκόταν ακινητοποιημένη σε δασική περιοχή του οικισμού Περιβολάκι  Γρεβενών. Η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών  επιβεβαίωσε το συμβάν στέλνοντας επι τόπου την ίδια μέρα 2 δασοφύλακες, και ενεργοποίησε το πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση περιστατικών αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας ειδοποιώντας την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, την ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης από την μεικτή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης που συστάθηκε από στελέχη όλων των παραπάνω φορέων και η ολοκλήρωση του απεγκλωβισμού της αρκούδας ήταν δύσκολη καθώς στο σημείο που είχε πιαστεί υπήρχε πολλή λάσπη λόγω της έντονης βροχόπτωσης που είχε προηγηθεί. Η αρκούδα, καθώς ήταν τουλάχιστον 24 ώρες εγκλωβισμένη στην παγίδα, ήταν εμφανώς αφυδατωμένη και στρεσαρισμένη, και εάν είχε μείνει λίγες ώρες παραπάνω είναι σχεδόν βέβαιο ότι το ζώο θα κατέληγε από εξάντληση η/και πνιγμό μεσα σε ένα κρατήρα λάσπης. Ευτυχώς όμως όλα εξελίχθηκαν καλά και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης κατάφερε να σώσει το άτυχο ζώο μετά από προσπάθειες 2 ωρών Η θηλυκή αρκούδα, ηλικίας 3-4 ετών και βάρους περίπου 100 κιλών, αναισθητοποιήθηκε από τον κτηνίατρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και απελευθερώθηκε από τη συρμάτινη θηλιά, χωρίς ευτυχώς να επιδεινωθεί το τραύμα που είχε στον λαιμό. Στην αρκούδα τοποθετήθηκε δορυφορικό ραδιοκολλάρο από την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, που θα παρακολουθεί έτσι το γεωγραφικό στίγμα του ζώου.

Έπειτα από επιτόπια έρευνα της Δ/νσης Δασών Γρεβενών και της θηροφυλακής της ΣΤ ΚΟΜΑΘ στην παρακείμενη θέση της εγκλωβισμένης αρκούδας, εντοπίστηκαν και άλλες έξι παράνομες παγίδες για αγριογούρουνο, οι οποίες και καταστράφηκαν. Πρόκειται για την τρίτη φορά που αρκούδα πιάνεται σε παγίδα τα τελευταία δύο χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών θα προβεί σε μήνυση κατά αγνώστων προκειμένου να τιμωρηθούν αυτοί που συνεχίζουν να κάνουν χρήση των παράνομων παγίδων για την άγρια ζωή. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι οι παγίδες αυτές, πέρα από το ότι αποτελούν όργανα βασανισμού των άτυχων ζώων που θα πιαστούν, είναι επικίνδυνες και για τον άνθρωπο, καθώς μπορεί να τραυματίσουν κάποιον επισκέπτη πεζοπόρο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

-Τζατζάνης Γιάννης: Διευθυντής  Διεύθυνσης Δασών Γρεβενών,2462353400

-Θανάσης Κοράκης: Επιστημονικός Συνεργάτης Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου, 26530 22245

-Ισαάκ Γιάννης: Επιστημονικός Συνεργάτης ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ, 6979790362

-Πάνος Στεφάνου : Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, 6946001618

-Μερτζάνης Γιώργος: Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, 6999230693

 

 

17/11/2017

Σχολιασμός πάνω σε διαδικτυακά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επίθεση λύκου σε κτηνοτρόφο στη Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με διαδικτυακές πηγές,  νεαρός κτηνοτρόφος δέχθηκε επίθεση στις 14 Νοεμβρίου στο κοπάδι του από αγέλη λύκων, κατά τη διάρκεια της οποίας ισχυρίστηκε ότι ένα άτομο της αγέλης τον τραυμάτισε ελαφρά στα χέρια.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα αυτά σημειώνεται ότι δεν έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένες  επιθέσεις λύκων σε ανθρώπους στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πρόσφατες αναφορές  και υποθέσεις για την επίθεση λύκων σε Αγγλίδα τουρίστρια στην περιοχή της Μαρώνειας Ροδόπης δεν έχουν σε καμία περίπτωση επιβεβαιωθεί.

Tα άγρια σαρκοφάγα θηλαστικά μπορεί να είναι απρόβλεπτα κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και ενδέχεται να εμφανίσουν τολμηρή συμπεριφορά  ή να είναι επιθετικά, όπως σε περιπτώσεις εξοικείωσης που σχετίζονται με ανθρωπογενείς πηγές τροφής, σε περίπτωση ασθένειας (λύσσα), όταν προστατεύουν τους απογόνους τους,  ή όταν βρίσκονται σε άμυνα (π.χ. επίθεση από τσοπανόσκυλα).

Επί του συγκεκριμένου περιστατικού, οι εκδορές στα χέρια του κτηνοτρόφου που εμφανίζονται στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε, δε φαίνεται να προκλήθηκαν ειδικά από δάγκωμα. Σε μερικά επίσης από τα δημοσιεύματα αναφέρθηκε ότι η αγέλη των λύκων αριθμούσε 20 άτομα. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος για τα Ελληνικά δεδομένα. Ο μέσος αριθμός λύκων ανά αγέλη στην Ελλάδα είναι 5 ζώα, όπως έχει υπολογισθεί από σχετικές έρευνες με τη χρήση ειδικών καμερών σε μεγάλο δείγμα αγελών λύκου σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, σπάνια αναφέρονται από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους αγέλες που το μέγεθός τους  ξεπερνά τα 8 άτομα.

Ως εκ τούτου και σύμφωνα με τα παραπάνω, διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη φύση και τις πραγματικές συνθήκες του συμβάντος

03/10/2017

Το 13ο τροχαίο με αρκούδα στην περιοχή Κλειδί Αμυνταίου

Το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου 2017, σημειώθηκε άλλο ένα τροχαίο ατύχημα με θύμα αρκούδα στο Εθνικό Δίκτυο Φλώρινας-Θεσσαλονίκης, στο ύψος της τοποθεσίας «Κλειδί» Αμυνταίου. Ο οδηγός του οχήματος όντας καλά στην υγεία του παρέμεινε στο σημείο και κάλεσε την τροχαία, ενώ η άτυχη αρκούδα, περίπου τριών ετών και βάρους 130 κιλών, σκοτώθηκε ακαριαία.

Αμέσως μετά την κλήση του οδηγού, στο σημείο του ατυχήματος έσπευσε η τροχαία για τη διευκόλυνση της κίνησης των υπολοίπων οχημάτων. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενημερώθηκαν από τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας και έσπευσαν στο σημείο μαζί με εκπρόσωπους του Δασαρχείου Φλώρινας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το 13ο ατύχημα με θύμα αρκούδα που σημειώνεται στον εν λόγω τομέα του τοπικού οδικού δικτύου από το 2003. Το πρόβλημα έχει αναδειχθεί από το 2012 μέσω ερευνητικού προγράμματος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν πινακίδες προειδοποίησης, ειδικοί ανακλαστήρες και υλοποιήθηκε επιστημονική μελέτη με αντικείμενο τη γενετική ροή των αρκούδων στην περιοχή. Επιπλέον είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη εργασίας με την Εγνατία Α.Ε. με αντικείμενο την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στην περιοχή και την καινούρια χάραξη της οδού.

Παράλληλα στο πλαίσιο του έργου LIFE AMΥbear «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου», και μετά από εισήγηση της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, εγκρίθηκε η εγκατάσταση μέσα στο 2018 επιπλέον ειδικής σήμανσης και προειδοποιητικών πινακίδων για τους οδηγούς στα πιο επικίνδυνα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της ΠΕ ενότητας Φλώρινας με έμφαση στο Δ. Αμυνταίου. Στο έργο συμμετέχουν o Δήμος Αμυνταίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και η LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.

Παρόλο που είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή αποτελεί σημαντικό φυσικό πέρασμα για την άγρια ζωή, το τμήμα αυτό της νέας εθνικής οδού εξακολουθεί να παραμένει αθωράκιστο και πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός δυστυχήματος. Για τον λόγο αυτό η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνουν για μία ακόμη φορά έκκληση για τη λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τις πιθανότητες ενός νέου τροχαίου:

 

(1)   Προς την Τροχαία Φλώρινας κα την ΠΕ Φλώρινας για την πρόβλεψη άμεσης εγκατάστασης ενός προσωρινού συστήματος πινακίδων και φωτεινής σηματοδότησης στην συγκεκριμένη περιοχή για την προειδοποίηση των οδηγών για τήρηση ορίου ταχύτητας.

(2)   Προς την Τροχαία Φλώρινας για τακτικό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων ή την εγκατάσταση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου και την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος για όσους οδηγούς δεν τηρούν το όριο ταχύτητας.

(3)   Προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής του Κλειδιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά κατά τους φθινοπωρινούς μήνες όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από τις αρκούδες, και να τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας.

22/09/2017

Βαδίζοντας στο "Μονοπάτι της Συνύπαρξης"

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε κατά την σχολική χρονιά 2016-2017, στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών,  η δράση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Το Μονοπάτι της Συνύπαρξης». Η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε μέρος του «Προγράμματος Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βορείας Πίνδου» που σχεδίασε και υλοποίησε η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ με δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Το Πρόγραμμα εστίασε  στη συνύπαρξη του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του με την άγρια ζωή και ιδιαίτερα με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων, όπως είναι ο λύκος και η αρκούδα. Υπερβαίνοντας τα συνηθισμένα όρια της ευαισθητοποίησης για την προστασία της φύσης, το Πρόγραμμα  άνοιξε με τους μαθητές συζητήσεις που αφορούν τις ζημιές που προκαλούν ο λύκος και η αρκούδα στη γεωργική παραγωγή, τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και το μεγάλο πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες).

