22/02/2019

Μήνυμα του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Σήμερα το πρωί(σσ: την Πέμπτη 21/02/2019) συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι αιτήσεις ακύρωσης που έχουμε υποβάλει κατά των δύο πρώτων αιολικών σταθμών που έχουν αδειοδοτηθεί στις παρθένες κορυφές των Αγράφων (σε υψόμετρο έως και 2,000 μέτρα, το ψηλότερο μέχρι στιγμής σημείο της χώρας όπου έχουν δοθεί άδειες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών). Το δικαστήριο άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματά μας σχετικά με τις πλημμέλειες των αδειών εγκατάστασης, οι οποίες :

-1) παραβιάζουν το εγχώριο και ενωσιακό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της ορεινής περιοχής που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 και έχει καθοριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας με πολλά σπάνια ζώα/πτηνά και φυτά,

-2) έχουν εκδοθεί χωρίς Άδεια Επέμβασης σε δάση & δασικές εκτάσεις,

-3) παραβιάζουν τις τεχνικές προδιαγραφές για τη διάνοιξη δασικών δρόμων, καθώς και πολλές άλλες διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

 

Οι επενδύτριες εταιρίες παραδέχτηκαν στο δικαστήριο ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν καμία εργασία εγκατάστασης προτού προσκομίσουν την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση – η οποία εκκρεμεί από το 2015 και πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η υποχρέωση υποβολής και έγκρισης της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης τέθηκε ως όρος για την έναρξη των εργασιών εγκατάστασης τόσο από το ΣτΕ (κατά την εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής) όσο και από το Δασαρχείο Καρδίτσας κατόπιν Αναφορών-Καταγγελιών μας προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το ΣτΕ μας έδωσε προθεσμία ενός μήνα (μέχρι τις 20 Μαρτίου) προκειμένου να εμπλουτίσουμε την αντίκρουση του Τεχνικού Υπομνήματος που προσκόμισαν οι εταιρείες μόλις στις 25.1.2019 και με το οποίο επί της ουσίας συνομολογούν αφενός τις σοβαρές επιστημονικές πλημμέλειες και αντιφάσεις των Μελετών τους [όπως τις έχουμε ήδη εντοπίσει και αναδείξει βάσει αναλυτικών Γεωλογικών Εκθέσεων που έχουμε καταθέσει στο ΣτΕ] και αφετέρου την τεχνική αδυναμία κατασκευής των αιολικών σταθμών, όπως αυτοί έχουν αδειοδοτηθεί, χωρίς την μετατροπή των Αγράφων σε «κρανίου τόπο».

Επομένως, ο επόμενος μήνας προβλέπεται να είναι γεμάτος κινητοποιήσεις, έρευνες (τεχνικές, επιτόπιες, κ.ο.κ.), και ενημέρωση αρχών, φορέων και πολιτών. Οποιοσδήποτε θέλει να συνεισφέρει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας εδώ : diktyoagrafa@gmail.com , agrafasos@gmail.com  ( Πρωτοβουλία Αθήνας), ή στην παρούσα σελίδα    (σσ: https://www.facebook.com/groups/990793077599633/  )   και εδώ: www.facebook.com/savegreekmountains/  .

#save_agrafa  #save_greek_mountains  #SaveAgrafa  #SaveGreekMountains 

Προσθέστε νέο Σχόλιο