Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για την αρκούδα, τον λύκο, το τσακάλι ή το λύγκα; Δείτε εδώ όλες τις σχετικές πληροφορίες για τα ζώα αυτά και προετοιμαστείτε για μια συζήτηση με τα παιδιά σας ή τους μαθητές σας.

 

Έντυπα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Παιχνίδια

Το παιχνίδι της βιοσυσσώρευσης

Τα παιδιά έχουν όλα από μία σακούλα ενώ εμείς ρίχνουμε στο προαύλιο λευκά και κόκκινα χαρτάκια. Οι οδηγίες προς τα παιδιά είναι ότι είναι ζωάκια -ότι ζωάκι θέλει ο καθένας - καλό είναι να επιλέξουμε ανάμεσα από τα ζώα που υπάρχουν στην Ελλάδα. Έπειτα λέμε στα παιδιά ότι τα χαρτάκια είναι το φαγητό τους και δίνουμε το παράγγελμα να τα μαζέψουν. Μόλις μαζέψουμε τα χαρτάκια λέμε στα παιδιά ότι μπορούν τώρα το ένα ζωάκι να κυνηγάει το άλλο και να του παίρνει τη σακούλα έτσι όπως γίνεται και στη φύση το ένα ζώο τρέφεται από το άλλο. Έτσι τα παιδιά κυνηγιούνται και παίρνει χωρίς βία το ένα από το άλλο τη σακούλα όποιο παιδί χάνει τη σακούλα του τότε βγαίνει από το παιχνίδι. Μόλις μείνουν λίγα παιδιά μαζευόμαστε όλοι μαζί και βλέπουμε τι έχουν οι σακούλες τους. Τα κόκκινα χαρτάκια συμβολίζουν τη μόλυνση. Συζητάμε μετά για τη διαδικασία αλλά και τη συσσώρευση της μόλυνσης μέσα από την τροφή μας.

Οι ξυλοκόποι

Χωρίζουμε τα παιδιά σε δέντρα και ζώα. Το κάθε δέντρο μπορεί να γίνει φωλιά ενός ζώου. Αφού τα παιδιά βρούνε τη φωλιά τους τότε κάποιο μένει από έξω, μεταμορφώνουμε αυτό το παιδί σε ξυλοκόπο και έπειτα κόβει ακόμα ένα δέντρο  (είναι σαν τις μουσικές καρέκλες). Στην συνέχεια ο ξυλοκόπος κόβει κι άλλο δέντρο= κι άλλα ζωάκια χάνουν την φωλιά τους.   Έπειτα συζητάμε τι είναι αυτό που κάναμε.

Το παιχνίδι του τυφλού μάντη

Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και κάθε φορά κλείνουμε τα μάτια ενός παιδιού. Η ομάδα του τον οδηγεί σε ένα ερέθισμα, ένα φύλλο - ένα λουλούδι - ένα δέντρο ή ότι άλλο. Το παιδί με τα κλειστά μάτια μπορεί να το αγγίξει να το μυρίσει αλλά όχι να το δει. Μετά η ομάδα οδηγεί το παιδί στο σημείο από όπου ξεκίνησε και του ανοίγουμε τα μάτια με ανοιχτά τα μάτια πια προσπαθεί να βρει που ήταν αυτό που άγγιξε ή μύρισε.

Χειροτεχνίες

Φτιάχνουμε εύκολα μία αρκουδίτσα

Με αυτή την χειροτεχνία μπορούμε εύκολα και γρήγορα να φτιάξουμε μία συμπαθητική παχουλή αρκουδίτσα!

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι ψαλίδι κόλλα και μπογιές. Εκτυπώνουμε το αρχικό παερίγραμμα με τα πολλά κυκλάκια, καλό είναι να γράψουμε με ένα μολυβάκι τα νούμερα που έχουν τα κυκλάκια πριν τα κόψουμε, για να μην μπερδευτούμε. Στην συνέχεια βάφουμε να κυκλάκια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φυσικά χρώματα της αρκούδας (καφέ, σκούρο καφέ, καστανό, λίγο γκρίζο κλπ) ή χρώματα της φαντασίας μας. Τέλος, κολλάμε τα κυκλάκια όπως μας δείχνει το σχεδιάγραμμα  (το καθένα σύμφωνα με τον αριθμό του). Η αρκουδίτσα μας είναι έτοιμη!

Αυτάκια λύκου ή αρκούδας

Μια γρήγορη και εύκολη κατασκευή!

Η χειροτεχνία αυτή συνδυάζεται συνήθως και με κάποιο παινίδι ρόλων (τόσο στο πεδίο όσο και μέσα στην τάξη). Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι τα παιδιά διαλέγουν ποιο ζώο/ ποιά ομάδα ζώων θέλουν να υποδειθούν και παίρνουν τα ανάλογα αυτάκια. Μετά κόβουν το περίγραμμά τους και περνάνε με τη βοήθεια των γονιών ή των δασκάλων τους, ένα λάστιχο δεξία και αριστερά από τα αυτάκια και τα φοράνε.

Μάσκες λύκου και αρκούδας

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τις μάσκες και μετά τις κόβουν

Τα παιδιά ζωγραφίζουν τις μάσκες και μετά τις κόβουν για να περάσουν με τη βοήθεια των γονιών ή των δασκάλων τους, ένα λάστιχο δεξία και αριστερά από τη μάσκα ώστε να τη φορέσουν.