Οι δραστηριότητες  χωρίστηκαν σε δύο μέρη: το πρώτο αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εντός των σχολικών τάξεων και περιλάμβανε συμμετοχικές δραστηριότητες όπως παρουσιάσεις, συζητήσεις, παιχνίδια και ομάδες εργασίας, προσαρμοσμένες αντίστοιχα σε μαθητές διαφορετικών ηλικιών και μαθησιακών ικανοτήτων. Το δεύτερο μέρος περιλάμβανε ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πεδίο: μέσα από μία περιήγηση σε ένα μονοπάτι του Κεντρικού Ζαγορίου, οι μαθητές αναζητούν ίχνη, γνώσεις και μαρτυρίες, κρυμμένα μέσα σε ειδικά κουτιά που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του μονοπατιού - αλλά και στους ίδιους τους σημαντικούς οικότοπους της περιοχής, ώστε να ανασυγκροτήσουν με αυτά το περίπλοκο παζλ της συνύπαρξης των τοπικών κοινοτήτων με την άγρια ζωή.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, με συνειδητή επιλογή τόσο της Καλλιστώς όσο και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Πρόγραμμα απευθύνθηκε κατά προτεραιότητα στα σχολεία των χωριών που αντιμετωπίζουν άμεσα τα παραπάνω ζητήματα. Επισκεφθήκαμε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια στο Καλπάκι, το Δίστρατο, τους Μηλιωτάδες, τη Βοβούσα, το Βοτονόσι, το Μικρό Περιστέρι, το Τσεπέλοβο, τη Δεσκάτη. Κάποια από αυτά τα σχολεία είναι τόσο μικρά και απομακρυσμένα που, όπως μας μετέφεραν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτά, είναι η πρώτη φορά που κάποιος φορέας ενδιαφέρθηκε να υλοποιήσει σε αυτά ένα τέτοιο Πρόγραμμα.

Θέλουμε ως Καλλιστώ να ευχαριστήσουμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που συμμερίζεται την ανησυχία μας σχετικά με την ανάγκη για μία ολόπλευρη παιδεία από την οποία πρέπει να επωφεληθούν οι μαθητές αυτών των περιοχών: Τα παιδιά αυτά είναι το πιθανότερο ότι θα πάρουν την σκυτάλη από τους γονείς τους στον αγώνα  για να κρατηθεί ζωντανός ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στα βουνά της Βόρειας Πίνδου. Θα συνεχίσουμε, ως Καλλιστώ, τόσο να προσφέρουμε επιστημονική γνώση και εμπειρία, όσο και να λαμβάνουμε υπόψιν την άποψη των κατοίκων των περιοχών αυτών, ενήλικων και ανήλικων, ώστε να ενισχύσουμε την προσπάθεια συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής.  

04/08/2017

Οι νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας European Green Belt

Τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής βγήκαν και έχουμε νικητές! Ανάμεσα σε πολλές όμορφες φωτογραφίες, από πολλούς συμμετέχοντες, τα μέλη της επιτροπής ξεχώρισαν τις εξής φωτογραφίες:

1ο βραβείο: Μιχαήλ Κωτσάκης. Χρυσοτσίχλονο (Emberiza citrinella) στην Περιοχή της Πρέσπας (Τρικλάριο)

1st prize

 

2ο βραβείο:  Παναγιώτης Ντούμας . Ροδόπη, περιοχή NATURA: Όρος Χαϊντού – Κούλα και γύρω κορυφές – GR1120003, εποχιακό υγρολίβαδο σε υψόμετρο 1500 μέτρων λίγο κάτω από το Γυφτόκαστρο, Η φωτογραφία είναι αντεστραμμένη και δείχνει το καθρέφτισμα του ουρανού και της βλάστησης της απέναντι όχθης καθώς και τις άκρες του χόρτου που προεξέχει από την επιφάνεια.

2nd

 

3ο βραβείο: Αριστείδης Τσαντόπουλος. Ευρύτερη περιοχή λίμνης Κερκίνης

 

DCIM100MEDIADJI_0104.JPG

 

Εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες. Τους ευχαριστούμε όλους και όλες που ανέδειξαν τις ομορφιές του Ελληνικού Τμήματος της Πράσινης Ζώνης.

20/07/2017

Ακόμα ένα τροχαίο με αρκούδα στην περιοχή Κλειδί Αμυνταίου

Στις 19 Ιουλίου 2017, και περίπου στις 03:00 πμ σημειώθηκε για άλλη μια φορά ένα τροχαίο ατύχημα με θύμα μια αρκούδα στη νέα εθνική οδό Αμυνταίου – Φλώρινας στο ύψος της τοποθεσίας «Κλειδί» Αμυνταίου, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Όροβου. Στο άτυχο ζώο, ένα νεαρό αρσενικό, o θάνατος επήλθε ακαριαία λόγω εσωτερικής αιμορραγίας που προκλήθηκε από την σφοδρή σύγκρουση. Παρά τις ζημιές στο αυτοκίνητο, ο οδηγός συνέχισε την πορεία του και η τροχαία ενημερώθηκε για το πτώμα του ζώου από άλλους διερχόμενους οδηγούς.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ  ενημερώθηκαν από την Αστυνομία και την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Στο σημείο έσπευσαν εκπρόσωποι του Δασαρχείου Φλώρινας, του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, της θηροφυλακής, καθώς και ο κτηνίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας. Ο υπάλληλος της κτηνιατρικής υπηρεσίας εξέτασε το ζώο και προσδιόρισε τα ακριβή αίτια θανάτου και την εκτιμώμενη ώρα του περιστατικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το 12ο ατύχημα με θύμα αρκούδα που σημειώνεται στον εν λόγω τομέα του τοπικού οδικού δικτύου από το 2003. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ το 2012 ανέδειξε το πρόβλημα μέσω ερευνητικού προγράμματος για την προστασία της καφέ αρκούδας και του οικοσυστήματός της στο πλαίσιο του οποίου τοποθετήθηκαν πινακίδες προειδοποίησης, ειδικοί ανακλαστήρες και πραγματοποιήθηκε επιστημονική μελέτη με αντικείμενο τη γενετική ροή των αρκούδων στην περιοχή. Παράλληλα το 2016 η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ πραγματοποίησε σύσκεψη εργασίας με την Εγνατία Α.Ε. με αντικείμενο την αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στην περιοχή και την καινούρια χάραξη της οδού.

Παράλληλα στο πλαίσιο του έργου LIFE AMΥbear «Βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης του ανθρώπου και της αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου», και μετά από εισήγηση της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, εγκρίθηκε η εγκατάσταση μέσα στο 2018 επιπλέον ειδικής σήμανσης και προειδοποιητικών πινακίδων για τους οδηγούς στα πιο επικίνδυνα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της ΠΕ ενότητας Φλώρινας με έμφαση στο Δ. Αμυνταίου. Στο έργο συμμετέχουν o Δήμος Αμυνταίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και η LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε. Ωστόσο, μέχρι τότε το τμήμα αυτό της νέας εθνικής οδού παραμένει αθωράκιστο, και παρόλο που είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή αποτελεί σημαντικό φυσικό πέρασμα για την άγρια ζωή, πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος αντίδρασης όταν κάποιο άγριο ζώο θα βρεθεί στο οδόστρωμα. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνουν έκκληση:

(1)   Προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής του Κλειδιού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί  ειδικά κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από τις αρκούδες, και να  τηρούν πάντα το όριο ταχύτητας.

(2)    Προς την Τροχαία Φλώρινας για τακτικό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων και την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος για όσους οδηγούς δεν τηρούν το όριο ταχύτητας.

(3)   Προς την Τροχαία Φλώρινας κα την ΠΕ Φλώρινας για την πρόβλεψη άμεσης εγκατάστασης ενός προσωρινού συστήματος πινακίδων στην συγκεκριμένη περιοχή για την προειδοποίηση των οδηγών για τήρηση ορίου ταχύτητας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες :

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Πάνος Στεφάνου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας, 6946001618, pstefanou@arcturos.gr

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Μερτζάνης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, 2310 252530, mertzanis@callisto.gr

 

15/06/2017

Εργαστήριο της Πλατφόρμας της ΕΕ για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα

Στις 4 Οκτωβρίου 2016, η υπουργός Περιβάλλοντος, Υδάτων και Δασών της Ρουμανίας, κα Κριστιάνα Πασκά Πάλμερ, ανακοίνωσε την απόφαση να μην εκδοθούν ποσοστώσεις επιτρεπόμενων θανατώσεων για τα είδη της καφέ αρκούδας, του λύκου, του λύγκα και της αγριόγατας, κάνοντας αναφορά σε ανησυχίες σχετικά με τις παρακολουθήσεις και τις συλλογές δεδομένων σχετικά με τους  πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων στη Ρουμανία. Οι απόψεις των φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση μεγάλων σαρκοφάγων, ως προς την αιτιολόγηση αυτής της απόφασης, διίστανται.

Με αυτά τα δεδομένα, η Γενική Ένωση Ρουμάνων Κυνηγών και Ψαράδων (AGVPS) και η WWF Ρουμανίας αποφάσισαν να οργανώσουν ένα κοινό εργαστήριο για τη διατήρηση και διαχείριση μεγάλων σαρκοφάγων ζώων στη Ρουμανία. Η AGVPS και η WWF Ρουμανίας υποστηρίχθηκαν από τους αντιπροσώπους τους σε επίπεδο ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων για Κυνήγι και Διατήρηση (FACE) και το WWF International, οι οποίοι είναι μέλη της Πλατφόρμας της ΕΕ για τη συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων.

Μετά το σεμινάριο, οι συμμετέχοντες προέβησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις στην κατεύθυνση του κοινού οράματος όλων των μελών της Πλατφόρμας:

• Δημιουργία μιας διαφανούς διαδικασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων σχετικά με τα  μεγάλα σαρκοφάγα.

 • Δημιουργία μιας σαφούς πολιτικής για την λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείριση μεγάλων σαρκοφάγων ζώων.

• Βελτίωση της μεθοδολογίας παρακολούθησης των μεγάλων σαρκοφάγων.

• Καθιέρωση αποτελεσματικού συστήματος αποζημιώσεων για τις ζημιές (σε αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο) που προκαλούνται από τα μεγάλα σαρκοφάγα.

• Επείγουσα εφαρμογή ενός συστήματος που θα  αντιμετωπίζει τα περιστατικά με  αρκούδες με προβληματική συμπεριφορά. Η τρέχουσα απαγόρευση της θήρας δεν επιλύει το προβληματικό αυτό φαινόμενο.

