24/02/2021

Επιτυχημένη διαδικτυακή εκδήλωση του LIFE ARCPROM για τις απειλές από τα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες)

Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις απειλές των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) για την φύση και των άνθρωπο.  H εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του έργο LIFE ARCPROM το οποίο έχει ανάμεσα στους στόχους του την Ανακήρυξη της 22ης Φεβρουαρίου ως «Εθνική Ημέρα Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα». Η λίστα των ομιλητών περιλάμβανε  εκπρόσωπους του ΥΠΕΝ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (WWF, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ) και των Εθνικών Πάρκων Βόρειας Πίνδου , Πρεσπών και Οροσειράς Ροδόπης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν live περίπου  100 άνθρωποι και τις επόμενες ημέρες ακόμα περισσότεροι μπόρεσαν να την δουν, είτε ολόκληρη είτε κάποια αποσπάσματά της, μέσω facebook (https://www.facebook.com/lifearcprom/videos/259824652428820 ).

H χρήση δηλητηριασμένου δολώματος (φόλας) στην ύπαιθρο αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται και αλληλεπιδρούν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες με διαφορετικά κίνητρα.  Ταυτόχρονα αποτελεί μία παράνομη πράξη που βλάπτει σοβαρά τόσο έμμεσα όσο και άμεσα το φυσικό περιβάλλον  και τον άνθρωπο. Η καταδικαστέα αυτή πράξη έχει 2 βασικές κατηγορίες στόχευσης:

1)   Τα ζώα συντροφιάς (κατοικίδια) ή/και  ζώα εργασίας (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα). Η θανάτωση σε αυτή την περίπτωση σχετίζεται με αντεκδικήσεις, προσωπικές διαφορές, κλπ μεταξύ των ιδιοκτητών των ζώων και των χρηστών γης σε μια δεδομένη περιοχή. Έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις αντεκδίκησης μεταξύ κυνηγών και κτηνοτρόφων εξαιτίας της σύγκρουσης για τη χρήση μιας περιοχής, είτε για εκγύμναση κυνηγόσκυλων ή άσκηση θήρας, είτε για βόσκηση, αντίστοιχα. Σε αυτές τις περιπτώσεις στόχος γίνονται τα τσοπανόσκυλα και  τα κυνηγόσκυλα.

2)    Είδη της άγριας πανίδας (αρκούδα, λύκος,  αγριογούρουνο, ασβός, αλεπού, κουνάβι) ως πράξη αυτοδικίας μετά από κάποια ζημιά που (πιθανώς) να  έχουν προκαλέσει στην αγροτική παραγωγή,  είτε ως τρόπος αποφυγής τέτοιων ζημιών. 

Και στις 2 περιπτώσεις υπάρχουν σοβαρές παράπλευρες απώλειες. Επιπλέον έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η θανάτωση ειδών της άγριας πανίδας με δηλητήρια  σε καμία περίπτωση  δεν αποτελεί «λύση» στο πρόβλημα των ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Και αυτό γιατί:

  • Το πιθανότερο είναι πως στη θέση του ζώου που θα θανατωθεί, θα έρθουν άλλα ζώα που πιθανόν να  συνεχίσουν να προκαλούν ζημιές. Από την στιγμή που κάποιος ρίξει ένα  δηλητηριασμένο δόλωμα στην ύπαιθρο είναι απρόβλεπτος ο κίνδυνος και η μαζικότητα κατανάλωσης από σημαντικά είδη , της άγριας πανίδας όπως σπάνια θηλαστικά, αρπακτικών πτηνά  και ζώα εργασίας προκαλώντας σοβαρές και μαζικές απώλειες στους πληθυσμούς τους.
  • Σε αντίθεση με την θανάτωση, τα μέτρα πρόληψης είναι πραγματικά αποτελεσματικά. Μέτρα όπως η χρήση ηλεκτροφόρου περίφραξης, οι απωθητήρες ήχου-φωτός, oι oπτικοί/συμπεριφορικοί φράκτες (fladry) και τα καλά εκπαιδευμένα τσοπανόσκυλα μπορούν να κάνουν τα ζώα που προκαλούν ζημιές να αλλάξουν την συμπεριφορά τους και σε βάθος χρόνου να μηδενιστούν ή έστω να μειωθούν σημαντικά οι  ζημιές.

Το LIFE ARCPROM στοχεύει  στην Ανακήρυξη της 22ης Φεβρουαρίου ως Εθνική Ημέρα Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα ώστε να αποτελεί κάθε χρόνο την αφορμή για  δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης. Η επιλογή της ημέρας έγινε μετά από το περιστατικό δηλητηρίασης στα στενά του Νέστου στις 22 Φεβρουαρίου 2012 που οδήγησε στην κατάρρευση της μεγαλύτερης μέχρι τότε εναπομείνασας αποικίας όρνιων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στην τοπική εξαφάνιση του Χρυσαετού. Το συμβάν αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία της «Ομάδας Εργασίας Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα» που αποτελείται από την ΑΝΙΜΑ, τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την WWF ΕΛΛΑΣ και έναν από τους εταίρους του έργου LIFE ARCPROM, την ΚΑΛΛΙΣΤΩ.