01/03/2016

Νέα από τις εκστρατείες #NatureAlert, #stopTTIP, #stopCETA

Στις αρχές Φεβρουαρίου τα περιβαλλοντικά κινήματα και οι ενεργοί πολίτες της Ευρώπης πετύχαμε ακόμα μία νίκη:

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε , με συντριπτική πλειοψηφία , ενάντια στην αναθεώρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών για τη φύση. Η εκστρατεία που είχε πάρει το όνομα #ΝatureAlert κατάφερε να ασκήσει σημαντική πολιτική πίεση στους υπουργούς περιβάλλοντος της ΕΕ αλλά και  στους Ευρωβουλευτές .Οι τελευταίοι,  τελικά υπερψήφισαν το report για την  ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Βιοποικιλότητα (2015/2137(INI)), το οποίο  θέτει ως στόχο την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2020. Το εν λόγω report απορρίπτει εμφατικά κάθε πιθανή αναθεώρηση των οδηγιών για τους Οικοτόπους (92/43 ΕΟΚ) και για τα Πτηνά (79/409/ΕΟΚ). Σημαντικός σταθμός  της εκστρατείας #Nature Alert ήταν η συγκέντρωση  520.325 υπογραφών πανευρωπαϊκά από τα περιβαλλοντικά κινήματα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Επόμενο κρίσιμο ραντεβού ενεργών πολιτών και  ευρωπαϊκής πολιτικής έχει οριστεί για την άνοιξη του 2016 όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενσωματώσει στην πρόταση της, τα κατάλληλα νομικά και οικονομικά μέτρα που θα προωθήσουν τη διατήρηση της φύσης στις τομεακές πολιτικές της ΕΕ. Πρέπει λοιπόν να βρισκόμαστε σε επιφυλακή.

stop-ttip (1)

Από την άλλη, τα  νέα δεν είναι τόσο ευχάριστα για τις εκστρατείας #stopTTIP και #stopCETA. Οι πάνω από 3.400.00 υπογραφές που συλλέχθηκαν πανευρωπαϊκά κατάφεραν να σταματήσουν προς το παρόν τις νέες εμπορικές συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP) και Καναδά –ΕΕ  (CETA), αλλά φαίνεται πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε:

Στο μέτωπο της TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) , τόσο η πλευρά των  ΗΠΑ όσο και από την πλευρά της ΕΕ, προσπαθούν να φτάσουν σε μία συμφωνία   πριν την λήξη του χρόνου η οποία συμπίπτει και με την λήξη της θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Τα ερωτήματα που εγείρουν οι πολίτες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι πολλά αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν φαίνεται να νοιάζεται να δώσει μία πλήρη απάντηση. Το γεγονός ότι οι συναντήσεις και οι διαπραγματεύσεις γίνονται εν κρυπτώ μόνο για το χειρότερο μπορεί να μας προδιαθέσει…

stopCETA

Στο μέτωπο της CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) οι συνεννοήσεις μεταξύ ΕΕ και Καναδά προχωράνε πιο γρήγορα .Εχθές δημοσιεύτηκε Δελτίο Τύπου σχετικά με την αλλαγή προσέγγισης σε ένα από τα σημεία που έχει δεχτεί την περισσότερη κριτική , την ISDS (Investor -State Dispute Settlement) , την “Διευθέτηση Διαφορών Επενδυτή-Κράτους”. Είναι προφανές ότι αυτή η κίνηση έχει στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις του κόσμου, χωρίς καμία εγγύηση ότι  η νέα διαδικασία διευθέτησης διαφορών επενδυτή-κράτους δεν θα γίνεται με τους ίδιους δυσμενείς για την δημοκρατία και για τους κανόνες ασφάλειας και υγείας των πολιτών που προέβλεπε και η ΙSDS, προς όφελος των πολυεθνικών.

Η ΤΤΙΡ και η CETA θα επιτρέψουν την είσοδο σε κράτη μέλη της ΕΕ σε επικίνδυνες για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον τεχνολογίες . Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τεχνολογιών είναι το  fracking (εξορυκτική εργασία με την χρήση υγρού υπό πίεση σε σχιστολιθικά πετρώματα) ή οι ΓΤΟ (Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί , αυτό που αποκαλούμε και «Μεταλλαγμένα Τρόφιμα»). Επιπλέον, μέσω της ISDS δίνεται το δικαίωμα στις πολυεθνικές που πωλούν τις τεχνολογίες αυτές, να σύρουν στα δικαστήρια τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών που θα προσπαθήσουν να τους βάλουν κάποιου είδους φραγμό. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν ενεργοί και να εναντιωθούν με κάθε δημοκρατικό μέσο ενάντια στην TTIP και την CETA

Περισσότερα για την ΤΤΙΡ και για την CETA μπορείτε να βρείτε και εδώ.

 

Προσθέστε νέο Σχόλιο