• Δημιουργία οικονομικών κινήτρων για την αντιμετώπιση των ζητημάτων συνύπαρξης, αξιοποιώντας την εδραιωμένη φήμη της Ρουμανίας ως (οικοτουριστικού) προορισμού για την παρατήρηση μεγάλων σαρκοφάγων.

Προκειμένου να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, οι συμμετέχοντες καλούν την κυβέρνηση της Ρουμανίας να χρησιμοποιήσει την Πλατφόρμα της ΕΕ για να συμβάλει στη διευκόλυνση της διαδικασίας και να διασφαλίσει την εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων μερών στις μελλοντικές αποφάσεις.

Οι συμμετέχοντες ζητούν από την κυβέρνηση της Ρουμανίας να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα που συνάχθηκαν στο εργαστήριο, και να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η διαδικασία μέσω της δημιουργίας μιας εθνικής (ρουμάνικης) πλατφόρμας για τα μεγάλα σαρκοφάγα.

Συμφωνήθηκε από τα μέλη της πλατφόρμας της ΕΕ για τα Μεγάλα Σαρκοφάγα:

ELO - Ευρωπαϊκός Οργανισμός Γαιοκτημόνων.

Κοινοί εκπρόσωποι Φινλανδών και Σουηδών ταρανδοτρόφων.

FACE - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων για το Κυνήγι και την Διατήρηση

CIC - Διεθνές Συμβούλιο για τη Διατήρηση των θηραμάτων, της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

IUCN - Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

WWF - Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής

EUROPARC Federation- Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Θεοδωρίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», τηλ 2310 252530 (εσωτ.2), email: communication@callisto.gr

 

 

Σημειώσεις για τους συντάκτες:

Η Πλατφόρμα της ΕΕ για τη συνύπαρξη ανθρώπων και Μεγάλων Σαρκοφάγων (εφεξής "Πλατφόρμα") είναι μια ομάδα οργανώσεων που εκπροσωπούν διαφορετικά συμφέροντα οι οποίες έχουν συμφωνήσει σε μια κοινή αποστολή: «Η προώθηση τρόπων και μέσων που θα μειώνουν, και όπου δυνατό θα δίνουν λύσεις, στις συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπινων δραστηριοτήτων και την παρουσία μεγάλων σαρκοφάγων, μέσω της ανταλλαγής γνώσης και της ανοιχτής, εποικοδομητικής συνεργασίας βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό.».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες της πλατφόρμας, ανατρέξτε στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/species/carnivores/coexistence_platform.htm

Επαφές:

Συμπρόεδροι: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Γαιοκτημόνων (ELO) : delphine.dupeux@elo.org ; Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Marco.Cipriani@ec.europa.eu

Γραμματεία πλατφόρμας, lcplatform@adelphi.de

18/05/2017

Όροι συμμετοχής στον διαγωνισμό φωτογραφίας European Green Belt

Όροι συμμετοχής

Οργάνωση. Δεν απαιτείται καμία χρηματική καταβολή για τη συμμετοχή. Οι διοργανωτές, που είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ και EuroNatur (Γερμανία), θα καλύψουν εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός για όλους όσους έχουν ταξιδέψει ή ζουν στα σημεία της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης που βρίσκονται στην Ελλάδα, δηλαδή τα βουνά, τις λίμνες και τα ποτάμια που βρίσκονται κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας. Η προθεσμία υποβολής συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι η 15η Ιουλίου 2017.

Θέμα και κριτήρια. Το θέμα είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη της Ελλάδας.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

-Έλενα Εφέογλου – Φωτογράφος/Εικαστικός, Διδάσκουσα Εργαστηρίου Φωτογραφίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

-Θάνος Καστρίτης – Διευθυντής Προγραμμάτων, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

-Ελισάβετ Κωνσταντινίδου – Προϊσταμένη Δασαρχείου Δράμας

-Θεόδωρος Ναζιρίδης – Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης

-Νίκος Πέτρου – Φωτογράφος Φύσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

 

Οι φωτογραφίες που θα βραβευτούν θα παρουσιαστούν στα site των διοργανωτών και στο http://www.europeangreenbelt.org . Οι αποφάσεις των κριτών είναι τελικές. Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να αποκλείσουν φωτογραφίες που είχαν προφανώς ληφθεί κατά παράβαση του κώδικα συμπεριφοράς για τους φωτογράφους φύσης, τον οποίο μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.euronatur.org/Code-of-conduct.736.0.html. Οι φωτογραφίες που έχουν δεχτεί μεταγενέστερη τροποποίηση και οι οποίες δεν έχουν τραβηχτεί εντός της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης της Ελλάδας δεν θα γίνονται δεκτές.

Φωτογραφίες. Ο κάθε διαγωνιζόμενος δεν μπορεί να συμμετάσχει με περισσότερες από 5 φωτογραφίες. Οι συμμετοχές πρέπει να είναι στη μορφή ψηφιακής έγχρωμης φωτογραφίας και να κατατίθενται μέσω email (europeangreenbeltgreece@gmail.com ) ή να ανεβαίνουν στη σελίδα του Facebook (https://www.facebook.com/europeangreenbeltgreece/) των διοργανωτών (δεν γίνονται δεκτές έντυπες φωτογραφίες, ασπρόμαυρες και σε μορφή πανοράματος). Όλες οι φωτογραφίες πρέπει να είναι σε μορφή αρχείου jpg και ιδανικά 300 dpi.

Ο τίτλος της κάθε ψηφιακής φωτογραφίας θα πρέπει να περιέχει το όνομα του φωτογράφου και το όνομα και τον αριθμό (1-5) της φωτογραφίας (π.χ. GiannisPappas_Brownbear_Rodopi_1.jpg). Φωτογραφίες ζώων και φυτών που έχουν τραβηχτεί σε ελεγχόμενες συνθήκες (καταφύγια, βοτανικούς κήπους ή κάτι παρόμοιο) θα πρέπει να χαρακτηρίζονται με το γράμμα “C” στο όνομα του φακέλου και να περιέχουν τις αντίστοιχες πληροφορίες στον κατάλογο των φωτογραφιών.

Ψηφιακή επεξεργασία. Δεν επιτρέπεται μεταγενέστερη τροποποίηση μιας φωτογραφίας ή του περιεχομένου της. Η προσθήκη ή αφαίρεση ζώων, μελών των ζώων, φυτών, ανεπιθύμητων στοιχείων, ανθρώπων κτλ. σε/από τις φωτογραφίες δεν είναι επιτρεπτή. Τεχνικές επεξεργασίας που δεν αλλοιώνουν το περιεχόμενο της φωτογραφίας, όπως η αύξηση της αντίθεσης ή του κορεσμού είναι αποδεκτές.

Κατάλογος των φωτογραφιών. Η συμμετοχή πρέπει να περιλαμβάνει κατάλογο των φωτογραφιών στα ελληνικά ή τα αγγλικά, σε μορφή αρχείου PDF ή Excel. Εκτός από το όνομα, το email και την ταχυδρομική διεύθυνση του φωτογράφου, τον τίτλο και τον αριθμό (1-5) της κάθε φωτογραφίας, ο κατάλογος πρέπει να παρέχει λεπτομερή περιγραφή του θέματος, περιλαμβάνοντας τις παρακάτω πληροφορίες: την ημερομηνία που τραβήχτηκε η φωτογραφία, το είδος που απεικονίζεται (αν είναι δυνατόν), την τοποθεσία (χώρα, περιοχή, οικότοπος, προστατευόμενη περιοχή κτλ.), όπως και μια μικρή περιγραφή για το πώς δημιουργήθηκε η φωτογραφία.

Οι συμμετοχές κατατίθενται στο europeangreenbeltgreece@gmail.com ή στη σελίδα Facebook της διοργάνωσης (https://www.facebook.com/europeangreenbeltgreece/) . Δεν θα γίνονται δεκτές περισσότερες από 5 φωτογραφίες για κάθε συμμετέχοντα μαζί με τον συνοδευτικό κατάλογο. Οι συμμετοχές θα γίνονται αποδεκτές μόνο εάν τηρούν τις οδηγίες που έχουν δοθεί.

Πνευματικά δικαιώματα, αξιοπιστία και χρήση. Τα πνευματικά δικαιώματα για όλες τις φωτογραφίες που συμμετέχουν τα διατηρεί ο φωτογράφος. Ο φωτογράφος διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών του καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και το όνομά του θα εμφανίζεται μαζί με τη φωτογραφία κάθε φορά που εκείνη δημοσιεύεται. Με τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες παραχωρούν στους διοργανωτές το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες τους δωρεάν για τους παρακάτω σκοπούς:

·   Τη χρήση των φωτογραφιών για την προώθηση του διαγωνισμού σε αντίστοιχες δημοσιεύσεις των διοργανωτών, τις ιστοσελίδες τους και την κάλυψη του διαγωνισμού από τα ΜΜΕ.

·   Όλες οι βραβευμένες φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Καλλιστώ και τη EuroNatur σε υλικά επικοινωνίας προς πώληση και προώθηση της δράσης τους, όπως για παράδειγμα ημερολόγια.

·   Όλες οι βραβευμένες φωτογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διοργανωτές, Καλλιστώ και EuroNatur, για τη διοργάνωση εκθέσεων και την προώθηση των δράσεών τους.

Οι Οργανώσεις EuroNatur και Καλλιστώ έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες που κέρδισαν βραβεία στις δικές τους δημοσιεύσεις, ώστε να κάνουν γνωστές τις δράσεις προστασίας στη Βαλκανική Πράσινη Ζώνη. Οι φωτογραφίες που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν κερδίσει βραβεία θα χρησιμοποιούνται για τους παραπάνω σκοπούς μόνο με την άδεια και κατόπιν σύναψης συμφωνίας με τον φωτογράφο.

Η χρήση των φωτογραφιών πέρα των προαναφερθέντων σκοπών μπορεί να προχωρήσει μόνο μετά από συνεννόηση με τον φωτογράφο. Δικαιώματα χρήσης των φωτογραφιών δεν μπορούν να δίνονται σε άλλους οργανισμούς ή εκδότες. Οι διοργανωτές δεν αποδέχονται καμία ευθύνη για αξιώσεις τρίτων.

