Αρχείο Παλαιότερων Προγραμμάτων

Δράσεις Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου- Το μονοπάτι της συνύπαρξης

Το «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης στο Εθνικό Πάρκο Βορείας Πίνδου» που υλοποίηθηκε από την Περιβαλλοντική Οργάνωση Καλλιστώ με δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» την περίοδο Σεπτέμβριος 2016- Αύγουστος 2017. Το Πρόγραμμα εστίασε  στη συνύπαρξη του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του με την άγρια ζωή και ιδιαίτερα με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων, όπως η αρκούδα. Το έργο του Προγράμματος αποτελούνταν από δύο Δράσεις.

Κατά την πρώτη Δράση πρασματοποιήθηκαν παρουσιάσεις Περιβαλλοντικής Εκπάιδευσης σε σχολεία των νομών Ιωαννίνων και Γρεβενών και περιλάμβανε συμμετοχικές δραστηριότητες όπως παρουσιάσεις, συζητήσεις, παιχνίδια και ομάδες εργασίας, προσαρμοσμένες αντίστοιχα σε μαθητές διαφορετικών ηλικιών και μαθησιακών ικανοτήτων. Η Δράση επίσης περιλάμβανε ένα πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο πεδίο: μέσα από μία περιήγηση σε ένα μονοπάτι του Κεντρικού Ζαγορίου ("Το μονοπάτι της συνύπαρξης"), οι μαθητές αναζητούν ίχνη, γνώσεις και μαρτυρίες, κρυμμένα μέσα σε ειδικά κουτιά που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος του μονοπατιού - αλλά και στους ίδιους τους σημαντικούς οικότοπους της περιοχής, ώστε να ανασυγκροτήσουν με αυτά το περίπλοκο παζλ της συνύπαρξης των τοπικών κοινοτήτων με την άγρια ζωή.Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, με συνειδητή επιλογή τόσο της Καλλιστώς όσο και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Πρόγραμμα απευθύνθηκε κατά προτεραιότητα στα σχολεία των χωριών που αντιμετωπίζουν άμεσα τα παραπάνω ζητήματα. Ήδη από τις πρώτες ημέρες επισκεφθήκαμε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια στο Καλπάκι, το Δίστρατο, τους Μηλιωτάδες, τη Βοβούσα, το Βοτονόσι, το Μικρό Περιστέρι, το Τσεπέλοβο, τη Δεσκάτη. Κάποια από αυτά τα σχολεία είναι τόσο μικρά και απομακρυσμένα που, όπως μας μετέφεραν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτά, είναι η πρώτη φορά που κάποιος φορέας ενδιαφέρεται να υλοποιήσει σε αυτά ένα τέτοιο Πρόγραμμα. Στο πλαίσιο του έργου η Καλλιστώ επισκέφτηκε 32 σχολεία, με 1098 μαθητές και μαθήτριες, από 127 διαφορετικές τάξεις και 151 παιδιά από 5 κοινωνικούς φορείς (Άρσις, ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Γρεβενών, Κέντρο φιλοξενείας παιδιών Δουραχάνης, Κιβωτός του Κόσμου Πωγώνιανης). Επίσης 89 μαθητές επισκέφτηκαν το μονοπάτι της συνύπαρξης

Η δεύτερη Δράση περιελάμβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια για το προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, και για άλλους ενδιαφερόμενους (κτηνοτρόφους, κυνηγούς κα) σε δράσεις ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες). Τα δηλητηριασμένα δολώματα  είναι ένας από τα μεγαλύτερους κινδύνους τόσο για τα άργια ζώα (αρκούδα, λύκος, αρπακτικά πουλιά κα) όσο και για τους σκύλους εργασίας (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα) και για σκύλους συντροφιάς. Στα πλαίσια αυτής της δράσης μοιράστηκαν στους συμμετέχοντες των σεμιναρίων εκπαιδευτικά φυλλάδια , ενώ γενικά στην περιοχή του έργου μοιράστηκαν 150 κουτιά πρώτων βοηθείων (anti-poison first aid kit) για την περίπτωση που κάποιο σκυλί καταναλώσει κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα (το φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης του kit μπορείτε να το βρείτε εδώ) σε κτηνοτρόφους και λοιπόυς ενδιαφερόμενους.

More Παλαιότερα Προγράμματα