Εθελοντισμός

Τρέχοντα προγράμματα

Γίνε και εσύ εθελοντής στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ δηλώνοντας συμμετοχή:

Στο γραφείο της Καλλιστώς (Θεσσαλονίκη) βοηθώντας διάφορα τμήματα της οργάνωσης

Η Καλλιστώ θα εκτιμούσε οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορούσε να της προσφέρει κάποια εθελόντρια ή κάποιος εθελοντής σε δουλειές γραφείου. Πιο συγκεκριμένα χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα ήθελαν να βοηθήσουν σε ζητήματα επικοινωνίας, οργάνωσης των επισκέψεων σε σχολεία και παιδικές βιβλιοθήκες (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση), επαφών με εθελοντές και εθελόντριες σε άλλες πόλεις, γραφιστικής, φωτογραφίας και άλλα. Ελάτε σε επαφή μαζί μας για να δούμε τι ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά σας!

Σε δράσεις από απόσταση

Βοήθησέ μας από το σπίτι σου. Σημείωσε στη Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, ποιες είναι οι δεξιότητές σου (μεταφράσεις, φωτογραφία, γραφιστική ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να μας βοηθήσει) και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σου.

 

Στα καλοκαιρινά εθελοντικά προγράμματα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι, σε σημαντικούς ορεινούς βιοτόπους, εθελοντές και εθελόντριες κάθε ηλικίας, μαζί με την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, υλοποιούμε προγράμματα δασοπροστασίας, συνεργαζόμαστε στην έρευνα για τη φύση και την ιστορία της περιοχής, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε δημιουργικές παρεμβάσεις στο πεδίο, ενημερώνουμε επισκέπτες και παραγωγούς, βοηθάμε στην επόπτευση των Προστατευόμενων Περιοχών.

Στη Ροδόπη, το Γράμο ή τα βουνά των Γρεβενών σας καλούμε να συμμετάσχουμε μαζί στην προσπάθεια προστασίας της φύσης!

Ενδεικτική διάρκεια: 1 έως 2 εβδομάδες

* Η οριστικοποίηση υλοποίησης των καλοκαιρινών εθελοντικών προγραμμάτων γίνεται κάθε χρόνο Απρίλιο με Ιούνιο.

Για το εθελοντικό πρόγραμμα του 2021 μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ

Χρήσιμες πληροφορίες για τον εθελοντισμό στο πεδίο

Που μένουμε;
Μένουμε σε κάποιο ξενώνα  ή σε καταφύγιο στην περιοχή παρέμβασης. 
 
Τι τρώμε;
Μαγειρεύουμε στους χώρους όπου φιλοξενούμαστε ενώ κάποια από τα γεύματα μας γίνονται σε ταβέρνες της περιοχής. 
 
Ποια η οικονομική συνεισφορά των εθελοντών και εθελοντριών;
Οι εθελοντές και οι εθελόντριες συμμετέχουν με το ποσό των 40€ που καλύπτει την ετήσια συνδρομή στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ ώστε να γίνουν υποστηρικτές. Εννίοτε συμβάλουν και με ένα ποσό για τα έξοδα διατροφής. 
 
Πως είναι μια μέρα στο πρόγραμμα;
Ξυπνάμε το πρωί και παίρνουμε πρωινό όλοι μαζί, συντονιζόμαστε και γίνεται μια μικρή εκπαίδευση που αφορά στις εργασίες που θα αναλάβουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χωρίζονται οι ομάδες και ξεκινάμε τις δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι πριν από τη συμμετοχή κάθε εθελοντή και εθελόντριας υπάρχει ενημέρωση και αν είναι αναγκαίο εκπαίδευση πάνω στο αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθεί. Η καθημερινή εκπαίδευση αφορά μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στο πεδίο εργασίας που έρχεται να προστεθεί στην προ της συμμετοχής εκπαίδευση. 
 
Τι φοράμε;
Χρειάζεται να έχουμε μαζί μας ρούχα τόσο καλοκαιρινά όσο και πιο ζεστά, μη ξεχνάμε ότι στο βουνό έχει δροσούλα ή και κρύο. Είναι αναγκαίο να έχουμε μακριά παντελόνια, κλειστά παπούτσια (κατά προτίμηση μποτάκια - ορειβατικά), μακριμάνικα μπλουζάκια μαζί μας (ιδανικό είναι το μάλλινο πουκάμισο). 
 

Σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού

Στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, συμμετέχουμε κάθε χρόνο σε πολλές εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση μικρών και μεγάλων σχετικά με τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα και τους κινδύνους που τα απειλούν.

 

Στην περιβαλλοντική εκπαίδευση σε σχολεία ή παιδικές βιβλιοθήκες

Παίζουμε με τα παιδιά και παράλληλα μαθαίνουμε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την αρκούδα και τον λύκο, τους βιοτόπους τους και τις συνήθειές τους. 

Σε εργασίες στην φύση

Βοηθάμε σε δράσεις εκτός Θεσσαλονίκης, στις περιοχές παρέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες (αναζήτηση ιχνών ειδών πανίδας, συλλογή τριχών αρκούδας για γενετική ανάλυση, ραδιοπαρακολούθηση πληθυσμών πανίδας, καθαρισμός οικοτουρισικών μονοπατιών, κλάδεμα άγριων οπωροφόρων δέντρων (μετά από άδεια του Δασαρχείου) κα)

Θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα εθελοντικά προγράμματα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ;
Επικοινώνησε μαζί μας στο communication@callisto.gr ή εναλλακτικά μπορείς να
ρωτήσεις τους εθελοντές της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ 
για τη δική τους εμπειρία.