Περισσότερες πληροφορίες  :

Γιώργος Θεοδωρίδης: Υπεύθυνος Επικοινωνίας Καλλιστώ

-τηλ:2310-252530 (εσωτ-2) ,  -email: communication@callisto.gr

17/05/2017

Βαδίζοντας στο «Μονοπάτι της Συνύπαρξης»

Με ιδιαίτερη επιτυχία συνεχίζονται στα σχολεία των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών οι δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που έχουν ως τίτλο «Το Μονοπάτι της Συνύπαρξης». Οι συγκεκριμένες δράσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο και αποτελούν μέρος του «Προγράμματος Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βορείας Πίνδου» που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ με δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος». Το Πρόγραμμα εστιάζει στη συνύπαρξη του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του με την άγρια ζωή και ιδιαίτερα με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων, όπως είναι ο λύκος και η αρκούδα. Υπερβαίνοντας τα συνηθισμένα όρια της ευαισθητοποίησης για την προστασία της φύσης, το Πρόγραμμα φιλοδοξεί να ανοίξει με τους μαθητές συζητήσεις που αφορούν τις ζημιές που προκαλούν ο λύκος και η αρκούδα στη γεωργική παραγωγή, τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ή το μεγάλο πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες).

Οι δραστηριότητες διακρίνονται σε δύο μέρη: το πρώτο αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται εντός των σχολικών τάξεων και περιλαμβάνει συμμετοχικές δραστηριότητες όπως παρουσιάσεις, συζητήσεις, παιχνίδια και ομάδες εργασίας, προσαρμοσμένες αντίστοιχα σε μαθητές διαφορετικών ηλικιών και μαθησιακών ικανοτήτων. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πεδίο: μέσα από μία περιήγηση σε ένα μονοπάτι του Κεντρικού Ζαγορίου, οι μαθητές αναζητούν ίχνη, γνώσεις και μαρτυρίες, κρυμμένα μέσα σε ειδικά κουτιά που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του μονοπατιού - αλλά και στους ίδιους τους σημαντικούς οικότοπους της περιοχής, ώστε να ανασυγκροτήσουν με αυτά το περίπλοκο παζλ της συνύπαρξης των τοπικών κοινοτήτων με την άγρια ζωή.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, με συνειδητή επιλογή τόσο της Καλλιστώς όσο και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Πρόγραμμα απευθύνεται κατά προτεραιότητα στα σχολεία των χωριών που αντιμετωπίζουν άμεσα τα παραπάνω ζητήματα. Ήδη από τις πρώτες ημέρες επισκεφθήκαμε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια στο Καλπάκι, το Δίστρατο, τους Μηλιωτάδες, τη Βοβούσα, το Βοτονόσι, το Μικρό Περιστέρι, το Τσεπέλοβο, τη Δεσκάτη. Κάποια από αυτά τα σχολεία είναι τόσο μικρά και απομακρυσμένα που, όπως μας μετέφεραν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτά, είναι η πρώτη φορά που κάποιος φορέας ενδιαφέρεται να υλοποιήσει σε αυτά ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Εμείς από πλευράς μας θεωρούμε ότι οι μαθητές έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση – και ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από παρόμοια Προγράμματα, καθώς οι κάτοικοι στα χωριά αυτά κρατάνε ζωντανή την κτηνοτροφία και τη φύση στα βουνά της Βόρειας Πίνδου.

Νιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε την εξαιρετικά θετική εντύπωση που αποκομίσαμε ήδη από τους μαθητές: σε αντίθεση με τα στερεότυπα που μπορεί να κυκλοφορούν, οι νεαροί συμπολίτες μας όχι μόνο γνωρίζουν ήδη καλά τα ζητήματα που εγείρει η συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής αλλά τις περισσότερες φορές υπερασπίζονται σθεναρά την άγρια ζωή και την απόφασή τους να συνυπάρξουν μαζί της. Νιώθουμε περισσότερο ότι μαθαίνουμε από αυτούς, παρά ότι τους διδάσκουμε.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δύο ενημερωτικές συναντήσεις στην πόλη των Γρεβενών και των Ιωαννίνων, και μία ξενάγηση στο πεδίο:

 -Πέμπτη 18 Μαΐου στις 6μμ, Γρεβενά, Κεντρική Βιβλιοθήκη.

 

-Παρασκευή 19 Μαΐου  στις 6μμ, Ιωάννινα, αίθουσα ΤΕΕ Ηπείρου.

 

-Σάββατο 20 Μαΐου στις 11πμ θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο «Μονοπάτι της Συνύπαρξης» », με σημείο εκκίνησης το χωριό της Βίτσας Ζαγορίου.

Οι τρεις αυτές εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό και κατάλληλες για παιδιά. Πραγματοποιούνται με την στήριξη της ΔΙ.Π.Ε. Ιωαννίνων, της ΔΙ.Π.Ε. Γρεβενών, και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με  δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

 

15/05/2017

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα την Ελληνική Φύση εντός της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης

H Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» σε συνεργασία με τη γερμανική οργάνωση euroNatur διοργανώνει  διαγωνισμό φωτογραφίας  με θέμα το Ελληνικό τμήμα της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης (Balkan Green Belt). Αν ζεις, ταξιδεύεις ή σκοπεύεις να ταξιδέψεις στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη, τώρα είναι η στιγμή να ζωντανέψουν μέσα από τη φωτογραφική σου μηχανή η ποικιλία των τοπίων, τα σπάνια είδη πουλιών και ζώων, ενδημικά φυτά και ενδιαφέρουσες εικόνες των ανθρώπων που ζουν σε αυτή τη φύση. Ο διαγωνισμός φωτογραφίας έχει ως σκοπό να αναδείξει την περιβαλλοντική σημασία της Πράσινης Ζώνης η οποία ενώνει πλέον τις γειτονικές χώρες αντί να τις χωρίζει. Η ημερομηνία λήξης για την υποβολή των φωτογραφιών είναι η 15η Ιουλίου 2017.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη αποτελεί κατά κύριο λόγο την συνοριακή γραμμή αυτού που ήταν παλιά το «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Κατά μήκος του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος» που χώριζε την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση για σχεδόν 40 χρόνια, αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή «πράσινη» ζώνη, ένας οικολογικός διάδρομος που διασχίζει 24 χώρες και ως αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή υπήρξε καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη. Έτσι, οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη νοητή γραμμή μεταξύ της Θάλασσας Μπάρεντς στη Ρώσο – Νορβηγική μεθόριο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στα Βαλκάνια μετονομάστηκαν σε Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη, ενώ το ομώνυμο δίκτυο συγκροτήθηκε το 2003. Το νοτιότερο σκέλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει οροσειρές, καθώς και λίμνες και ποτάμια της Βαλκανικής.

Μια περιοχή με μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πολλαπλές εναλλαγές τοπίων και αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη αποτελεί ιδανικό φόντο για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Στην Ελλάδα, η Πράσινη Ζώνη περιλαμβάνει ποτάμια όπως ο Καλαμάς και ο Έβρος, λίμνες όπως οι Πρέσπες, η Κερκίνη και η Δοϊράνη και όλες τις οροσειρές κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας, όπως η Ροδόπη και η Βόρεια Πίνδος. Απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, μερικά από τα πιο σημαντικά πάρκα της χώρας, βουνά και δάση που αποτελούν καταφύγια απειλούμενων ειδών, όπως η καφέ αρκούδα, συνθέτουν έναν ενδιαφέροντα προορισμό και τόπο εξερεύνησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Η ημερομηνία λήξης για την υποβολή των φωτογραφιών είναι η 15η Ιουλίου 2017. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλα τα άτομα που ζουν, επισκέφτηκαν ή θα επισκεφτούν   το Ελληνικό τμήμα της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης. Οι φωτογραφίες που θα υποβληθούν πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ληφθεί κατά μήκος της Ελληνικής περιοχής της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης και να σταλούν με e-mail  στον λογαριασμό: europeangreenbeltgreece@gmail.com .

Οι νικητές θα κερδίσουν τα παρακάτω βραβεία:

1ο Βραβείο: ένα Tablet

2ο Βραβείο: μία ψηφιακή κορνίζα φωτογραφιών

3ο Βραβείο: ένα power bank

Οι βραβευμένες φωτογραφίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Καλλιστώς http://www.callisto.gr. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 31 Ιουλίου 2017.

Επιπλέον, οι νικητές από κάθε χώρα θα συμμετάσχουν αυτόματα στο Παμβαλκανικό διαγωνισμό, οι νικητήριες φωτογραφίες του οποίου θα παρουσιαστούν στην ιστοσελίδα www.europeangreenbelt.org.

Περισσότερες πληροφορίες  :

Γιώργος Θεοδωρίδης: Υπεύθυνος Επικοινωνίας Καλλιστώ τηλ:2310-252530 (εσωτ-2) , email: communication@callisto.gr

08/05/2017

Ο καλός συντονισμός και η εμπειρία απέτρεψε τον κίνδυνο για τους ανθρώπους και για την αρκούδα στην Αναρράχη Εορδαίας.

Από τα μέσα Απριλίου 2017 έχει εντοπιστεί από το Δασονομείο Πτολεμαΐδας η  παρουσία μίας θηλυκής αρκούδας με 2 μικρά που έχει φωλιάσει κοντά στον οικισμό Αναρράχη Κοζάνης. Σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία και την Αστυνομία στο πλαίσιο του τρέχοντος ευρωπαϊκού προγράμματος «LIFE AmyBear» αλλά και της λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης με βάση το ΦΕΚ 272/7-2-2014, η Καλλιστώ» διεξήγαγε αυτοψίες στη περιοχή προκειμένου να συμβάλλει στην αξιολόγηση του περιστατικού. Όλα τα χαρακτηριστικά έδειξαν ότι πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση θηλυκής αρκούδας που φώλιασε και γέννησε ναι μεν σε δασική έκταση αλλά κοντά σε ανθρώπινες υποδομές, μια εγγύτητα που φαίνεται να παρέχει την αίσθηση παραπάνω ασφάλειας στο ζώο απέναντι στα βρεφοκτόνα αρσενικά. Η βρεφοκτονία από μεγάλα αρσενικά είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα συμπεριφοράς στις αρσενικές αρκούδες προκειμένου τα θηλυκά να ξαναμπούν σε αναπαραγωγικό οίστρο. Η εκτίμηση είναι ότι η αρκούδα πιθανόν να  παραμείνει στην συγκριμένη φωλιά η σε μια κοντινή ακτίνα γύρω από αυτήν για περίπου 1 μήνα ακόμη.

Για την διαχείριση του περιστατικού συνήλθε στις 28/04/2017 (με βάση το ανωτέρω ΦΕΚ)  η «Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων» για περιστατικά αλληλεπίδρασης Αρκούδας – ανθρώπου υπό την αιγίδα της Δι/νσης Δασών και του Δασαρχείου Κοζάνης όπου εκπροσωπήθηκε και η «Καλλιστώ».  Συνεκτιμώντας τα παραπάνω η Συντονιστική Επιτροπή έλαβε μια σειρά αποφάσεων για ενέργειες με προτεραιότητα την ασφάλεια, των εποχούμενων στη συγκεκριμένη τοποθεσία με αφορμή τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις του φυσιολατρικού συλλόγου Αναρράχης στην εν λόγω τοποθεσία αλλά βεβαίως και για την ασφάλεια της αρκούδας και των μικρών της.

Το επιχειρησιακό σχέδιο που αποφασίστηκε περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες: Μια από τις αποφάσεις που υλοποιήθηκε επιτυχώς, ήταν η ματαίωση της εκδήλωσης στο συγκεκριμένο χώρο και επιλογή άλλων σημείων για την ασφαλή πραγματοποίησή της. Παράλληλα αποφασίστηκε η εκ περιτροπής επόπτευση της περιοχής (σε συνεργασία με του λοιπούς αρμόδιους φορείς) ενώ τοποθετήθηκε μια αυτόματη κάμερα σε απόσταση ασφαλείας από την φωλιά προκειμένου να διαπιστωθεί η συχνότητα χρήσης της από την αρκούδα.

Η Συντονιστική Επιτροπή προχώρησε παράλληλα και σε συγκεκριμένα αιτήματα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν την βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της ΟΑΕ με συγκεκριμένα μέτρα όπως:

- Προμήθεια ειδικών κάδων ασφαλείας συλλογής απορριμμάτων και υποχρέωση των Δήμων για τακτικότερη αποκομιδή τους καθώς και προμήθεια Αποτρεπτικών μέσων από τις Ο.Α.Ε. και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες(πιστόλια - λαστιχένιες σφαίρες- κροτίδες κρότου λάμψης- σειρήνες κ.λπ.).

- Προμήθεια και διανομή ηλεκτροφόρων περιφράξεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλες τις μελισσοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σε μικρούς κήπους πλησίον των οικισμών.

- Διερεύνηση της δυνατότητας χορήγησης ποιμενικών σκύλων στους κτηνοτρόφους για την προστασία των κοπαδιών τους.

- Χορήγηση αποζημιώσεων για τις καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο από διάφορες πηγές (ΕΛΓΑ κλπ)

Για όλα τα παραπάνω αιτήθηκε επίσης για άλλη μια φορά την εκταμίευση των απαραίτητων οικονομικών πόρων προκειμένου να βελτιωθεί η επιχειρησιακή λειτουργία της ΟΑΕ. Σημειώνεται ότι η διάθεση των σχετικών πιστώσεων αναμένεται εδώ και αρκετό καιρό κυρίως από το Πράσινο Ταμείο.

Όπως είναι γνωστό, η καφέ αρκούδα δεν επιτίθεται στον άνθρωπο, αλλά αντίθετα τον φοβάται και τον αποφεύγει∙ η μόνη περίπτωση αλληλεπίδρασης με τον άνθρωπο είναι αν νιώσει ότι πρέπει να αμυνθεί γιατί απειλείται η ζωή της ή η ζωή των μικρών της.

Στο πρόγραμμα LIFE AmyBear «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στο Δήμο Αμυνταίου », συμμετέχουν ο  Δήμος Αμυνταίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας η LEVER Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α.Ε.,  και η Καλλιστώ .Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 46 μήνες, έως και τον Ιούλιο του 2020.

24/04/2017

Σεμινάριο για τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) στο Μέτσοβο

Στο πλαίσιο του προγράμματος Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου , το οποίο υλοποιείται με χορηγία του Ιδρύματος Σαύρος Νιάρχος, η Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ διοργανώνει σεμινάρια σχετικά με την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προβλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες). Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017, στις 10:30 πμ θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο στην αίθουσα Χατζηγεωργίου του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής .

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ένα δηλητηριασμένο δόλωμα μπορεί να σκοτώσει πολλά περισσότερα ζώα από αυτά που -παρανόμως- στοχεύει: εκατοντάδες σκύλοι, τσακάλια, αλεπούδες, σπάνια αρπακτικά πουλιά (όπως ο χρυσαετός, ο ασπροπάρης και το όρνιο), ακόμα και αιγοπρόβατα που τυγχάνει να βοσκήσουν στο σημείο τοποθέτησης, πέφτουν κάθε χρόνο θύματα αυτής της βάρβαρης πρακτικής.

Οι μεγαλύτερες απώλειες αφορούν στους σκύλους φύλαξης των κοπαδιών. Ένα δόλωμα μπορεί να εξολοθρεύσει, ακούσια ή εκούσια, δεκάδες τσομπανόσκυλα αφήνοντας τα αντίστοιχα κοπάδια έκθετα στις επιθέσεις και μεγιστοποιώντας έτσι το πρόβλημα των ζημιών από τα άγρια ζώα.

Η εφαρμογή δηλητηριασμένων δολωμάτων έτσι, εκτός από παράνομη, επικίνδυνη και βάρβαρη πρακτική, στην πράξη επιδεινώνει το πρόβλημα των ζημιών, το οποίο υποτίθεται πως αντιμετωπίζει.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων διώκεται από την ελληνική νομοθεσία από το 1993. Παρόλα αυτά, συνεχίζεται με μεγάλη ένταση σε πολλές περιοχές, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους κινδύνους για την άγρια ζωή, τα σκυλιά φύλαξης, τα κυνηγετικά σκυλιά, τους κτηνοτρόφους, τον άνθρωπο.

 

 

18/04/2017

Τροχαίο με αρκούδα –Απαραίτητα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας για τον άξονα ΚΑ45.

Παραμονή Ανάστασης, στις 23:20 μμ σημειώθηκε για άλλη μια φορά ένα δυσάρεστο τροχαίο ατύχημα με θύμα μια αρκούδα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού «Σιάτιστα – Καστοριά-Κορομηλιά» (περίπου 3 χλμ. από τον κόμβο Βογατσικού στο ρεύμα για Κοζάνη). Το άτυχο ζώο, ένα ενήλικο θηλυκό, εισήλθε στο οδόστρωμα από τον κόμβο Βογατσικού στο ρεύμα προς Κοζάνη και κινήθηκε πιθανότατα παράλληλα με την περίφραξη έως ότου συγκρούστηκε  με διερχόμενο όχημα . Σύμφωνα με μαρτυρίες του οδηγού, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, πριν την σύγκρουση είχαν ήδη  καταφέρει να  αποφύγουν  το ζώο 2 προπορευόμενα οχήματα .Ο θάνατος του ζώου επήλθε ακαριαία λόγω συντριπτικών καταγμάτων στο κρανίο και τη λεκάνη, ενώ το εμπρόσθιο τμήμα του οχήματος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Έπειτα από ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου Γρεβενών και την Τροχαία Καστοριάς στο σημείο έσπευσαν εκπρόσωποι της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ως μέλη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης η οποία λειτουργεί στα πλαίσια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 104180/433. Ομοίως κατέφθασε επί τόπου και εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας Καστοριάς και όχημα της Άμεσης Επέμβασης της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ.

Είναι ιδιαίτερα λυπηρό να σημειώνονται ακόμη τέτοια ατυχήματα επί του συγκεκριμένου οδικού άξονα όταν:

(α) από το 2015 έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ  ειδικού υπερενισχυμένου φράχτη σε όλο το μήκος του άξονα κάτι που επέφερε την ραγδαία μείωση των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες.

(β) έχουν τοποθετηθεί τόσο από την Περιφέρεια Καστοριάς  και την ΚΑΛΛΙΣΤΩ (στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ΑRCTOS KASTORIA (09NAT/GR/000333) που ολοκληρώθηκε το 2015), όσο και από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ τουλάχιστον 15 ειδικές προειδοποιητικές πινακίδες για τους οδηγούς

(γ) έχει επανειλημμένα διανεμηθεί στα διόδια του Πολύμυλου αντίστοιχο έντυπο πληροφοριακό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς.

Η ΚΑΛΙΣΤΩ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχουν επισημάνει στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ ότι όσο μένουν ανοχύρωτοι οι 3 κόμβοι κατά μήκος της οδού, θα εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος νέου τροχαίου ατυχήματος. Να υπενθυμίσουμε ότι στο διάστημα 2009-2015 και στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου έπεσαν θύματα τροχαίων ατυχημάτων 22 αρκούδες. Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ απευθύνουμε έκκληση:

(1) Προς την Τροχαία Καστοριάς και Κοζάνης για τακτικό έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων και την επιβολή των κυρώσεων που ορίζει ο νόμος για όσους οδηγούς δεν τηρούν το όριο ταχύτητας.

(2)Προς  την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ για την  λήψη πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια των οδηγών αλλά και της άγριας πανίδας επί του κόμβου ΚΑ45. Ένα από τα πολλά και διαφορετικά παραδείγματα των απαραίτητων πρόσθετων μέτρων είναι αυτό της διαρκής  παρακολούθησης των κόμβων (π.χ. με κάμερες , με ανιχνευτές κίνησης ή άλλο τρόπο) και την άμεση-έγκαιρη ειδοποίηση των διερχόμενων οχημάτων με κατάλληλα μέσα (π.χ. με φωτεινούς πίνακες ενημέρωσης των οδηγών).

 

Για περισσότερες πληροφορίες

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Θεοδωρίδης, Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας - 2310 252530 εσωτ. 2

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: Πάνος Στεφάνου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας - 6946001618

01/03/2016

Νέα από τις εκστρατείες #NatureAlert, #stopTTIP, #stopCETA

Nature_Alert_ 2

Στις αρχές Φεβρουαρίου τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι ενεργοί πολίτες της Ευρώπης πετύχαμε ακόμα μία νίκη:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε , με συντριπτική πλειοψηφία , ενάντια στην αναθεώρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση. Η εκστρατεία που είχε πάρει το όνομα #ΝatureAlert κατάφερε να ασκήσει σημαντική πολιτική πίεση στους υπουργούς περιβάλλοντος της ΕΕ αλλά και  στους Ευρωβουλευτές .Οι τελευταίοι,  τελικά υπερψήφισαν το report για την  ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα (2015/2137(INI)), το οποίο  θέτει ως στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2020. Το εν λόγω report απορρίπτει εμφατικά κάθε πιθανή αναθεώρηση των οδηγιών για τους Οικοτόπους (92/43 ΕΟΚ) και για τα Πτηνά (79/409/ΕΟΚ). Σημαντικός σταθμός  της εκστρατείας #Nature Alert ήταν η συγκέντρωση  520.325 υπογραφών πανευρωπαϊκά από τα περιβαλλοντικά κινήματα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Επόμενο κρίσιμο ραντεβού ενεργών πολιτών και  ευρωπαϊκής πολιτικής έχει οριστεί για την άνοιξη του 2016 όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενσωματώσει στην πρόταση της, τα κατάλληλα νομικά και οικονομικά μέτρα που θα προωθήσουν τη διατήρηση της φύσης στις τομεακές πολιτικές της ΕΕ. Πρέπει λοιπόν να βρισκόμαστε σε επιφυλακή.

stop-ttip (1)

Από την άλλη, τα  νέα δεν είναι τόσο ευχάριστα για τις εκστρατείας #stopTTIP και #stopCETA. Οι πάνω από 3.400.00 υπογραφές που συλλέχθηκαν πανευρωπαϊκά κατάφεραν να σταματήσουν προς το παρόν τις νέες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP) και Καναδά –ΕΕ  (CETA), αλλά φαίνεται πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε:

Στο μέτωπο της TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) , τόσο η πλευρά των  ΗΠΑ όσο και από την πλευρά της ΕΕ, προσπαθούν να φτάσουν σε μία συμφωνία   πριν την λήξη του χρόνου η οποία συμπίπτει και με την λήξη της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Τα ερωτήματα που εγείρουν οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι πολλά αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να νοιάζεται να δώσει μία πλήρη απάντηση. Το γεγονός ότι οι συναντήσεις και οι διαπραγματεύσεις γίνονται εν κρυπτώ μόνο για το χειρότερο μπορεί να μας προδιαθέσει…

stopCETA

Στο μέτωπο της CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) οι συνεννοήσεις μεταξύ ΕΕ και Καναδά προχωράνε πιο γρήγορα .Εχθές δημοσιεύτηκε Δελτίο Τύπου σχετικά με την αλλαγή προσέγγισης σε ένα από τα σημεία που έχει δεχτεί την περισσότερη κριτική , την ISDS (Investor -State Dispute Settlement) , την “Διευθέτηση Διαφορών Επενδυτή-Κράτους”. Είναι προφανές ότι αυτή η κίνηση έχει στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου, χωρίς καμία εγγύηση ότι  η νέα διαδικασία διευθέτησης διαφορών επενδυτή-κράτους δεν θα γίνεται με τους ίδιους δυσμενείς για την δημοκρατία και για τους κανόνες ασφάλειας και υγείας των πολιτών που προέβλεπε και η ΙSDS, προς όφελος των πολυεθνικών.

Η ΤΤΙΡ και η CETA θα επιτρέψουν την είσοδο σε κράτη μέλη της ΕΕ σε επικίνδυνες για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον τεχνολογίες . Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τεχνολογιών είναι το  fracking (εξορυκτική εργασία με την χρήση υγρού υπό πίεση σε σχιστολιθικά πετρώματα) ή οι ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί , αυτό που αποκαλούμε και «Μεταλλαγμένα Τρόφιμα»). Επιπλέον, μέσω της ISDS δίνεται το δικαίωμα στις πολυεθνικές που πωλούν τις τεχνολογίες αυτές, να σύρουν στα δικαστήρια τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών που θα προσπαθήσουν να τους βάλουν κάποιου είδους φραγμό. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν ενεργοί και να εναντιωθούν με κάθε δημοκρατικό μέσο ενάντια στην TTIP και την CETA

Περισσότερα για την ΤΤΙΡ και για την CETA μπορείτε να βρείτε και εδώ.

01/02/2016

#vote4nature, #tweethim, #NatureAlert,

Φίλες και φίλοι,

Τον Ιούλιο του 2015 σας είχαμε καλέσει στην εκστρατεία #ΝatureAlert! Με την δική σας συμμετοχή  οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις φτάσαμε να έχουμε μαζέψει πανευρωπαϊκά   520.325 υπογραφές Ευρωπαίων πολιτών ενάντια στην αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τους Οικοτόπους (92/43 ΕΟΚ) και για την Πτηνά (79/409/ΕΟΚ).

Κάτω από την πίεση των πολιτών (που είναι και οι ψηφοφόροι τους),  12 κυβερνήσεις χωρών-μελών της  ΕΕ έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την Φύση. Τώρα χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για μια ακόμη φορά.

Να πιέσουμε τους ευρωβουλευτές της Ελλάδας να ψηφίσουν να υπερασπιστεί ΦΥΣΗ ΜΑΣ στις 2 Φεβρουαρίου!!!

Στις 2 Φεβρουαρίου 2016 στις 6μμ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει πάνω σε μία κρίσιμη αναφορά για την  Φύση. Οι ευρωβουλευτές, έχουν την ευκαιρία να στείλουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα για την υπεράσπιση των νόμων της φύσης. Να τους βομβαρδίσουμε τώρα με emails, με tweets, με posts στοfacebook! Βρείτε τα email  των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και βομβαρδίστε τους! Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο tweeter στους Ευρωβουλετές που έχουν ήδη δηλώσει την στήριξή τους στις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τους Οικοτόπους (92/43 ΕΟΚ) και για την Πτηνά (79/409/ΕΟΚ) εδώ.

Λιγότερες από 24 ώρες για την δεύτερη κρίσιμη μάχη του #NatureAlert!

Να πιέσουμε τους πολιτικούς να υπερασπιστούν τη φύση!

Nature_Alert_ 2

01/02/2016

Καλλιστώ: Μία ελληνική υποψηφιότητα για τα πανευρωπαϊκά βραβεία Νatura 2000.

Βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα μακριά από μία σπουδαία διάκριση, και σ’ αυτό το βήμα χρειαζόμαστε τη στήριξή σας! Η Καλλιστώ διεκδικεί τη βράβευση στα φετινά Natura 2000 Awards (1) , χάρη στην ολοκλήρωση του Life Arctos Kastoria (3), μιας σειράς δράσεων που την τελευταία πενταετία βελτιώνουν διαρκώς τους όρους συνύπαρξης με την καφέ αρκούδα στον ακριτικό νομό. Η ψήφος σας στο http://natura2000award-application.eu/finalist/2236 θα αποτελέσει ένα ακόμα κριτήριο επιλογής για την επιτροπή βράβευσης! (2)

Αν και τα βραβεία δεν περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο, θ’ αποτελέσουν μία σημαντική ηθική ενίσχυση για τις δικές μας μελλοντικές προσπάθειες. Επιπλέον, θα αναδείξουν διεθνώς την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας, αλλά και τις προσπάθειες ήπιας εναρμόνισης της συνύπαρξης ανθρώπου και καφέ αρκούδας, χωρίς βίαιες παρεμβάσεις στο οικοσύστημα ή περιορισμούς στην ανθρώπινη δραστηριότητα!

Η ψηφοφορία λήγει στις 8 Μαΐου 2016, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 23 του ίδιου μήνα.

Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά για την υποστήριξη!

vote now

 

Σημειώσεις:

 

(1) Τα ‘‘βραβεία Natura 2000’’ είναι ένας θεσμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σκοπό έχει να κάνει ευρύτερα γνωστή την σημασία των προστατευόμενων περιοχών ‘‘Natura 2000’’.  Οι περιοχές αποτελούν ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας σπάνιων ή και απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών και οικοσυστημάτων. Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992 με την υιοθέτηση της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) η οποία συμπληρώνει την Οδηγία για τα Πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν την νομική βάση του δικτύου.

 

(2) Η Καλλιστώ διαγωνίζεται στην κατηγορία “Reconciling interests/ perceptions”, (δηλ. «Συμβιβασμός συμφερόντων /απόψεων»). Όλες οι δράσεις της Καλλιστώς στην περιοχή της Καστοριάς, της οποίας μέρος υπάγεται στο δίκτυο των περιοχών Natura 2000, είχαν στο επίκεντρό τους την εξομάλυνση των απόψεων του ανθρώπου για την καφέ αρκούδα, και πιο συγκεκριμένα την διάδοση του μηνύματος: «Άνθρωπος-Άγρια Ζωή, η συνύπαρξη είναι εφικτή!».

 

(3) Πέρα από την τελική αναφορά του έργου Life Arctos Kastoria  η οποία είναι αρκετά αναλυτική, κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα των δράσεων της Καλλιστώς παρουσιάζονται εδώ:

-Ενισχύθηκαν 23 κτηνοτρόφοι της περιοχής, στους οποίους δωρήθηκαν 28 καλά τσοπανόσκυλα. Τα σκυλιά αυτά, πέρα από το ότι προστατεύουν τα κοπάδια από πιθανή κλοπή, μειώνουν σημαντικά και τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από λύκο ή αρκούδα.

-Τοποθετήθηκαν 40 κάδοι απορριμμάτων, ειδικά τροποποιημένοι ώστε να μην είναι δυνατό το άνοιγμά τους από αρκούδα που μπορεί να αναζητά τροφή.

-Δωρήθηκαν 32 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε ισάριθμες οικογένειες της περιοχής, για την προστασία αγροικιών, λαχανόκηπων, χωραφιών, μελισσιών και μαντριών από την αρκούδα.

-Λειτούργησε Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (ΟΑΕ), που αντιμετώπισε επιτυχώς περισσότερα από 50 περιστατικά σύγκρουσης ανθρώπου-αρκούδας.

-Εγκαταστάθηκαν 22 πινακίδες και 5.600 ειδικοί ανακλαστήρες φωτός για την άγρια πανίδα στον Κάθετο Άξονα 45 της Εγνατίας Οδού που σχεδόν εκμηδένισαν τα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες.

– Τοποθετήθηκε ενισχυμένη περίφραξη ύψους 3 μ. και συνολικού μήκους 130 χλμ., στο Κάθετο Άξονα 45 της Εγνατίας Οδού.

05/01/2016

Για την φωτογραφία με τους λύκους που έγινε viral

viral_wolves

Τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα ο σχολιασμός της παραπάνω φωτογραφίας και πολλοί φίλοι έχουν ζητήσει την γνώμη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Σύμφωνα λοιπόν με τον σχολιασμό που έγινε πολύ δημοφιλής, στην φωτογραφία απεικονίζονται ως προπορευόμενα της αγέλης τα 3 πιο ευάλωτα/ηλικιωμένα άτομα- τα οποία καθορίζουν και τον ρυθμό της πορείας. Στην συνέχεια υποτίθεται ότι πορεύονται 5 νεαρά αρσενικά, οι «πιο ικανοί πολεμιστές», που θα επέμβουν όταν παραστεί ανάγκη. Πίσω τους 11 θηλυκά, «τα ευάλωτα γυναικόπαιδα». Στην συνέχεια άλλα 5 νεαρά και υγιή αρσενικά-«πολεμιστές», ως οπισθοφυλακή, και τέλος ο αρχηγός της αγέλης (αρσενικό) που έτσι επιτηρεί όλη την ομάδα.

 

Ζητήσαμε την γνώμη του Επιστημονικού Υπεύθυνου για τον Λύκο στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ, δρ. Γιώργου Ηλιόπουλου, ο οποίος μας είπε τα εξής:

«Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει να κάνει με κάποιο μέρος εκτός Ελλάδας και άρα και με ένα διαφορετικό λύκο από τον δικό μας. Οι αγέλες στην Ελλάδα σπάνια ξεπερνούν τα 10 άτομα. Οι λύκοι σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη έχουν διαφορετικές συμπεριφορές. Επομένως, κάποια συμπεριφορά που ενδεχομένως να παρατηρείται στον λύκο πχ της Ρωσίας ή πχ της Αλάσκας, δεν σημαίνει ότι το συναντούμε στον λύκο που έχουμε στην Ελλάδα.»

«Πάντως, όλα αυτά που γράφονται για την συγκεκριμένη φωτογραφία στην πραγματικότητα πολύ δύσκολα μπορεί να παρατηρηθούν στη φύση. Δεν είναι δυνατόν να παρατηρήσει κάποιος 25 λύκους από τόσο μεγάλη απόσταση και να καταλάβει με βεβαιότητα ποιο είναι το αναπαραγωγικό ζευγάρι, ποια ζώα είναι θηλυκά, ποια αρσενικά, ποια ηγούνται και ποια όχι…»

«Το χειμώνα οι λύκοι ταξιδεύουν μαζί (όντας αγελαία ζώα) καθώς έχουν μεγαλώσει αρκετά τα μικρά της χρονιάς. Το μέγεθος της αγέλης επηρεάζεται σημαντικά (και) από το μέγεθος του επικρατέστερου θηράματος. Όσο πιο μεγάλο το θήραμα που χρησιμοποιούν (θηρεύουν) περισσότερο, τόσο μεγαλύτερες οι αγέλες. Αυτό δεν έχει να κάνει με την τακτική του κυνηγιού αλλά με το ποσό του διαθέσιμου κρέατος. Μεγάλα θηράματα μπορούν να συντηρήσουν μεγαλύτερες αγέλες και το κρέας δεν πάει χαμένο από άλλα μικρότερα είδη (scavengers). Το μέγεθος της αγέλης εξαρτάται και από άλλους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης και της ανθρωπογενούς θνησιμότητας. Οι λύκοι περπατούν single file , δηλαδή σε μια γραμμή στο χιόνι γιατί είναι ο ενεργειακά περισσότερο ξεκούραστος τρόπος βάδισης (πατιέται το χιόνι από το πρώτο άτομο και έτσι δεν κουράζονται τόσο τα επόμενα). Τα ενήλικα – «κυρίαρχα» άτομα ηγούνται της τελικής κατεύθυνσης-πορείας αλλά εναλλάσσονται μεταξύ τους και με τα υπόλοιπα μέλη για να ξεκουράζονται.»

«Η κοινωνική οργάνωση των λύκων είναι πολύ ευέλικτη και δεν μπορεί εύκολα να χωρέσει σε αυστηρές ερμηνείες, στερεότυπα και γενικεύσεις. Σε γενικές γραμμές όμως το κυρίαρχο-αναπαραγωγικό ζευγάρι (Alpha Male και Alpha Female) είναι αυτό που ηγείται, ενώ μπορεί να παρατηρούνται  αλλαγές στη σύνθεση της αγέλης χρονιά με τη χρονιά, κυρίως λόγω  είτε πιθανόν θανάτων και είτε και της διασποράς.»

«Επιπλέον οι λύκοι κινούνται τακτικότατα και  ο καθένας μόνος του  αλλά και σε μικρότερες ομάδες μέσα στην επικράτεια της αγέλης, ανεξάρτητα από το «κυρίαρχο ζευγάρι».»

«Θα έλεγα ότι πιο σπάνιο είναι να πηγαίνουν όλοι μαζί….Οι λύκοι μιας αγέλης μπορεί να είναι αρκετά ανεξάρτητοι μέσα στην αγέλη (αυτά από παρατηρήσεις στην Ελλάδα με καταγραφικά και τηλεμετρία). Ο ανταγωνισμός κορυφώνεται την αναπαραγωγική περίοδο και/ή σε περιόδους όπου υπάρχει λιγότερη τροφή.»

«Στην Ελλάδα έχουμε παρατηρήσει την συμπεριφορά αυτή (single file) πολλές φορές το χειμώνα (δες παρακάτω εικόνα).»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χαρακτηριστικό μονοπάτι αγέλης 4 λύκων στο χιόνι στον Νομό Γρεβενών.

01/12/2015

Καστοριά: Τροχαίο ατύχημα με ζαρκάδι δίπλα από προειδοποιητική πινακίδα!

Τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα  ζαρκάδι σημειώθηκε το πρωΐ της Κυριακής 29/11 στην περιοχή της Καστοριάς στην επαρχιακή οδό από Καστοριά  προς  Γαύρο- Κορέστεια και κοντά σε σημείο όπου έχει τοποθετηθεί προειδοποιητική πινακίδα από το έργο LIFE ARCΤΟS KASTORIA για την συχνή διέλευση άγριων ζώων στο τμήμα αυτό του οδικού δικτύου. Κλιμάκιο του Δασαρχείου Καστοριάς συνέλεξε το ζώο και το παρέδωσε στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στην πόλη της Καστοριάς,  η οποία μαζί με την ιδιώτη κτηνίατρο κα Ολυμπία Τελιγιορίδου   έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο ζώο.

Στη συνέχεια  το Δασαρχείο Καστοριάς  ενημερώθηκε για την κατάσταση του ζώου χωρίς ωστόσο να δεχτεί περαιτέρω ανάμιξη στο περιστατικό, δυστυχώς. Ως εκ τούτου χρειάστηκε να αναζητηθεί άλλο Δασαρχείο για την φιλοξενία και περίθαλψη του άτυχου ζώου. Τελικά μετά από πρόταση της ΟΑΕ της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ,  και κατόπιν συνεννόησης με το Δασαρχείο Γρεβενών, το τραυματισμένο ζώο μεταφέρθηκε στο εκτροφείο θηραμάτων Γρεβενών όπου και του παρασχέθηκαν οι εκ νέου οι πρώτες βοήθειες. Το ζώο παραμένει στο εκτροφείο σε σταθερή κατάσταση αλλά με σοβαρά κατάγματα.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ θέλει να τονίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι οδηγοί στην περιοχή της Καστοριάς πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί όλες τις εποχές του χρόνου!  Μέσα από την συμμετοχή της στο έργο LIFE ARCTOS KASTORIA, αλλά και μέσα από την συνεργασία της με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ  ΑΕ ,  η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει συμβάλει στην εφαρμογή μίας σειράς μέτρων τα οποία έχουν μειώσει σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα με άγρια ζώα στην περιοχή: Τοποθέτηση υπερενισχυμένης  περίφραξης επί της Εγνατίας Οδού (κάθετος άξονας ΚΑ45) , τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, τοποθέτηση ειδικών ανακλαστήρων (ώστε τα φώτα των διερχόμενων οχημάτων να αποτρέπουν τη διάσχιση του οδοστρώματος από τα ζώα), τοποθέτηση ηλεκτρονικού ενημερωτικού πίνακα κ.α. Ωστόσο, δεν γίνεται να εκμηδενιστούν τα ατυχήματα χωρίς την ενεργό συμμετοχή των οδηγών, αλλά και την συνδρομή της Τροχαίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς. Στην Ελλάδα έχουμε το ευτύχημα να μην έχουμε θρηνήσει ποτέ κάποιο ανθρώπινο θύμα από τροχαίο ατύχημα με κάποιο άγριο ζώο. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων και η τήρηση του νόμου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να μην συμβεί κάποιο μοιραίο ατύχημα στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Θεοδωρίδης: Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας, email:communication@callisto.gr, τηλ:2310252530 (εσωτ.2)

Σημειώσεις προς τους συντάκτες:

H ΚΑΛΛΙΣΤΩ θα ήθελε να ευχαριστήσει ειλικρινά την κτηνίατρο κα Ολυμπία Τελιγιορίδου για την ανιδιοτελή της προσφορά σε όλη την επιχείρηση.

zarkadi1 zarkadi2 zarkadi3

26/11/2015

Συμμετέχουμε στην πορεία για το κλίμα και την ειρήνη

perpatame klima eirini
Η Καλλιστώ ενώνει την φωνή της με το WWF, την Greenpeace και την AVAAZ στην πορεία για το κλίμα και την ειρήνη:
Στο τέλος του μήνα ξεκινά η συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι. Με αφορμή αυτό, διεκδικούμε την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και την ολοκληρωτική της απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ταυτόχρονα υψώνουμε την φωνή μας ενάντια στον πόλεμο στην Συρία αλλά και σε κάθε είδους τρομοκρατία.

Καλούμε όλες και όλους τις φίλες και τους φίλους μας να συμμετέχουμε στην πορεία της Κυριακής 29/11. Εκκίνηση στις 13:00 από την Πλατεία Αριστοτέλους και κατάληξη στον Λευκό Πύργο περπατώντας στη Λεωφόρου Νίκης.

26/07/2014

Καταστροφή προστατευόμενης περιοχής στην Αλυκή Κίτρους στον Κορινό Πιερίας

Ολυμπιάδα… τσιμέντου

Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Νικόλαος Ταγαράς, με μια αδικαιολόγητη, ατεκμηρίωτη και παράνομη απόφαση τροποποιεί τα όρια του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (Κ.Α.Ζ.) «Αλυκή Κίτρους» στον Κορινό Πιερίας.

Η συγκεκριμένη Υ.Α. που συρρικνώνει τα όρια του Κ.Α.Ζ., αποτελεί μια ακόμη άσκηση ασύδοτης «ανάπτυξης», με την οποία επιχειρείται η διάνοιξη του δρόμου για την οικοδόμηση του παραθεριστικού οικισμού «Ολυμπιάδα» και η οριστική «τακτοποίηση» μιας μεθόδευσης χρονολογούμενης από τη δεκαετία του ’90. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα μοναδικό υγρότοπο που φιλοξενεί σημαντικό πλούτο ειδών ορνιθοπανίδας. Με αυτήν τη δόλια παράκαμψη της νομοθεσίας, αλλά και της λογικής, δρομολογείται πλέον η κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου οικισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας 6.500 κατοίκων.

Η περιοχή εκτός από ΚΑΖ αποτελεί και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.), του Δικτύου NATURA 2000 (GR1220010), ενώ βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.) με κωδικό GR1250004 και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Ωστόσο, ο αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. προέβη σε μείωση του ΚΑΖ κατά 4.000 στρέμματα μη λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου για την περιοχή, Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.) Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. Παράλληλα, η Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ξεκινήσει, ήδη από το 2013, προκαταρκτική διερεύνηση σχετικά με τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης της συγκεκριμένης προστατευόμενης περιοχής.

Η οικοδόμηση του παραθεριστικού οικισμού, όπως τεκμηριώνεται και στην πρόσφατη έκθεση καταγραφής της ορνιθοπανίδας του Φ.Δ., παραβιάζει κατάφωρα την εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς θα συντελέσει στην καταστροφή των ενδιαιτημάτων σημαντικών ειδών της ορνιθοπανίδας, αλλά και τύπων οικοτόπων του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, προκαλώντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στη βιοποικιλότητά της. Την ίδια στιγμή δεν συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, καθώς η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοιος λόγος, με κανένα περιβαλλοντικό κριτήριο. Ακόμα και για όσους περιφρονούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου, αξίζει να επισημανθεί ότι η τσιμεντοποίηση μιας υγροτοπικής περιοχής θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελλοντικών κατοίκων του οικισμού σε περίπτωση πλημμύρας.

Οι οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Greenpeace, MEDASSET, MOm και WWF Ελλάς ζητούμε από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. την άμεση ανάκληση της απόφασης τροποποίησης των ορίων του Κ.Α.Ζ. «Αλυκή Κίτρους», καθώς και την πλήρη ανάληψη των ευθυνών για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων προς την κατεύθυνση της αποτροπής της υποβάθμισης και της ορθής διαχείρισης του ανεκτίμητου αυτού υγροτόπου. Ο χειρισμός αυτός ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για αντίστοιχες αρνητικές ενέργειες και σε άλλες περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας εξυπηρετώντας κοντόφθαλμες και επιζήμιες για το φυσικό κεφάλαιο της χώρας μας, επιλογές. Παρόμοιας λογικής πολιτικές επιλογές και νομοθετήματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ν/σ για τον αιγιαλό, δυστυχώς μονοπωλούν πλέον την ελληνική πραγματικότητα.

Οι συνυπογράφουσες Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις:
Αρκτούρος
Αρχέλων / Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Καλλιστώ / Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
Greenpeace
Medasset / Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών
MOm / Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας
WWF Ελλάς

25/07/2014

Η Καλλιστώ αναζητά εθελοντές για το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και την Αναπτυξιακή Καστοριάς υλοποιεί το έργο Life «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» (LIFE 09 NAT/GR/333). Οι βασικοί στόχοι του έργου συνοψίζονται στον περιορισμό και την εξάλειψη των τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες στο οδικό δίκτυο του Ν. Καστοριάς, στην αντιμετώπιση των περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, στη διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών στην αγροτική οικονομία και βελτίωση των όρων συνύπαρξης του ανθρώπου με την άγρια ζωή στο Νομό Καστοριάς.  Τέλος, μεγάλη σημασία δίνεται και στη βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του κοινού.

Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων η ΚΑΛΛΙΣΤΩ συνεχίζει να υλοποιεί Οικο – Εθελοντικό Πρόγραμμα όπου βασικός σκοπός του είναι η κινητοποίηση των μελών των τοπικών κοινωνιών και εθελοντών από Ελλάδα και εξωτερικό στοχεύοντας στην υποστήριξη των προϋποθέσεων για τη συνύπαρξη της αρκούδας και του ανθρώπου στην περιοχή και τη διαχείριση των ορεινών οικοσυστημάτων της. Η δράση θα υλοποιηθεί σε όλο τον ορεινό όγκο της Καστοριάς (Βίτσι, Γράμμος και Βόιο).

Το καλοκαίρι του 2014 είναι η τέταρτη χρονιά της δράσης όπου οι εθελοντές καλούνται να συμμετάσχουν από 8 Αυγούστου 2014 έως και 17 Αυγούστου 2014. Μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες οι εθελοντές θα συνδράμουν στην καταγραφή παρουσίας καφέ αρκούδας, στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του τοπικού πληθυσμού, στη διερεύνηση και καταγραφή σημαντικών μονοπατιών καθώς και των καθαρισμό των σημάτων ειδοποίησης σε περάσματα αρκούδας. Όλες οι δράσεις στοχεύουν στην υποστήριξη των ενεργειών για προστασία και διαχείριση της περιοχής.

Πρακτικές πληροφορίες …
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άτομα άνω των 18 ετών, με όρεξη και επιθυμία συμμετοχής.

Που μένουμε;
Σε παραχωρημένο ξενώνα.

Τι τρώμε;
Μαγειρεύουμε στους χώρους όπου φιλοξενούμαστε ενώ κάποια από τα γεύματα μας γίνονται σε ταβέρνες της περιοχής.

Πως είναι μια μέρα στο πρόγραμμα;
Οι πρώτες μέρες του προγράμματος είναι μέρες εκπαίδευσης στην περιοχή, τη χλωρίδα και την πανίδα αυτής. Ξυπνάμε το πρωί και παίρνουμε πρωινό όλοι και όλες μαζί, συντονιζόμαστε και γίνεται καθημερινά μια μικρή εκπαίδευση που αφορά τις δράσεις μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χωρίζονται οι ομάδες και ξεκινάμε τις δραστηριότητες μας. Καθημερινά αναζητούμε τα ίχνη της καφέ αρκούδας και συλλέγουμε τα στοιχεία της παρουσίας της. Κάνουμε πεζοπορικές διαδρομές για να γνωρίσουμε την περιοχή, ενημερώσεις στην τοπική κοινωνία κ.α.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα μπορούμε να το συνδιαμορφώσουμε ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις προτάσεις που θα προκύψουν. Τον ελεύθερο μας χρόνο προσπαθούμε να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπική κοινωνία και να έρθουμε σε επαφή μαζί της ενώ παράλληλα να την ενημερώσουμε για θέματα που την αφορούν. Το ίδιο και στους επισκέπτες της περιοχής δίνοντας έμφαση στο να γνωρίσουν τα δασικά οικοσυστήματα και την πανίδα αυτών.

Τι φοράμε;
Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας ρούχα τόσο καλοκαιρινά όσο και πιο ζεστά, μη ξεχνάμε στο βουνό έχει δροσούλα ή και κρύο. Είναι αναγκαίο να έχουμε μακριά παντελόνια, κλειστά παπούτσια (κατά προτίμηση μποτάκια – ορειβατικά), μακριμάνικα μπλουζάκια μαζί μας.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οι εθελοντές και οι εθελόντριες θα είναι ασφαλισμένες.

Τι έχουμε μαζί μας;
Απαραίτητο είναι να έχουμε μαζί μας σεντόνια και μαξιλαροθήκη, τα προσωπικά μας είδη (σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια λαμβάνει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή προτείνουμε να έχετε μαζί σας ότι είναι αναγκαίο για όλη τη διάρκεια του προγράμματος), sleeping bag, ένα φακό και ένα σακίδιο πλάτης για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα προσωπικά σας είδη όσο θα λείπουμε στις δράσεις. Επίσης καλό είναι να έχετε ένα δοχείο νερού τουλάχιστον ενός λίτρου, γυαλιά ηλίου και καπέλο.
Άλλα αναγκαία που καλό είναι να έχουμε στο νου μας:
Για κάθε άτομο που θα συμμετάσχει ζητάμε να είναι (ή να γίνει) μέλος – συνδρομητής της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Επιπλέον, ειδικά για φέτος το κόστος της διατροφής θα μοιραστούμε όλοι και όλες που θα συμμετάσχουμε στο εθελοντικό πρόγραμμα. Το κόστος ασφάλισης κατά τη διάρκεια της συμμετοχής των εθελοντών, οι μετακινήσεις εντός της περιοχής του προγράμματος και η διαμονή καλύπτεται από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Υπεύθυνο Τύπου και Επικοινωνίας της Καλλιστώς, Γιώργο Θεοδωρίδη, στο 2310 252530, στο φαξ 2310 272190 και στο email: communication@callisto.gr .